• Mesna industrija
  • 06.08.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Oscilacije cene mesa - potrošačima skupo, proizvođačima malo

Ranije su mušterije kupovale po dve do tri kile mesa, a danas im je i kila previše. Ljudi nažalost kupuju na grame ili komadno, obično traže tri do četiri šnicle, od 300 do 500 grama mlevenog i sve češće svinjskog, jer je jeftinije od mešanog, otkriva za Agroklub mesar Dušan Gajinov.

Foto: Bigstock/ungvar
  • 1.172
  • 119
  • 0

Svinjsko, pileće, juneće, goveđe, ćureće i meso uopšte, neizostavno je jelo na srpskim trpezama. Domaćice ne mogu ni da zamisle obrok bez mesa, ali zbog besparice ova namirnica veoma se proredila na meniju u većini domaćinstava.

Ovo uopšte ne treba da čudi, jer u mesarama i megamarketima kilogram junećeg buta platićete od 700 do 750 dinara, ista je cena i juneće plećke, dok su juneća leđa sa kostima 600 dinara. Svinjetina odnosno svinjski but staje od 470 do 530 dinara, dok se na akciji ponakad može naći i za 400 dinara. 

Kakvu hranu Evropljani kupuju tokom pandemije korona virusa?

Ni svinjska plećka nije jeftina, a njena cena bez kostiju je 490 dinara, dok je svinjski kare od 500 do 680 dinara. Svinjski vrat je od 480 do 490 dinara. Piletina vrlo popularna među damama, jer ima manje kalorija je nešto jeftinija u odnosu na svinjsko i juneće meso. Za pileće grudi sa kostima treba izdvojiti od 250 do 300 dinara, file je od 420 do 700, a za batak i karabatak treba da izdvojite od 240 do 370 dinara.

Mnogi smatraju da je teletina na trpezama postala misaona imenica, jer je cena ovog mesa od 900 do čak 1.300 dinara za kilogram, a ćuretina je posebna priča za sebe.

U aprilu u odnosu na mart zaklano više ovaca, ali i dalje malo

Mesari kažu da zbog toga kupci skoro i ne kupuju teletinu, jer je za kućni budžet ona veoma skupa, posebno ako je radi o mnogočlanim porodicama. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u aprilu ove godine je u registrovanim klanicama, a u poređenju sa martom zaklano više ovaca, odnosno za 188,8 odsto, dok je manje zaklano goveda za 31,4 odsto, kao i svinja za 4,1 odsto i živine za 1,5 odsto. 

Ukupna neto masa ovaca veća je za 189,1 odsto i živine za 10,6 odsto, dok je neto masa manja kod goveda za 33,0 odsto i svinja za 7,6 odsto. Prema istim podacima, u odnosu na april 2019, manje je zaklano goveda i to za 27,6 odsto, svinja za 15,9 odsto, ovaca za 25,2 odsto i živine 9,6 odsto. U odnosu na isti period 2019, manja je neto masa kod goveda za 25,2 odsto, svinja za 14,3 odsto, ovaca za 22,5 odsto i živine za 9,9 odsto.

Kupuje se u gramima ili komadno

Prema statističim podacima, građani godišnje prosečno troše oko 30 kilograma mesa. To je praktično polovina onoga koliko se jelo početkom 1990. godina. Nažalost, ne smanjuje se samo potrošnja mesa, već i brojnost stočnog fonda

Mesar Dušan Gajinov koji već 20 godina radi u mesari "Buba Big Trade" na Futoškoj pijaci u Novom Sadu potvrđuje ovu surovu statistiku i kaže da je kupovna moć građana veoma opala kada je reč o potrošnji mesa.

Za vreme korone stvorene bolje prehrambene navike sa više svežeg voća i povrća

"Ukoliko bih poredio kupovinu pre 10 i 15 godina i sad mogao bi da kažem da se meso u mnogo manjim količinama kupuje. Ranije su mušterije kupovale po dve do tri kile mesa, a danas im je i kila previše. Ljudi nažalost kupuju na grame ili komadno, obično traže tri do četiri šnicle, od 300 do 500 grama mlevenog i sve češće svinjskog jer je jeftinije od mešanog ili tri do četiri bataka. Jedino kad je neki svetac ili Nova godina kupuje se u većim količinama", otkriva Dušan i ističe da je leti najmanja prodaja mesa što zbog godišnjih odmora, što zbog velikog izbora povrća.

Cene se menjaju na svaka dva do tri meseca

Od našeg sagovornika saznajemo da cena mesa na svaka da do tri meseca oscilira i da je čas jeftinije, a čas skuplje, a da to zavisi od prodaje žive vage. Kako kaže, prva klasa žive vage svinjetine sada staje 180 dinara, dok junetina godinama drži cenu na oko dva evra po kilogramu.

"Zato i dolazi do oscilacija, na svaka dva do tri meseca proizvođači dižu odnosno spuštaju cenu žive vage. To zavisi od više faktora, primera radi, ukoliko imaju puno prasića, spuštaju cenu, ali čim ostanu na manjoj količini cena se diže. Takođe, kada se uveze veći kontigent mesa, naši proizvođači na farmama spuste cenu da bi ga prodali. Što se tiče piletine, priča je slična, ukoliko je vreme mladog kukuruza, cena mesa je skuplja, jer je mlad kukuruz jak za prehranu, a tada ga treba mešati sa starim, kog već u ovo vreme nema."

Posukpljenje na jesen

Procena Dušana Gajinova je da će meso opet poskupeti u septembru ili oktobru, kada ponestane zaliha starog kukuruza i kada se stočni fond isprazni.

"Sve se vrti u krug, kada je stočni fond pun, cena mesa pada, a kada je manji, cena mesa raste. Nema tu neke velike mudrosti. Nažalost nikome nije dobro, s jedne strane proizvođači se žale da je cena žive vage niska, a kupci 'kukaju' kako je meso skupo", zaključio je naš sagovornik.

Kriza sa cenom goveđeg mesa do kraja septembra?

Podsetimo, prema procenama klaničara i trgovaca u EU, kriza u ovom sektoru potrajaće sigurno do kraja septembra, kada se očekuje da će otkupna cena goveđeg mesa dostići dva do 2,20 evra žive vage. Istovremeno se očekuje i značajan skok cena junećeg mesa u Brazilu i Argentini, pa su pojedine zemlje ovih dana obustavile prodaju tovnog podmlatka upravo zbog ovih očekivanja.

Iz razgovora sa Novosađanima, stiče se utisak da kupuju na akcijama u megamarketima, kao i da više ne gledaju ka kvalitet, već na cenu proizvoda.


Tagovi

Meso Potrošnja mesa Klanice Dušan Gajinov Goveđe meso Svinjsko meso Pileće meso Cena mesa


Autorka

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.