Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ječam
  • 23.10.2022. 16:30

Kako zaštititi ječam od biljnih vaši?

Trenutno suvo i toplo vreme, koje se prognozira i za naredni period, pogoduje razvoju lisnih vaši i cikada što povećava rizik za zarazu mladih biljaka virusima.

Foto: PIS Vojvodina
  • 192
  • 34
  • 0

Počelo je naseljavanje useva ozimog ječma lisnim vašima. Ove štetočine su, pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom, veoma značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa, poput virusa žute patuljavosti ječma (Barley yelow dworf virus, BYDV), prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Žuta patuljavost ječma najrasprostranjenija je virusna bolest biljaka što se tiče familije Poaceae. Otkrivena je pre 70 godina u SAD, ali je već bila proširena i u Evropi, Aziji i Australiji. Pogoršava kvalitet zrna, što je jako loše za proizvodnju piva u toj industriji.

Na ječmu, pšenici i ovsu, virus izaziva dva glavna simptoma bolesti u vidu hloroze lišća i patuljavosti biljaka. U proleće se javlja hloroza lišća, kada lišće postaje zlatnožuto. Takva hloroza može se pojaviti na 80 odsto difuzno raspoređenih biljaka. Javlja se na obodu listova, širi se prema osnovi i zahvata čitavu biljku. Napadnuto mlado lišće ječma uspravno je, punije i čvršće. U sprovodnim tkivima biljaka javlja se i nekroza ćelija, koja se širi u okolna tkiva. Obolele biljke zaostaju u porastu, kržljavog su izgleda, klasanje izostaje takođe. Kod mnogih biljaka koje su zaražene slabije je bokorenje, ali se bokorenje kod nekih sorti ječma može povećavati. Zbog slabijeg ožiljavanja zaraženih biljaka, dolazi do poremećaja u apsorpciji vode i hranljivih materija.

Prve žrtve su ranije posejane biljke

Usevi ječma se u zavisnosti od vremena setve nalaze u fazi od nicanja do faze razvoja prvih listova.

Podsetimo da se tokom nicanja ječma vektori virusa prvo naseljavaju biljke posejane u ranijim rokovima setve i ranije iznikle useve strnih žita (ječam), kao i one površine na kojima je izostao tretman semena insekticidima.

Trenutno suvo i toplo vreme, koje se prognozira i za naredni period, pogoduje razvoju lisnih vaši i cikada što povećava rizik za zarazu mladih biljaka virusima.

Koje insekticide primeniti?

Proizvođačima se preporučuje stalni pregled useva ječma na prisustvo navedenih štetočina. Prema EPPO standardu PP 2/11(1) u ovim fazama razvoja useva, prag štenosti iznosi 10 odsto biljaka naseljeno sa jednom ili više vaši. Ukoliko se vizuelnim pregledom registruje prisustvo lisnih vaši i cikada na preko 10 odsto biljaka, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije:

  • alfa-cipermetrin u dozi 0,2 l/ha ili
  • deltametrin u dozi 0,2-0,3 l/ha.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Lisne vaši Žuta patuljavost ječma Virusna bolest Hloroza lišća Usevi ječma


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u