• Suzbijanje glodara
  • 09.02.2020. 10:00

Na koji način uništavati glodare u lucerištu?

Štetne organizme na parceli možemo uspešno eliminisati biološkim metodama i agrotehnikom, čime utičemo i na visoke i stabine prinose.

Foto: Depositphotos/Haritonoff
  • 139
  • 16
  • 0

Najčešći glodari koji napadaju strna žita, lucerišta i trave na području Lijevče polja su poljski miševi, voluharice i hrčkovi. Ovi štetni organizmi su prisutni tokom čitave godine na navedenim usevima, a najizraženiji napad je u kasnu jesen, zimi ispod snega i u rano proleće posle topljenja snega.

Štete se ogledaju na strnim žitima kroz izgriženo seme u jesen, izgrižene tek iznikle mlade biljke ispod snega i posle njegovog topljenja, a na lucerištima i travama štete se manifestuju u obliku progrizanja nadzemnih višegodišnjih izdanaka, kako navode na PSSRS

Glodari - od njive do pčelinjaka

Korisnim predatorima protiv glodara

Štete u navedenim zasadima, od glodara mogu biti do 30 odsto. Mere suzbijanja štetočina svode se na tri grupe; agrotehničke, hemijske i suzbijanje prirodnim predatorima. Agrotehničke mere su žetva strnih žita u optimalnom roku kako bi se smanjilo njihovo osipanje, zaoravanje strništa, duboko oranje i pravovremeno uzimljavanje lucerišta i trava.

Hemijske mere su primena gotovih mamaca ili njihovo pravljenje na gazdinstvima i postavljanje u rupe na njivama vodeći računa da se klopke postave ispravno da ne dođe do trovanja plemenite divljači (srna, zečeva i fazana ). Predatori kao što su grabljivice (sove, vrane i svrake), lisice i mačke takođe su značajni u uništavanju navedenih štetnih organizama u strnim žitima, lucerištima i travama.

Pravilnom negom postižu se i visoki prinosi

Ako se ispoštuje potpuna agrotehnika u procesu proizvodnje lucerke na navedenom području, pored uspešne zaštite od štetočina, možemo imati i visoke prinose kvalitetnog sena, pod uslovom čim se obavi košenje da se izvrši prihrana i navodnjavanje.

Sa manjom setvenom normom do visokih i stabilnih prinosa lucerke

Prinos semena zavisi od uslova gajenja i primene odgovarajućih mera u procesu proizvodnje, a okvirno se kreće u proseku od 350 - 500 kg/ha, savetuju iz PSSRS.


Tagovi

Glodari Uništavanje glodara Korisni predatori Agrotehničke mjere Proizvodnja lucerke


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Acimovicima ne treba more, oni su sebi napravili ambijent primorskog dvorista. palme, kaktusi, južno... Pročitaj celu belešku »