Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna klanica
  • 14.08.2019. 17:00
  • Šibensko-kninska, Oklaj

Strava u Oklaju: Inspektori i policija u porodičnoj kući otkrili ilegalnu klanicu

Nažalost, ovo nije prva ilegalna klanica koju su otkrili veterinarski inspektori.

Foto: Depositphotos/racorn (ilustracija)
  • 1.193
  • 92
  • 0

Užasan smrad i neverovatni prizori od kojih vam se okreće u želucu, deo je opisa svedoka ovih dana otkrivene ilegalne klanice na području Oklaja, selu između Knina i Drniša. Naime, kako pišu vijesti.hr, ilegalnu klanicu, zahvaljujući dojavi, otkrila je veterinarska inspekcija. 

"U koordinisanoj akciji s Ministarstvom unutarnjih poslova Veterinarska je inspekcija po dojavi i po saznanjima vezanim uz nedavni slučaj trihinele u Kninu, utvrdila da se u jednoj porodičnoj kući nalazi ilegalna klanica koja stavlja proizvode tih životinja u javnu prodaju", rekao je za vijesti.hr Gordan Jerbić, načelnik Sektora inspekcijskog nadzora Državnog inspektorata.

Zatekli su i određenu količinu lešina i nus-proizvoda životinjskog porekla koje je vlasnik objekta bacao u blizini kuće. Pronađen je i veći broj ušnih markica te se proverava je li reč o takozvanim plutajućim govedima. Takvom se, pojasnio im je, smatra stoka koja je otpremljena s neke farme, a ne završi u legalnoj klanici, izvozu ili na nekoj drugoj farmi. Na popisu.

Trgovine pogrešno deklarisale meso

Protiv osobe je pokrenuto pet prijava i nekoliko optužnih predloga, a usmenim je rešenjem dobio nalog da ukloni lešine iz nesanirane jame i otpad putem ovlašćenog koncesionara. 

Podsećamo, još 2016. veterinarska je inspekcija otkrila ilegalnu mesaru kod Ozlja, pri čemu su zaplenili čak pet tona mesa.

Hrvatski državljanin je u mestu Sekulići obrađivao i prerađivao meso, a da pritom svoju delatnost nije registrovao kod nadležnog tela ili prijavio poreznim telima, objavila je tad Carinska uprava. 

Početkom godine vest iz Poljske šokirala je evropske potrošače. Tajne snimke koje su napravili istraživački novinari televizije Supervajzer prikazuju kako se izrazito bolesne krave krijumčare u klanicu u Poljskoj te prodaju s malo ili nimalo veterinarske inspekcije. 

Tajne snimke u klanici u središnjoj poljskoj regiji Mazovia pokazale su krave koje su toliko bolesne da ne mogu ustati. Iz kamiona ih vuku pomoću vitla, s užetom vezanim oko rogova ili nogu. 

Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Snimci pokazuju kako se klanje bolesnih krava odvija noću, bez veterinarskih službenika koji bi potvrdili zadovoljavajući kvalitet mesa. Čini se kako radnici u klanici uklanjaju dokaze s trupova krava, kao što su rane i tumori, a što ukazuje da su krave bolesne. 


Izvori

RTL televizija


Tagovi

Ilegalna klanica Veterinarska inspekcija Policija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao