Pretraživanje tekstova
Na tradicionalnom skupu sa proizvođačima predstavnici šećerane u Crvenki ponudili su poljoprivrednicima veću otkupnu cenu nego lane, a pride i bonuse.
Sa toplijim danima u martu počeće i setva šećerne repe. Tradicionalno, početku tog posla predstavnici šećerane u Crvenki u novosadskom hotelu "Park" održali su susret sa svojim kooperantima. Njih tristotinak prisustvovali su dobro organizovanom skupu na kom je govoreno o svim aspektima proizvodnje od agronomskih do ekonomskih.
Zemljoradnička zadruga u Sivcu ove godine poveća će površine pod šećernom repom sa lanjskih 60 na 70 hektara. Direktor zadruge Boško Ostojić kaže da je to jedina ratarska kultura za koju, pre setve, znaju koliko će im biti plaćena.
"Fabrika šećera u Crvenki je do sada poštovala sve odredbe ugovora. Nemamo problem ni sa plasmanom kao ni sa naplatom šećerne repe. Moram reći da nekadašnje privilegije koje su imali proizvođači šećerne repe poslednjih godina su bile svedene na najmanju moguću meru. Kada govorim o privilegijama mislim na to da su nekada proizvođači dobijali deo 'hemije', semena, mogli smo da preuzmemo deo avansa. To je nekada bilo uobičajeno", kaže Ostojić i dodaje da su poslednjih godina sami morali da finansiraju setvu, da kupe mineralna đubriva i pesticide.
On očekuje proširenje lanjskih 'bonusa' koje ocenjuje kao dobre. Dobri proizvođači su dobijali evro po toni za prinos, digestiju i za nečistoću.
Od setve šećerne repe nikada nije odustajao ugledni proizvođač u Bečeju - Nandor Kovač. Ove godine će ta kultura zauzeti 50 hektara njegovih njiva.
"Moram da sejem, jer je repa kraljica poljoprivrede. U toj proizvodnji ne možemo da omanemo. Verovatno ćemo povećati površine nego što smo do sada radili. Cena šećera je počela da raste, pa će verovatno i repe. Profit u toj proizvodnji imaju ozbiljni proizvođači. Dve godine pripremam zemljište za setvu repe. Dobro je što radim samo na svojim parcelama, ne koristim državno zemljište. Svakako da ne bih radio da nemam profita", kaže Kovač.
Irena Stojanović, izvršna direktorka šećerane u Crvenki, kaže da uz veću cenu za repu, proizvođače očekuju i druge pogodnosti.
"Startna cena je 34 evra po toni. Dodajemo i evro za digestiju preko 1,5 odsto. Zadržaćemo i poklon proizvođačima - 50 odsto semena gratis", kaže Stojanovićeva, koja očekuje povećanje površina pod šećernom repom u Srbiji. Razlog je jednostavan.
"Gotovo je nemoguće da bude manje od lanjskih 28.000 hektara pod repom. Znamo da smo nekada imali i 70.000 hektara. Cena šećera na svetskom tržištu raste i mi imamo mogućnost da damo bolju cenu šećerne repe. I na kraju to se vidi po većoj zainteresovanosti proizvođača za setvom šećerne repe. Kada je reč o obračunu kvaliteta, proizvođači mogu da prate analizu u laboratoriji, a mogu da ih pošalju i u akreditovanje laboratorije na super - analizu, kako u Srbiji tako i u inostranstvu".
Šećerna repa ima veliki potencijal u Srbiji, ali nije dovoljno razvijena
Kada je reč o kompaniji "Hellenic sugar", Stojanovićeva kaže da će ove godine raditi njihova šećerana u Crvenki, a iskreno se nada da bi šećeranu u Žablju mogli da 'aktiviraju' naredne, 2021. godine. Ove godine u Srbiji biće u pogonu četiri šećerane; u Crvenki, Vrbasu, Kovačici i Pećincima.
Tagovi
Setva šećerne repe Cena šećerne repe Šećerana Irena Stojanović Boško Ostojić Nandor Kovač
Autor
Više [+]
Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 5 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.