Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mesa
  • 15.09.2019. 18:00

Meso neće poskupeti do kraja godine

Iako je meso, u poslednjih nekoliko meseci, poskupelo, do kraja godine ne bi trebalo da dolazi do velikih promena po pitanju cene ovih namirnica. Cena svinjetine, junetine i piletine u naredna četiri meseca trebalo bi da ostane ista ili minimalno korigovana.

Foto: Bigstockphoto/Kalinovskiy
  • 92
  • 10
  • 0

Povećanje cene mesa u prethodnim mesecima nije smanjilo potrošnju tih namirnica. Ipak, građanima će značiti svakako to što do kraja godine ne bi trebalo da za meso izdvajaju veći iznos novca u odnosu na to koliko ga sada plaćaju.

Do kraja 2019. može doći samo do blagih oscilacija u ceni mesa, a to će zavisiti od ponude i potražnje, smatraju poznavaoci tržišta.

Prodaja mesa je u toku leta bila umanjena, ali to je i očekivano zbog tog perioda godine. Generalno, potrošnja ove namirnice nije značajno umanjena, navode mali mesari i predstavnici velikih trgovinskih lanaca.

Stočari: Niska otkupna cena bikova, zarada tek od 2,20 evra po kilogramu

Građani Srbije najviše kupuju svinjetinu, junetinu i piletinu

Od mesa, građani Srbije najviše kupuju svinjetinu, junetinu i piletinu. U megamarketima su zadovoljni prodajom tog mesa. Međutim, trenutna cena mesa građanima ne odgovara jer je, kako kažu, visoka. Odlučuju se da meso kupuju u većim marketima jer je tamo, kako navode, cena nešto niža. Niža cena je prioritet te se ponekad odluče i za kupovinu mesa koje je pred istekom roka baš zbog toga što je jeftinije.

"Mislim da je meso skupo, ali kvalitetom sam zadovoljna. U manjim mesarama je kvalitet možda i bolji, ali u velikim marketima je povoljnije, tu mogu da se nađu i pakovanja koja su pred istekom roka i 30 odsto su jeftinija," objašnjava penzionerka sa Banovog Brda Milena B.

Za neke penzionere cena mesa je izuzetno visoka jer zbog visine penzije ne mogu svakog dana da priušte ovu namirnicu.

"Sve je papreno skupo. Ja sam šest godina penzioner, a supruga radi, ali teško je, jedva krpimo kraj s krajem," objašnjava penzioner Jovan.

Kako zaustaviti dalji pad proizvodnje svinjskog mesa u Srbiji?

U malim mesarama zadovoljni prodajom mesa

Kada su u pitanju manji prodajni objekti mesa, poput malih privatnih mesara, prodaja ovih namirnica je zadovoljavajuća, navode prodavci.

"Prodaja mesa ima svoje očekivane oscilacije. Bitan je dobar kvalitet i dobra usluga. Vikendom napunim vitrinu i to se sve isprazni," navodi jedan od prodavaca mesa za Novosti.

Neke od mesara pružaju i uslužno pečenje roštilja kupcima. U mesari na Ceraku, u kojoj se najviše kupuje juneći svinjski but, prodavci uspeju da izvuku promet 50 do 60 odsto upravo kroz uslužno pečenje roštilja.
U većim marketima, poput Univereksporta, potrošači kupuju uglavnom svinjetinu.

"To meso je sa naše farme i ono se nikada ne uvozi i ne zamrzava, a kao sveže do naših radnji stiže u roku od 48 sati. Kada je u pitanju cena, postoje skokovi i padovi određenih kategorija mesa zbog sezone," objašnjava Milica Ivanković iz ove kompanije.

U Srbiji se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini u proseku po domaćinstvu pojelo 13,9 kilograma goveđeg, 45,4 svinjskog i 50 kilograma živinskog mesa.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Meso Cena mesa Milica Ivanković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.