• Sudanska trava
  • 26.03.2020. 12:00

Setva sudanske trave: Kako pripremiti zemlju i koji su joj predusevi?

Za setvu sudanske trave važi pravilo da se seje nakon setve kukuruza, a pravi trenutak je kada kukuruzi iz prvih rokova setve počnu da niču. Pošto je biljka osetljiva na niske temperature poslednja dekada aprila, sam početak maja je optimalno vreme setve.

Foto: JumpStory
  • 236
  • 28
  • 0

Sudanska trava je biljka sa snažnim korenovim sistemom; stablo je visoko, uspravno i može dostići dva do tri metra visine. Ona se koristiti u ishrani goveda i drugih preživara. Ima veće zahteve prema toploti, a manje prema vodi, što odgovara stočarima ispod Save i Dunava, čija je skoro sva proizvodnja u suvom ratarenju, navodi Milica Janković, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Mladenovac.

Počinje setva sudanske trave, značajne krmne biljke

Visoki prinosi i dug period korišćenja u godini je još više čine važnom krmnom kulturom. Nije izbirljiva prema zemljištu, trpi i lakša i teža zemljišta, čak i ona koja nisu mnogo povoljna za ostale krmne kulture. Dobri predusevi su leguminoze i usevi gustog sklopa, koji ne ostavljaju zakorovljeno zemljište. Sama sudanska trava dobar je predusev za jare kulture.

Kako pripremiti zemlju?

Osnovnu obradu izvesti na na dubinu 25-30 cm tokom jeseni do početka zime. Predsetvenu pripremu uraditi neposredno pre setve, setvospremačem, kvalitetno, što podrazumeva da se dobro poravna i usitni površina zemljišta do mrvičaste strukture, sa tvrdom posteljicom na dubinu setve, preporučuje mladenovački stručnjak.

Količinu, način i vreme primene đubriva je najbolje i jedini ispravno uraditi nakon obavljene agrohemijske analize zemljišta. Okvirno, treba znati da su potrebne količine đubriva 160 kg/ha azota (N), 80 kg/ha fosfora (P₂O₅) i 60 kg/ha kalijuma K₂O.

Setva nakon kukuruza

Za setvu sudanske trave važi pravilo da se seje nakon setve kukuruza, a pravi trenutak je kada kukuruzi iz prvih rokova setve počnu da niču. Ako smo nesigurni, pošto je biljka osetljiva na niske temperature poslednja dekada aprila, sam početak maja je optimalno vreme setve. Kao naknadni usev seje se od 15. maja do 15. juna, a postrno u prvoj polovini jula.

Prednosti setve pokrovnih useva nakon žetve

Za postrnu setvu je važno ako je moguće obezbediti navodnjavanje. Na lakim zemljištima seje se dublje, na težim pliće. Setva se obavlja na dubinu od dva do pet centimetra, a optimalna dubina setve je od tri do četiri centimetra. Ako sudansku travu sejemo da bi je koristili za zelenu masu međuredni razmak je od 25cm, sa 25-30 kg/ha semena, a u slučaju da je koristimo kao seno seje se gušće na međuredni razmak od 12,5 sa količinom semena od 40-50 kg/ha.

Posle setve sudanske trave obavezna mera je valjanje površine posejane parcele.

Daje više otkosa godišnje

Sudanska trava posejana u optimalnom roku se većinom koristi za spravljanje silaže i senaže, a iz kasnijih rokova setve kao zelena masa za ishranu ili kao seno. Ima visok stepen bokorenja pa daje više otkosa godišnje. Sudanska trava koja se koristi za spravljanje senaže kosi se u fazi kada je biljka visoka 90-100 cm.

Kada se koristi za upotrebu kao sveža zelena masa kosi se pre početka metličenja - ne treba čekati da se formira metlica. Preporuka je da se kosidba obavlja na visinu 10-15 cm. U većini godina ima tri do četiri otkosa, pa samim tim je značajna krmna biljka za sva goveda, a naročito mlečna grla kod kojih povećava mlečnost, ističe Jankovićeva.

Nebojša Pavlović trideset godina uspešno uzgaja krmno bilje

Kako smo ranije pisali, površine pod krmnim biljem rastu u Srbiji. Tako i mnogi proizvođači, kombinuju u setvi grahoricu sa sudanskom travom, jer dobijaju dobru masu. U tom slučaju sudanska trava predstavlja potporu grahorici. Ratari ističu da mesec dana posle prvog otkosa, imaju i drugi otkos sudanske, a drugi otkos da mnogo više nego prvi.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj sudanske trave Setva sudanske trave Krmno bilje Grahorice Više otkosa Drugi otkos sudanske trave


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Beli most ili most ljubavi u Vranju i danas je nemi svedok nekadašnje tragične ljubavi između Selim - begove kćeri Ajše i čobanina Stojana. Najlepšu priču o njihovoj velikoj ljubavi napisao je Moma Jović.