Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi u kukuruzu
  • 26.03.2024. 09:00

Branislav Cukić: Za zaštitu kukuruza od korova preskačem tretman na crno

Kukuruz je kod nas najzastupljenija biljna vrsta, a setvi prethodi osnovna obrada i predsetvena priprema zemljišta.

Foto: Jovana Cvetković
  • 1.297
  • 212
  • 3

Na pragu smo jednog od najvažnijih poslova u ratarstvu, setve jarih useva. Uspešnoj setvi kukuruza, kao najzastupljenije biljne vrste, prethodi osnovna obrada, kao i predsetvena priprema zemljišta. 

Prema rečima savetodavca za ratarstvo Ljiljane Vuksanović iz poljoprivredne stručne službe Kragujevac, kod nas se osnovna obrada obavlja tokom jeseni. 

"Najvažniji zadatak osnovne obrade je da zemljište dovede u takvo stanje da može da primi i sačuva zimske padavine i da se tokom zime stvori sitno mrvičasta struktura kako bi se lakše pripremilo za prolećnu setvu", ističe Vuksanovićeva. 

Ne rizikujte sa ranijom prolećnom setvom - upozoravaju stručnjaci

S obzirom na to da je prethodna zima bila blaga vremenski uslovi su dozvoljavali da se osnovna osnovna obrada obavi čak i tokom januara meseca. 

"Trebalo je obaviti zatvaranje brazdi i sada pristupiti dopunskoj obradi kako bi se zemljište dodatno usitnilo, izdrobilo i izmešalo, s namerom da se stvori ravan površinski sloj koji će omogućiti kvalitetnu setvu", napominje naša sagoornica.

Važna ujednačena dubina setve 

 Kvalitetna setva podrazumeva ujednačenu dubinu setve, brzo i ujednačeno klijanje i nicanje biljaka, dovoljan dotok vode i sprečavanje evapotranspiracije. 

"Temperatura zemljišta za setvu u oraničnom sloju treba da bude od osam do 10 stepeni celzijusa. Takođe, treba voditi računa da ne dođe do prevelikog usitnjavanja, jer tako zemljište gubi mrvičastu strukturu, dolazi do stvaranja pokoričnog sloja koji ometa nicanje biljaka i upijanje vode. Što se tiče vlažnosti zemljišta, ona mora biti odgovarajuća kako se ne bi stvarale grudve. To znači da ne sme biti ni previše vlažno, a ni previše suvo, a upravo je to problem ovog proleća", ističe savetodavac i dodaje da je pravovremeno izvođenje predsetvene pripreme zemljišta neophodno i obavezno. 

Kako suzbiti korove u kukuruzu?

Jedan od bitnijih zadataka predsetvene pripreme zemljišta je, između ostalog, suzbijanje korova. Master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva Branislav Cukić iz Barande kod Opova, planira ove godine da poseje kukuruz na površini od 55 hektara.

“Što se tiče zaštite kukuruza od korova, ove sezone ću preskočiti takozvani tretman na crno (prim.aut. posle setve, a pre nicanja). Planiram, kada je kukuruz u fenofazi do šest listova da primenim herbicide na bazi nikosulfurona, mezotriona i pola doze rimsulfurona kako bi se pojačalo dejstvo prethodna dva preparata uz dodatak okvašivača u količini 100 ml na 100 litara vode. Ovim tretmanom se uništavaju jednogodišnji i višegodišnji travni i širokolisni korovi. Otprilike dve nedelje od ovog tretmana sledi međuredna obrada”, kaže Cukić.

Cukić planira zaštitu od korova u fenofazi do šest listova 

Kako dalje napominje, ukoliko ipak dođe do pojave korova kada je kukuruz u fenofazi do trećeg lista koristiće zemljišni herbicid na bazi izoksaflutola i protektanta ciprosulfamida u kombinaciji sa preparatom koji sadrži dve aktivne materije florasulam i 2,4-D-2-etilheksilestar.

Ovog proleća seje se kukuruz, ne i pšenica, stočni grašak, ali ne i soja

“Kada kukuruz bude u fenofazi sedmog do osmog lista sledi folijarna prihrana biostimulatorom koji će biljkama obezbediti dovoljnu količinu azota. Preparat sadrži bakteriju Methylobacterium symbioticum koja može obezbediti veću količinu dodatnog, prirodnog azota, čak i onda kada su izvori azota u zemljištu oskudni ili nedostupni biljci”, ističe naš sagovornik.

Prema rečima ovog poljoprivrednog proizvođača, ove godine će pažnja biti usmerena ka samoniklom suncokretu, s obzirom da je prethodne godine mnogo merkantilnog suncokreta bilo na zemlji.

“Zbog teške situacije prethodne godine očekuje se dosta samoniklog suncokreta ove vegetacione sezone. Što se tiče divljeg sirka, rizoma nema, pa će se verovatno razmnožiti iz semena”.


Tagovi

Setva kukuruz Uzgoj kukuruza Ljiljana Vuksanović Branislav Cukić Korov u kukuruzu Zaštita kukuruza


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.