Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 15.03.2020. 15:00

Proizvodnja krompira i šećerne repe smanjena za 16 odsto u 2018.

U 2018. godini EU je proizvela 119,6 miliona tona šećerne repe, što je na godišnjem nivou pad za 23,6 miliona tona, dok je proizvedeno 51,8 miliona tona krompira, 10 miliona tona manje nego godinu dana ranije.

Foto: JumpStory
  • 156
  • 14
  • 0

Iako šećerna repa ima veliki potencijal za razvoj u Srbiji, a velike mogućnosti za izvoz, proizvodnja nije na visokom nivou, odnosno prinosi nisu dovoljni kako bi se izvoz i ostvario. Ovo je važna proizvodnja, i zbog opstajanja industrije šećera i zbog plodoreda te održavanja plodnosti poljoprivrednog zemljišta. 

Nakon odluke o ukidanju proizvodnih kvota, sektor šećera u EU, koji je podržao ZPP, prošao je niz dubokih reformi kako bi se efikasnije pripremio za nove izazove i mogućnosti. Kako je objavio Eurostat, u 2017. godini poljoprivrednici iz EU odgovorili su većom setvom šećerne repe (obrađene površine bile su za 17,2 odsto veće nego u 2016. godini). Godinu dana kasnije, zasejana površina bila je neznatno niža (-1,2 odsto). Uslovi suše u 2018. godini znatno su smanjili prinose, a proizvodnja šećerne repe u EU-28 naglo je pala (-16,5 odsto).

Najviše šećerne repe proizvodi se u Francuskoj

U 2018. godini EU je proizvela 119,6 miliona tona šećerne repe, što je na godišnjem nivou pad za 23,6 miliona tona. Više od polovine proizvodnje EU šećerne repe u 2018. godini dolazilo je iz Francuske (33,4 odsto) i Nemačke (21,9 odsto), gde je proizvodnja takođe naglo pala (-13,8 odsto i -23,1 odsto).

Šećerna repa ima veliki potencijal u Srbiji, ali nije dovoljno razvijena

To je posledica mnogo nižih prinosa s nepromenjenom kultivisanom površinom šećerne repe u Francuskoj (-0,1 odsto), pa čak i malog porasta (+1,8 odsto) na obrađenim površinama u Nemačkoj. U ostalim ključnim državama članicama proizvođačima na sušama pogođenim područjima, smanjena je proizvodnja u Poljskoj (-9,1 odsto), Velikoj Britaniji (-14,6 odsto), Holandiji (-18,3 odsto) i Belgiji (-12,6 odsto).

dc
Proizvodnja šećerne repe u glavnim državama proizvođačima u EU, 2008.-2018. (miliona tona)

Smanjena proizvodnja krompira za 10 miliona tona

EU je, navodi Eurostat, proizvela 51,8 miliona tona krompira u 2018. godini, što je 10,2 mil. t manje nego u 2017. godini (pad za -16,4 odsto). Sve glavne države članice koje proizvode krompir imale su slabiji rod zbog suše. Nemačka je proizvela 8,9 mil. t u 2018. godini, što je godišnje smanjenje proizvodnje za 23,9 odsto, zatim 7,9 mil. t u Francuskoj, što je pad od 8,0 odsto, 7,3 mil. t proizvedenih u Poljskoj (pad za 18,4 odsto) te 6,0 mil. t u Holandiji, što predstavlja pad proizvodnje od 18,5 odsto.

Proizvodnju po državama članicama možete pogledati u grafikonu ispod:

csd
Proizvodnja kruompira (uključujući i semenski krompir) (zeleno) i šećerne repe (narandžasto) u 2018. godini (hiljade tona)

Uprkos snažnom padu prinosa, došlo je do različitih kretanja cena šećerne repe i krompira gde je cena šećerne repe nastavila opadati, dok je nastavljen rast prosečne cene krompira. U Srbiji ipak, prednjači proizvodnja šećerne repe.

Najava dobre cene uz bonuse za šećernu repu u Srbiji

U Srbiji poveća će se površine pod šećernom repom. Na primer, Zemljoradnička zadruga u Sivcu ove godine poveća će površine pod šećernom repom sa lanjskih 60 na 70 hektara, zbog najave dobre cene. Irena Stojanović, izvršna direktorka šećerane u Crvenki, kaže da uz veću cenu za repu, proizvođače očekuju i druge pogodnosti.

"Startna cena je 34 evra po toni. Dodajemo i evro za digestiju preko 1,5 odsto. Zadržaćemo i poklon proizvođačima - 50 odsto semena gratis", kaže Stojanovićeva, koja očekuje povećanje površina pod šećernom repom u Srbiji. Razlog je jednostavan.

Obećavajuća startna cena i bonusi ulivaju nadu proizvođačima šećerne repe

"Gotovo je nemoguće da bude manje od lanjskih 28.000 hektara pod repom. Znamo da smo nekada imali i 70.000 hektara. Cena šećera na svetskom tržištu raste i mi imamo mogućnost da damo bolju cenu šećerne repe. I na kraju to se vidi po većoj zainteresovanosti proizvođača za setvom šećerne repe. Kada je reč o obračunu kvaliteta, proizvođači mogu da prate analizu u laboratoriji, a mogu da ih pošalju i u akreditovanje laboratorije na super - analizu, kako u Srbiji tako i u inostranstvu"


Tagovi

Uzgoj šećerne repe Uzgoj krompira Eurostat 2018 Proizvodnja Srbija


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u