Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi useva
  • 23.08.2019. 10:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Dobri prinosi prolećnih useva u Subotici, ali neodgovarajuća cena

Prinosi kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe i drugih prolećnih useva u Subotici biće veoma dobri, ukoliko vremenski uslovi ostanu ovakvi do kraja sezone, ocenjuju stručnjaci. Trenutne temperature odgovaraju razvoju ovih kultura, smatraju i poljoprivrednici.

Foto: Bigstockphoto/smart.art
  • 767
  • 99
  • 0

Iako se i struka i praksa usaglašavaju, da u ovom trenutku vreme odgovara prolećnim kulturama u Subotici i okolini i da će rod tih useva biti ove godine dobar ukoliko ne bude naglih promena vremena, poljoprivrednici nisu sigurni da će na kraju sezone cena biti zadovoljavajuća.

Ratari se nadaju ceni suncokreta i soje za najmanje 40 do 45 dinara po kilogramu

Padavine su bile dobro raspoređene

Direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga objašnjava da je kiša, koje je bilo u periodu vegetacije, pogodovala ovim kulturama i uticala na bujanje tih useva. On dodaje da su kišni periodi takođe bili dobro raspoređeni između sušnih.

"Možemo biti zadovoljni. Prosečni prinos kukuruza bi trebao da premaši osam tona. Ista situacija je i sa suncokretom, pogotovo ove godine usevi izgledaju dosta dobro, oplodnja je bila potpuna, zrno je naliveno i očekuje se početak žetve na nekim parcelama krajem meseca”, objašnjava Varga.

Dodaje, da je soji prijala skorašnja kiša i da će zahvaljujući njoj prinosi biti dobri.

"Što se soje tiče, njoj će ova kiša dobro doći još da nalije zrna, jer da nije bilo kiše od pre desetak dana i sada ove bio bi doveden u pitanje prinos soje. Ovako očekujem da će biti negde, da će premašiti dve i po tone, pa čak možda i do tri tone na nekim parcelama," poručuje Varga.

Ratari: Jedina opravdana cena za suncokret je 300 evra za tonu

Biće mnogo kukuruza i soje, ali to će dovesti do manje cene tih kultura

Po procenama svetske vegetacije, ove godine zasejano je mnogo kukuruza i soje i rod bi, kako se ocenjuje, trebalo da bude veoma dobar. To dovodi u pitanje cenu tih useva.

Poljoprivrednici nisu sigurni da li će i koliko otkupna cena biti dobra da uspe da nadoknadi troškove proizvodnje i možda i gubitak koji su imali sa pšenicom u toku ove sezone.

Poljoprivrednik Pavle Kujundžić kaže da će, ukoliko cene ostanu iste kao što se sada najavljuje, možda uspeti da pokrije troškove proizvodnje i nadoknadi gubitak pšenice, ali da će, kako kaže, ostati na nuli i dodatnu zaradu neće imati.

"Ako budu ove cene koje sada najavljuju, bojim se da će biti na eventualno nekoj nuli, ali zavisi ko je kakav prinos imao sa pšenicom. Jer tu je bilo jako različitih prinosa. Od nekih, u tonama po hektaru, dve i po, tri tone, do četiri i po, pet tona. E, sad, ko je imao pet tona, taj je imao malo manji gubitak. Onaj ko je imao dve i po tone, taj je baš imao veliki gubitak i pitanje je da li će sa dobrim rodom kukuruza uspeti da nadoknadi taj gubitak", ocenjuje Pavle.

U narednom periodu očekuje se vreme sa povremenim kišama, ali ne obilnim. Temperature ne bi trebalo da prelaze u tropske. Ukoliko vremenski uslovi zaista budu bili takvi, to će povoljno uticati na razvoj ovih useva i dovešće do ostvarivanja velikih prinosa, ocenjuju poljoprivrednici, prenosi RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Usevi u Subotici Žitarice Uljarice Damir Varga Pavle Kujundžić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.