Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 01.07.2020. 15:00

Svetska proizvodnja jaja povećana za četvrtinu u poslednjoj deceniji - Kina i dalje vodi

Najnoviji podaci pokazuju da je proizvodnja jaja porasla za 24 odsto u poslednjih 10 godina, te da se u svetu proizvede 76,7 miliona tona te namirnice godišnje.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 97
  • 9
  • 0

Globalna proizvodnja jaja i dalje beleži znatan rast, čak 24 odsto u poslednjoj deceniji. Prema podacima Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), ukupna proizvodnja ovog proizvoda životinjskog porekla porasla je sa 61,7 miliona tona u 2008. godini na 76,7 miliona tona u 2018.

Kina i dalje vodeća zemlja proizvodnje

Kina je i dalje vodeća zemlja u proizvodnji s 466 milijardi jaja 2018. godine, čime zauzima 34 odsto globalnog tržišta. Pod vođstvom ove zemlje, svetska proizvodnja jaja se povećala za gotovo četvrtinu u poslednjoj deceniji.

Proizvodnja jaja u svetu: Kina najveći proizvođač, a Holanđani ih najviše izvoze

Ona je najveći svetski proizvođač jaja u poslednjih 30 godina, a studija objavljena u septembru 2018. otkrila je da su ključni razlozi brzi ekonomski rast, poboljšani lanci snabdevanja i povoljne cene. Kinu slede Evropska unija, Sedinjene Američke Države i Indija koje zajedno proizvode 60 odsto ovog proizvoda. Ostatak od 16 odsto čine Meksiko, Brazil, Rusija, Japan, Indonezija i Turska. 

Ko pojede najviše, a ko najmanje jaja?

Nivoi potrošnje i dalje pokazuju velike razlike između zemalja, izjavio je za poultryworld ekonomski analitičar Međunarodne komisije za jaja (IEC) Peter van Horne, koji kaže da je prosečna potrošnja po osobi utemeljena na svetskoj populaciji 2018. godine te je iznosila 7,6 milijardi jaja, odnosno 161 jaje po osobi godišnje.

Ko u svetu izvozi, a ko najviše pojede jaja?

Međutim, njihovi podaci za 2018. godinu ukazuju na razliku u visokoj potrošnji jaja u Meksiku (368) i Japanu (337) te manjoj u Južnoj Africi (130). Analitičar napominje da postoje razlike i u celoj EU, gde je prosečna potrošnja bila 210 komada po osobi.

Zanimljivo je i da se zemlje s velikom proizvodnjom poprilično razlikuju u konzumaciji. Tako u Kini jedna osoba potroši u proseku 255 jaja godišnje dok je to u Indiji samo 76. Dalje, španski potrošači pojeli su 273 jaja, a Danci 248, dok poljski i portugalski državljani tokom godine pojedu samo 145 jaja.


Tagovi

Proizvodnja jaja Globalna proizvodnja Peter van Horne FAO Jaja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)