Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snabdevanje žitom
  • 23.10.2020. 13:00

FAO i EBRD: Smernice za prevenciju zaraze virusom korona u lancu snabdevanja žitom

Proizvodnja i pretovar žitarica su u velikoj meri mehanizovani i u Ukrajini - jedne od najvećih svetskih izvoznika žitarica i uljarica i u Srbija koja zauzima vodeće mesto na tom polju u regionu, što olakšava uvođenje i poštovanje protokola fizičkog udaljavanja.

Foto: Bigstock/masyuk1989
  • 80
  • 8
  • 0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) organizovale su seriju COVID-19 bezbednosnih treninga i predstavljanje smernica za smanjenje rizika od zaraze prilikom utovara i skladištenja žita, navodi se u saopštenju.

Proizvodnja i pretovar žitarica su u velikoj meri mehanizovani i u Ukrajini - jedne od najvećih svetskih izvoznika žitarica i uljarica i u Srbija koja zauzima vodeće mesto na tom polju u regionu, što olakšava uvođenje i poštovanje protokola fizičkog udaljavanja.

Obuka za 70 skladištara u Srbiji

Međutim, i dalje postoje segmenti tog procesa koji mogu ugroziti biološku sigurnost, kao što je predaja roda u skladištima, kada dolazi do direktnog fizičkog kontakta između poljoprivrednika, vozača teretnih vozila, zaposlenih u laboratorijama kontrole kvaliteta, radnicima na utovaru i istovaru i drugog osoblja. Upravo za te procese su FAO i EBRD izradili "Smernice za rad silosa u uslovima COVID-19 pandemije" i realizovali četiri onlajn tehničke obuke u Ukrajini za preko 500 polaznika, kao i onlajn i obuke na terenu za 70 skladišta žita u Srbiji.

Više od polovine proizvođača pšenice bez prihoda u 2020. godini

U okviru obuke prikazani su i distribuirani video sadržaji o dobrim praksama biološke zaštite od širenja COVID-19, sa posebnim fokusom na kritične kontrolne tačke poput šeme kretanja kamiona, uzorkovanja i ispitivanja zrna, istovara i pristupa spoljnog osoblja i posetilaca.

"U veoma kratkom roku smo uspeli da sprovedemo upute iz FAO i EBRD vodiča na sva tri utovarna mesta kojima raspolaže naša kompanija: u Kikindi, Odžacima i Uljmi. Smatram da je šema kretanja teretnih vozila u krugu silosa lako razumljiva i primenjiva bez obzira na različit raspored objekata, koji zavisi od silosa do silosa. Uputstva iz Vodiča osiguravaju bezbednost zaposlenih na svim radnim mestima, kao i vozača koji i u ovim uslovima moraju ulaziti u krug silosa i mlina", rekao je Ratko Vuković, direktor sektora operacija u Kikindskom mlinu.

Globalna sigurnost hrane

Prema rečima Miloša Milovanovića, konsultanta za agrarnu politiku FAO i koordinatora FAO i EBRD projekata u Srbiji, bezbedan tok proizvodnje i prometa osnovnih žitarica značajno doprinosi globalnoj sigurnosti hrane, s obzirom da pšenica, pirinač i kukuruz čine oko 38 odsto prosečnog dnevnog unosa kalorija.

Žarko Galetin: Pandemija menja tržište - svet gomila zalihe kukuruza, soje i suncokreta

Pravovremeni tehnički saveti, bolja biosigurnosna praksa i pripremljenost za ovu vrstu izazova, mogu uveliko pomoći u sprečavanju da globalna zdravstvena kriza postane i prehrambena kriza, zaključak je saopštenja.


Tagovi

EBRD FAO Skladištenje žita Utovar žita Smernice Biološka sigurnost Prehrambena kriza Korona virus


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage autorke, srećan nam 8.mart. Slovačka redakcija trećeg kanala Radia Novi Sad je svojim koleginicama čestitala ovaj praznik na nesvakidašnji i ukusniji način. Kažu kolege, ove godine preskačemo karanfile. :D