Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deklaracija proizvoda
  • 02.01.2023. 16:30

Rok trajanja hrane - kada se sme jesti i nakon označenog datuma?

Rok može označiti sa dve oznake u zavisnosti od vrste hrane odnosno proizvoda koji se označava: "najbolje upotrebiti do" i "upotrebiti do".

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 231
  • 35
  • 0

Deklaracija proizvoda je u suštini njegova lična karta. Ona predstavlja jedan od vidova komunikacije između proizvođača i potrošača. Njome se identifikuju proizvodi, njihova svojstva, te podaci o proizvođaču i pravnom ili fizičkom licu koje proizvod pušta u prodaju. 

Jedan od najznačajnijih podataka koji se navode je svakako rok trajanja, posebno sa aspekta pravilne i sigurnu upotrebu hrane, navode u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ). Ova informacija o hrani sa druge strane sprečava nepotrebno bacanje hrane

Dve oznake

Rok trajanja se može označiti sa dve oznake u zavisnosti od vrste hrane odnosno proizvoda koji se označava: "najbolje upotrebiti do" i "upotrebiti do". Koju će od ove dve oznake koristiti proizvođač na deklaraciji, zavisi pre svega od kvarljivosti namirnice, ali i njenog potencijalnog rizika po zdravlje potrošača.

Dobro poznavanje terminologije može sprečiti nepotrebno bacanje hrane (Foto: WikimediaCommons/Foerster)

Oznaka "upotrebiti do" na hrani odnosi se na sigurnost odnosno ukazuje na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne sme upotrebljavati, bez obzira na to što nema vidljive promene u izgledu i mirisu. Takva oznaka se obično stavlja na lako kvarljive namirnice koje zahtevaju poseban temperaturni režim tokom čuvanja i skladištenja poput mleka i mlečnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda i sl.

EU 2020.: Bačeno 57 miliona tona hrane - najviše u domaćinstvima

Oznaka "najbolje upotrebiti do" odnosi se na kvalitet odnosno hrana će biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, međutim, u tom razdoblju može doći do promene senzorskih svojstava, na primer, može početi da gubi ukus, i menja teksturu i slično. Ova oznaka se obično nalazi na proizvodima koji imaju duži rok trajanja, koji nisu lako podložni kvarenju i ne zahtevaju posebne temperaturne režime tokom skladištenja i čuvanja poput keksa, čokolada i drugih.

Upoznavanje sa terminologijom

Šta ovo zapravo znači? Ukoliko na proizvodu uočite oznaku "upotrebiti do", takva namirnica se ne sme konzumirati nakon datuma koji je naveden. Dok, u suprotnom, ukoliko na proizvodu stoji oznaka "najbolje upotrebiti do", takva namirnica se može konzumirati još jedan određeni kraći period i nakon datuma koji je naveden na proizvodu s tim da se na proizvodu mogu uočiti promene po pitanju ukusa, boje, i teksture namirnice. Ali s aspekta sigurnosti hrane nema opasnosti po zdravlje konzumenta.

Dobro poznavanje terminologije roka upotrebe proizvoda može sprečiti nepotrebno bacanje hrane što danas sve više postaje globalni problem.


Tagovi

Hrana Rok trajanja Bacanje hrane Oznake na namirnicama Najbolje upotrebiti do


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.