• Bolesti pšenice
  • 23.05.2019. 14:00

Posle nestabilnih vremenskih prilika, zaštitite pšenicu od mogućih zaraza

Poljorivrednicima se preporučuje da odrade tretman fungicidom protiv gljiva iz roda Fusarium koje prouzrokuju palež klasa, kada je usev u početku cvetanja.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 165
  • 36
  • 0

Usevi ozime pšenice, u zavisnosti od roka setve, sorte i primenjenih agrotehničkih mera, nalaze se u fazi od sredine klasanja do početka cvetanja. Tačnije u fazi su vidljive prve polenove kesice.

Pri nestabilnim vremenskim uslovima, odnosno, kada je visoka relativna vlažnost vazduha i kada su obilne padavine, a pri tom je pšenica u fazi cvetanja, može da dođe do infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa (Fusarium graminearum).

Fuzarioza ili šturost klasa, dovodi do značajnog smanjenja prinosa, kao i kvaliteta zrna. Na zaraženim zrnima, patogen proizvodi mikotoksine koji predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi i životinja.

Najbolje tretirati useve na početku faze cvetanja

Proizvođačima se preporučuje da useve pšenice zaštite na samom početku faze cvetanja, kada je 5% klasova izbacilo prašnike, sa nekim od sledećih fungicida: 

Duett ultra , Combo ultra (a.m. epoksikonazol+tiofanat-metil) u količini od 0,4 - 0,6 l/ha
Antre plus (a.m. tebukonazol+tiofanat-metil. Doza je 1,5 l/ha
Bumper P (a.m. prohloraz+propikonazol, preporučena količina je 0,75 - 1l/ha

Cello (a.m. spiroksamin+ protiokonazol+tebukonazol, u količini od 1,25 l/ha
Osiris (a.m. epoksikonazol+ metkonazol, sa 1,5 - 2,5 l/ha preparata
Zamir (a.m. prohloraz+tebukonazol, prepročena doza je 0,75 - 1l/ha
Prosaro 250EC (a.m. tebukonazol+propikonazol, u količini od 0,75 do 1l/h

Simptomi i suzbijanje žute i lisne rđe pšenice

Fuzarioza klasa javlja se svake godine, u različitom intenzitetu na našim proizvodnim područjima. Ovo je jedno od najdestruktivnijih oboljenja strnih žita. Posebno treba obratiti pažnju na to što ovaj patogen ima sposobnost da na obolelim zrnima proizvodi mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

S obzirom da se infekcija fuzariozom najlakše ostvaruje preko prašnika, neophodno je pratiti faze razvoja pšenice. 

I vizuelnim pregledom, mogu se uočiti štetočine

Na području delovanje PSS Kikinde usevi ozime pšenice, u zavisnosti od roka setve i sortimenta, nalaze se u različitim fazama razvoja: od kasne faze zastavičara (rukavac zastavičara nabubren), različitih faza klasanja (od početka do kraja klasanja) pa do početka cvetanja.

Kako objašnjava Živanka Špirić, diplomirani inženjer poljoprivrede, vizuelnim pregledom parcela pod pšenicom, ali i ječmom i ovsem na banatskom lokalitetu, na žitaricama utvrđeno je i prisustvo larvi žitne pijavice (Lema melanopus). Ova štetočina javlja se uglavnom po oazama pa suzbijanje ograničiti na površini gde je prisutna. Koristiti insekticide iz grupe piretroida.

Takođe, utvrđena je i pojava lisnih vaši Aphididae spp. na listovima pšenice. Prisustvo vaši zabeleženo je na ivičnim delovima parcele. Reč je o pojedinačnim primercima lisnih vaši, a kritična brojnost kada se usevi tretiraju preparatima je tri do pet jedinki po biljci, na 20 - 30% biljaka. Lisne vaši hrane se na listu sisanjem sokova, biljka pri tom slabi i zaostaje u porastu.

Promena boje listova ukazuje da je usev izložen stresu

Poljoprivredni proizvođači u većini slučajeva ne mogu sami da odrede koji je uzrok stresa kod biljaka, šta treba da preduzmu u vezi toga i kakve će posledice stres ostaviti na usev. Zbog toga često se dešava da preteraju sa tretiranjem biljaka ili sa đubrenjem.

Žutilo na listovima pšenice ove godine posledica je preduboke setve, jutarnjih mrazeva i u malom broju slučajeva, nedostatka azota. Najveću štetu usevu pšenice čini preduboka setva.

Crvenilo pšenice može da se javi kao posledica štetnog delovanja ostataka herbicida i velikog kolebanja temperature između dana i noći.


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Fuzarioza klasa Faza cvetanja Mikotoksini Štetočine pšenice Bolesti pšenice Palež klasa


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi