Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 09.06.2020. 07:30

Kiša spašava prinose evropske pšenice?

Kiša je prošle nedelje donela olakšanje u sušnim područjima Evrope, ali je ipak potrebno još vlage kako se žetva i prinosi ovog leta ne bi drastično smanjili u poređenju sa prošlogodišnjim.

Foto: Depositphotos/fotografiecor
  • 142
  • 8
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja itekako zavisi od vremenskih i klimatskih uslova što je čini jednim od najugroženijih sektora. Suvo proleće povećalo je već postojeće probleme kada je reč o evropskoj pšenici koja je prvo pretrpela štetu uzrokovanu vlažnom jeseni i zimom što je uticalo na setvu i sprečilo uspostavljanje snažnog korena.

Ove godine suša je uzrokovala probleme u mnogim evropskim zemljama koje će radi toga imati niže prinose te kulture.

Suša Europi prijeti i ove godine?

Ipak, kiša je na naš kontinent prošlih nedelja donela olakšanje u sušnim područjima, ali je ipak potrebno još vlage kako se žetva i rod ovog leta ne bi drastično smanjili u poređenju sa prošlogodišnjim, upozoravaju analitičari.

EK smanjila prognozu očekivanih prinosa za četiri miliona tona

"Krećemo se prema najnižem prinosu pšenice poslednjih decenija u Evropi", rekao je za reuters konsultant Sebastien Poncelet te dodao kako ova kiša može barem donekle da stablizuje situaciju.

Suša: U Belgiji zabranili navodnjavanje iz reke Izer, u Ukrajini manji prinosi pšenice

Evropska komisija je prošle nedelje smanjila mesečnu prognozu očekivanih ovogodišnjih prinosa useva te žitarice, izuzev Velike Britanije. Smatraju da će oni iznositi 121,5 miliona tona, što je preko četiri miliona tona ili oko sedam odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Francuska: Pšenica na dubokim zemljištima se dobro drži 

U Francusku je obilna kiša stigla sredinom prošle nedelje, ali je bilo i oluja koje su prekinule vrućinu, dok za ovu nedelju meteorolozi predviđaju još kiše. To bi trebalo da pomogne usevima koje je Kancelarija poljoprivrede FranceAgriMer ocenila da su u najlošijem stanju još od 2011. godine.

"Imaćemo izuzetno raznolike prinose", rekao je Fransoa Loren, direktor za istraživanje i razvoj s poljoprivrednog instituta "Arvalis" te dodao kako se ova žitarica na dubokim zemljištima drži dobro.

Mnogi trgovci u toj zemlji očekuju prinos od 32 do 33 miliona tona, u poređenju sa 39,5 miliona tona prošle godine.

Nemačka bi mogla da dosegne prosečan prinos

Kiša bi trebalo da pomogne suvom severnom i istočnom delu Nemačke.

"Slika se značajno poboljšala ove nedelje i kiša će biti korisna, ali potrebno je još više padavina, posebno na istoku", rekao je jedan nemački analitičar. Velika katastrofa sprečena je ovonedeljnim padavinama, a ta bi evropska zemlja mogla da dosegne prosečan prinos ako se nastavi vlažno vreme.

Rod pšenice u Nemačkoj ove bi se godine mogao da se smanji za 2,9 odsto, na 22,38 miliona tona, predvidelo je u maju Udruženje zemljoradničkih zadruga. Ipak, neke prognoze govore i o 21,8 miliona tona.

Poljska: očekuju prinose slične prošlogodišnjim

"U Poljskoj su nedavne kiše poboljšale stanje u usevima", rekao je Vojtek Sabaranski iz kompanije "Sparks Polska".

Suša će prouzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

"Prva polovina juna verovatno će biti prilično kišna, tako da će biti još poboljšanja", istakao je. Procenjuje se kako će ta zemlja ove godine proizvesti oko 11,1 miliona tona pšenice. 

U Velikoj Britaniji palo manje kiše nego u ostatku Evrope

Britanija je ove nedelje imala slabije padavina od kontinentalne Evrope, a potrebno joj je mnogo više kako bi se sprečilo dalje propadanje useva.

 Ričard King, šef istraživanja iz konsultantske kompanije "Anderson Center" ističe kako bi ove godine u toj ostrvskoj zemlji rod mogao da padne ispod 10 miliona tona, što je znatan pad u odnosu na prošlu sezonu kada je iznosio 16,3 miliona.


Tagovi

Prinos pšenice Suša Kiša Evropska pšenica Nemačka Francuska Velika Britanija Poljska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]