Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz svinjetine
  • 27.05.2020. 07:30

Uvoz svinjetine u Kinu u aprilu skočio za 170 odsto

U prva četiri meseca ove godine, najmnogoljudnija zemlja sveta uvezla je 1,35 miliona tona svinjetine, što je povećanje od 170,4 odsto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 97
  • 15
  • 0

Prema carinskim podacima, Kina je u aprilu ove godine uvezla rekordne količine svinjetine, čak 400.000 tona, što predstavlja povećanje od 170 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Podsetimo, afrička svinjska kuga, koja se u martu ponovno pojavila u Kini, a otkrivena je u mesu koje je ilegalno prevezeno u Mongoliju, još je prošle godine smanjila proizvodnju svinjetine za najmanje 40 odsto, te povećala domaću cenu na rekordno visokom nivou.

Cene bile tri do četiri puta više

Zbog ovakve situacije došlo je do pada cene uvezenog mesa iz drugih zemalja, a što su potrošači itekako iskoristili, te kupovali i po nekoliko kilograma zaliha, navodi reuters

Cena svinjskog mesa skočila za 69,3 odsto

Iako su od početka februara cene polako padale, one su još uvek bile dvostruko više nego godinu pre. Do sredine aprila bile su i tri do četiri puta veće nego one, na primer, u SAD-u kada je pandemija uzrokovala zatvaranje fabrika za preradu mesa u celoj zemlji uzrokujući povećanje cena. 

U prva četiri meseca uvezeno 1,35 miliona tona 

U prva četiri meseca ove godine, ta je najmnogoljudnija zemlja sveta uvezla 1,35 miliona tona svinjetine, što je povećanje od 170,4 odsto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Kina je takođe u aprilu uvezla i 160.000 tona govedine, što je 28 odsto više nego prethodne godine, a uvoz mesa u prva četiri meseca porastao je za čak 54 odsto.

Inače, ta je zemlja je jedna od najvećih uvoznica svinjetine iz SAD, čije se meso smatra najjeftinijim na svetu, a kako predviđaju, skok američkih cena verovatno će smanjiti uvoz u narednim mesecu, dok će cene kineske svinjetine i dalje padati kako slabi domaća potražnja.


Tagovi

Kina Svinjetina Uvoz Afrička svinjska kuga Cene Proizvodnja


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]