Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snabdevanje žitom
  • 23.10.2020. 13:00

FAO i EBRD: Smernice za prevenciju zaraze virusom korona u lancu snabdevanja žitom

Proizvodnja i pretovar žitarica su u velikoj meri mehanizovani i u Ukrajini - jedne od najvećih svetskih izvoznika žitarica i uljarica i u Srbija koja zauzima vodeće mesto na tom polju u regionu, što olakšava uvođenje i poštovanje protokola fizičkog udaljavanja.

Foto: Bigstock/masyuk1989
  • 67
  • 8
  • 0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) organizovale su seriju COVID-19 bezbednosnih treninga i predstavljanje smernica za smanjenje rizika od zaraze prilikom utovara i skladištenja žita, navodi se u saopštenju.

Proizvodnja i pretovar žitarica su u velikoj meri mehanizovani i u Ukrajini - jedne od najvećih svetskih izvoznika žitarica i uljarica i u Srbija koja zauzima vodeće mesto na tom polju u regionu, što olakšava uvođenje i poštovanje protokola fizičkog udaljavanja.

Obuka za 70 skladištara u Srbiji

Međutim, i dalje postoje segmenti tog procesa koji mogu ugroziti biološku sigurnost, kao što je predaja roda u skladištima, kada dolazi do direktnog fizičkog kontakta između poljoprivrednika, vozača teretnih vozila, zaposlenih u laboratorijama kontrole kvaliteta, radnicima na utovaru i istovaru i drugog osoblja. Upravo za te procese su FAO i EBRD izradili "Smernice za rad silosa u uslovima COVID-19 pandemije" i realizovali četiri onlajn tehničke obuke u Ukrajini za preko 500 polaznika, kao i onlajn i obuke na terenu za 70 skladišta žita u Srbiji.

Više od polovine proizvođača pšenice bez prihoda u 2020. godini

U okviru obuke prikazani su i distribuirani video sadržaji o dobrim praksama biološke zaštite od širenja COVID-19, sa posebnim fokusom na kritične kontrolne tačke poput šeme kretanja kamiona, uzorkovanja i ispitivanja zrna, istovara i pristupa spoljnog osoblja i posetilaca.

"U veoma kratkom roku smo uspeli da sprovedemo upute iz FAO i EBRD vodiča na sva tri utovarna mesta kojima raspolaže naša kompanija: u Kikindi, Odžacima i Uljmi. Smatram da je šema kretanja teretnih vozila u krugu silosa lako razumljiva i primenjiva bez obzira na različit raspored objekata, koji zavisi od silosa do silosa. Uputstva iz Vodiča osiguravaju bezbednost zaposlenih na svim radnim mestima, kao i vozača koji i u ovim uslovima moraju ulaziti u krug silosa i mlina", rekao je Ratko Vuković, direktor sektora operacija u Kikindskom mlinu.

Globalna sigurnost hrane

Prema rečima Miloša Milovanovića, konsultanta za agrarnu politiku FAO i koordinatora FAO i EBRD projekata u Srbiji, bezbedan tok proizvodnje i prometa osnovnih žitarica značajno doprinosi globalnoj sigurnosti hrane, s obzirom da pšenica, pirinač i kukuruz čine oko 38 odsto prosečnog dnevnog unosa kalorija.

Žarko Galetin: Pandemija menja tržište - svet gomila zalihe kukuruza, soje i suncokreta

Pravovremeni tehnički saveti, bolja biosigurnosna praksa i pripremljenost za ovu vrstu izazova, mogu uveliko pomoći u sprečavanju da globalna zdravstvena kriza postane i prehrambena kriza, zaključak je saopštenja.


Tagovi

EBRD FAO Skladištenje žita Utovar žita Smernice Biološka sigurnost Prehrambena kriza Korona virus


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Adam procvetao ;D