Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brazilska svinjetina
  • 04.10.2020. 07:30

Porastao brazilski izvoz: ASK utiče i na cenu svinjetine?

Glavni razlog povećanja uticaj je afričke svinjske kuge (ASK) na kineskom tržištu, ali će njena pojava i u Nemačkoj takođe uticati na buduće trgovanje. 

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 135
  • 54
  • 0

U razdoblju od januara do avgusta ove godine brazilski izvoz svinjetine porastao je za 44,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Proizvođači su tako prodali 678.000 tona i ostvarili prihode od 1,48 milijarde dolara. 

Glavni razlog povećanja uticaj je afričke svinjske kuge (ASK) na kineskom tržištu, ali će njena pojava i u Nemačkoj takođe da utiče na buduće trgovanje. 

ASK u Negotinu: Eutanazirano do 250 svinja - stočari će dobiti novčanu nadoknadu

"Pozitivan trend izvoza potkrepljen je očekivanim povećanjem domaće proizvodnje, što održava snabdevanje tržišta na stabilnom nivou. Očekuje se da će povoljni izgledi za taj sektor ostati i tokom sledećih meseci“, pojasnio je Rikardo Santin, direktor brazilskog Udruženja životinjskih proteina (ABPA).

Veliki potencijal za azijsko tržište

Azija je i dalje vodeća u uvozu ovoga mesa i njegovih proizvoda, a Kina je samo u avgustu kupila od Brazila 50.700 tona što je međugodišnji skok od čak 168 odsto. 

Grad koji se najviše istakao je Hong Kong s 14.000 tona (rast od 48 odsto), a veliku razliku prema navodima pigprogress-a, zabeležio je takođe Vijetnam koji je ove godine uvezao 9.500 tona, a prošle samo 800 tona. 

Kina je poslednjih godina povećala uvoz svinjskog mesa kako bi zadovoljila potražnju domaćih potrošača, posebno od izbijanja AFK krajem prošle godine.

Kina u julu uvezla rekordnih 430.000 tona svinjetine, cena - 780 dinara za kilogram

"Povoljni prirodni uslovi nam pomažu u proizvodnji kvalitetne hrane za životinje, što Brazil čini održivim dugoročnim partnerom za Kinu u snabdevanju mesom“, istakao je Santin.

Brazilske kompanije za proizvodnju svinjskog mesa u 2019. izvezle su više od 750.000 tona, što je godišnji porast od 16,2 odsto u odnosu na 646.000 tona zabeleženih u 2018. godini.

Evropa najveći izvoznik

U 2019. godini svetski izvoz ove namirnice vredio je 32,9 milijarde dolara, a od 2015. sveukupna vrednost za sve zemlje porasla je za 29,9 odsto. 

Čak 22 milijarde dolara, odnosno 66,8 odsto celokupnog izvoza potiče iz Evrope. Na drugom mestu je Severna Amerika sa 25,7 odsto, a manji postoci dolaze iz Južne Amerike 6,2 odsto, Azije jedan odsto, Australije i Novog Zelanda 0,2 odsto, te Afrike 0,1 odsto. 

Uvezli smo preko 11.600 tona svinjskog mesa za šest meseci, a cena našeg - pada

Prema podacima worldstopexports, zemlje iz kojih se najviše plasirala svinjetina u 2019. su Španija (15,8 odsto od ukupnog izvoza), Sjedinjene Države (15,8 odsto) i Nemačka (15,3 odsto). 

Najbrže rastuće izvoznice od 2015. godine bile su takođe Španija (rast od 75,1 odsto), Ujedinjeno Kraljevstvo (65,9 odsto), Meksiko (64,8 odsto) i Holandija (51,4 odsto).

Rast cene u budućnosti?

Prema mišljenjima brojnih stručnjaka, AFK bi mogla da uzrokuje i više cene ove namirnice. Naime, Nemačka je do sada pokrivala gotovo 15 odsto kineskog tržišta, a povlačenjem i zabranom uvoza, ona bi se mogla značajno smanjiti što će verovatno dovesti do povećanja vrednosti.

Nemačka svinjetina zabranjena u Kini i Japanu - ko bi mogao da profitira?

Pre same pojave ASK-a, država je u prvih šest meseci ove godine prodala Kini 233.300 tona, što je otprilike 26,8 odsto ukupnog izvoza ovoga mesa. Ukupno je u inostranstvo plasirala 870.700 tona svinjetine, vredne 2,4 milijarde evra.


Tagovi

Svinjetina Brazil Izvoz Afrička svinjska kuga Cene


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Velika zlatna medalja i pehar šampiona u grupi proizvoda od mesa za "Vlašku magiju" - gotovo jelo. Medjunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.Presrećni smo 😀 Čestitamo svim kolegama 👏 @vlaska__magija @novosadski_sajam #vlaškamagijagoto... Više [+]