Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene mesa
  • 14.11.2020. 16:00
  • Rusija

U Rusiji meso živine skuplje nego svinjetina?

Marže proizvođača svinjetine smanjile su se s dosadašnjih 30 do 35 odsto na samo pet do 10 odsto. Padaju i dalje pod pritiskom sve veće konkurencije velikih stočarskih kompanija.

Foto: Bigstock/tixo2402
  • 230
  • 10
  • 0

"U nekim ruskim regijama veleprodajne cene svinjskog mesa niže su od onih za živinu", tvrdi za pigprogress Albert Davlejev, predsednik konsultantske agencije "Agrifood Strategies".

Izračunao je da su u maju ove godine cene svinjetine pale na 90 rubalja po kilogramu, što je oko jedan evro.

"Cene ove dve vrste mesa u toj državi konstantno padaju tokom poslednjih nekoliko godina", tvrdi Davlejev.

Cene piletine takođe niske

"Rastući prodor svinjskog mesa u maloprodaju, kao što su lanci supermarketa, diskonti i trgovine prehrambenim proizvodima omogućio je proizvođačima povećanje udela svežeg, rashlađenog, što je smanjilo troškove povezane s rukovanjem smrznute robe", pojašnjava on.  

Pritisak na ovu industirju naterao je i dobavljače pilećeg mesa na pad cena, što je uzrokovalo sveukupno smanjenje potrošačkih cena.

Niske marže za proizvođače

Time, jasno, opada i profitabilnost stočara.

"Kao rezultat toga, marže proizvođača svinjetine smanjile su se s 30 do 35 odsto od pre nekoliko godina, na samo pet do10 odsto", tvrdi on.

Oscilacije cene mesa - potrošačima skupo, proizvođačima malo

Ali, one još uvek padaju pod pritiskom sve veće konkurencije velikih stočarskih kompanija koje imaju svoje zemljište, preradu hrane, uzgajališta, objekte za klanje, preradu, skladištenje i distribuciju. Neki od njihovih proizvodnih troškova kompenzuju se brzim rastom izvoza, koji pruža dobru zaradu za jeftine nusproizvode i svinjske prerađevine.

"Međutim, takav proces ne može trajati večno, a uskoro će se dalje smanjenje cena neizbežno mora zaustaviti kad profitabilnost poslovanja dosegne tri do pet odsto“, kazao je Davlejev te dodao da se svinjetina nikada neće moći takmičiti sa mesom živine po ceni, samo zbog razmere konverzije hrane koji je kod brojlera 1,7 do 1,8 kg, a kod svinja 2,2 do 2,7 kg.

Izbijanje Afričke svinjske kuge

Davlejev je rekao da usred smanjenja cena dolazi i do drastičnog smanjenja uzgoja na seoskim gazdinstvima koji je ozbiljno pogođen izbijanjem afričke svinjske kuge (ASK). Povrh toga, postoje prisilna ograničenja s obzirom na stada na malim i dvorišnim farmama od strane saveznih i regionalnih veterinarskih službi.

Treba napomenuti da su uzgajališta u dvorištu u prošlosti imala najviše proizvodne troškove u svim segmentima ruske svinjske industrije.

Govoreći ranije ove godine, Jurij Kovalev, predsednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa (RUPP), tvrdio je da bi pandemija Covid-19 mogla oporaviti uzgoj u dvorištima. Osim toga, rekao je da su neke ruske regije počele besplatno da daju prasad ljudima kako bi ublažile negativan uticaj virusa korona.

Afrička svinjska kuga u nekim zemljama uzrokovala značajan pad cene mesa

Podsećamo da se cene ove vrste mesa u nekim zemljama poput Nemačke kreću stabilno, proizvođači u Belgiji, Sloveniji, Poljskoj i Bugarskoj pretrpeli su gubitke, svaki za oko četiri odsto. 


Tagovi

Cene Rusija Svinjetina Piletina Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.