Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proso
  • 25.03.2023. 10:30

Proso: Zbog sušnih perioda, odlična je alternativa pšenici?

Najviše zahteva vlage od vlatanja pa do metličenja, a najbolji predusevi su zrnene i krmne mahunarke i okopavine.

Foto: Depositphoto/@izik_md
  • 114
  • 43
  • 0

Proso je bezglutensko zrnasto-skrobna biljka koja se prvo koristila za ishranu ptica. Njegovo zrno ima višestruku namenu kako u ljudskoj ishrani (obavezno se nalazi u prodavniciama zdrave ishrane) tako i u industriji piva i alkohola. Neoljušteno zrno služi kao odlična stočna hrana, naročito za ishranu svinja i živine. Proso se, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Beograd Miloš Nikoletić, može gajiti i koristiti i kao zelena stočna hrana i za seno.

Proso: Zahvalna kultura za uzgoj, ali i dalje velika nepoznanica

"Brašno od prosa se dodaje pšeničnom brašnu za spravljanje hleba i peciva boljeg kvaliteta", kaže savetodavac i dodaje da mnogi stručnjaci tvrde da je odlična alternativa pšenici naročito zbog sušnih perioda koji se ponavljaju iz godine u godinu.

Dobro podnosi sušu

Najviše mu, kako kaže, odgovara umerena klima, seje se od aprila do maja, a žanje krajem avgusta. Ima dobro razvijen korenov sistem - podnosi sušu. Najviše zahteva vlage od vlatanja pa do metličenja, a najbolji predusevi su zrnene i krmne mahunarke i okopavine. Zemljište treba da bude čisto, bez korova i kvalitetno pripremljeno, te sa obradom treba krenuti na vreme. Obrada se vrši kao za kukuruz i odličan je kao predusev pošto ostavlja tlo čisto, bez korova.

"Proso zahteva plodna zemljišta i pogoduje mu đubrenje. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa treba upotrebiti 80-90 kg/ha azota, 120-150 kg/ha fosfora i 70-90 kg/ha kalijum", kaže ovaj stručnjak za ratarstvo i dodaje da raspored unošenja đubriva treba da bude kao i kod kukuruza.

Setva - širokoredna, uskoredna ili u trake

Za setvu se, kaže, upotrebljava krupno, kvalitetno seme sa najmanje 93 odsto klijavosti i 99 odsto čistoće. Setva se obavlja kada je zemljište zagrejano na 12 do 15 stepeni Celzijusa. Obavlja se širokoredno, uskoredno ili u trake. Količina semena za setvu zavisi od vrste setve i kreće se od osam do 18 kg/ha. Dubina setve treba da iznosi dva do tri centimetra.

Postrno proso - nezahtevna kultura, koja donosi zaradu

"Njegova nega obično počinje valjanjem useva posle setve da bi nicanje bilo ujednačeno. Na jako zbijenim i vlažnim zemljištima ova mera se ne preporučuje", kaže Nikoletić i dodaje da je međuredna obrada vrlo važna mera nege kod širokoredne setve, a obično se primenjuje dva puta i to prva, plića na dva do četiri centimetra dubine i druga na četiri do pet centimetara.

Kako proso sazreva neujednačeno, žetva se obično obavlja dvofazno u vreme kada metlice dobiju tamniju boju. Iako nije kultura koja se seje mnogo i često kod nas, može da se kupi deklarisano seme, pa samo takvo i treba koristiti za setvu.

Alkalno svojstvo

Podsetimo, proso je poreklom iz Indije i pripada među najstarije kulture. Njegov mineralni sastav pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mesto u ishrani trebalo bi da, zbog svog alkalnog svojstva, zauzime kod ljudi koji boluju od artritisa.

Za razliku od drugih žitarica, za njegovo kuvanje potrebno je tek deset minuta. Može se koristiti kao celovito zrno u pripremi supa, variva i svih drugih jela u kojima bi se, na primer, koristila riža. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnja prosa Miloš Nikoletić Prinos prosa Setva prosa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Masovna pojava monilioze u zasadima višnje i šljive. Neadekvatna zaštita i pogrešan trenutak primene fungicida ili vremenske neprilike?!