Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 11.01.2019. 10:15

Rajići svoju računicu pronašli u preradi voća

Za likere, slatka, tinkture i čips Rajići su se opredelili zbog razvijenog turizma u opštini Despotovac.

Foto: Novosti / Z. Gligorijević
  • 229
  • 30
  • 0

Sanja (35) i Raša (43) Rajić, bračni par  iz Strmostena kod Despotovca, do pre pet godina bavili su se klasičnom poljoprivredom.  Međutim, svoju računicu našli su u preradi. Tako danas proizvode rakije i likere, slatka od šumskih jagoda, dunja, divljih trešanja, vrganj i dren u salamuri, sirupe od svih vrsta voća i razne tinkture, posebno one od sremuša. Njihov najnoviji proizvod je čips od jabuka.

"Pravimo ga od jabuka ajdared, zlatni delišes i greni smit. Iseckamo jabuke na mašini, izvadimo semenu ložu i osušimo u sušari. Zavisno od vrste, jabuke se suše sedam-osam sati. Od 25 kilograma jabuka dobijemo oko tri kilograma čipsa. Još ne znamo kako će kupci da ga prihvate", priča Raša za Novosti.

Čips od jabuke za sve generacije

Turisti vole njihove proizvode

Za ove proizvode su se opredelili zbog razvijenog turizma u opštini, što im je omogućilo da ih prodaju na tezgi u izletištu Lisine. Divlje voće beru na planini Beljanici, od aprila do novembra. Imaju 200 sadnica šumskih jagoda i šljive na 30 ari. U planu im je da zasade šljive stenlej na 25 ari i borovnice na 10 ari. Rajići kažu da im se ovaj posao isplati više od klasične poljoprivrede i da ko jednom kupi njihov proizvod, postaje stalna mušterija.

"Najteže mi je da skuvam slatko, likere i po dvadesetak litara sirupa od aronije, borovnice, dunje, maline, kupine, zove, višanja i koprive. Saša sve flašira, donese, prinese. Naš trinaestogodišnji sin Đorđe nam pomaže kad ne ide u školu", kaže Sanja.

Jankovići suše voće i razvijaju posao za sina

Pomogle subvencije

Ovaj bračni par dobio je subvencije od 65 odsto za kupovinu sušare, kapaciteta 200 kilograma za 24 sata. Ipak, nedostaje im još jedna sušara, mnoge mašine i veće tržište. Kako kažu, ako to obezbede, njihov sin bi mogao da nastavi posao, a otac Raša bi mu bio "vetar u leđa".


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Rajić Čips od jabuke Sušara Slatko Liker Tinktura Sremuš