• Paraziti lucerke
  • 18.07.2019. 14:00

Vilina kosica - opasan korov na lucerki

Ako poljoprivrednici poseju zaraženo seme lucerke, sledi uništavanje viline kosice hemijom. Jednom uništena ne znači da se neće vratiti na staro mesto.

Foto: Depositphoto/IanRedding
  • 465
  • 63
  • 0

Vilina kosica (Cuscuta epithymum) jedan je od najvećih problema u gajenju lucerke. Detelina lucerka, kao i ostale vrste detelina, rastu brzo, a uporedo sa njima i ovaj korov. Ne samo da značajno smanjuje prinos lucerke, već može da našteti i stoci, ako se u većoj količini nađe prisutna u senu. Uzrok je kuskutin, otrovno jedinjenje koje se nalazi u vilinoj kosici.

Korov bez korena i lišća

Vilina kosica nema korena, a ni lišća jer je ono pretvoreno u sitne žućkaste ljuspice koje se nalaze pri osnovi grananja. Ima samo tanka vlaknasta stabla, obično žuto - crvenkaste boje na kojima se u leto formiraju beličasti ili ružičasti cvetovi skupljeni u male grupe. U ovim cvetovima razvija se seme koje kasnije služi za razmnožavanje.

Vilina kosica - opasan parazit mnogih biljaka

S obzirom da nema korena, a ni lišća, nije u stanju da živi samostalno. Zato joj je potrebna druga biljka hraniteljka, oko koje se obavija i pomoću sisaljki izvlači potrebne hranljive materije. Zbog ovakvog parazitskog načina života, vilina kosica svrstana je u grupu štetnih biljaka.

Kako je prepoznati u lucerištu?

Prisustvo ovog parazita u lucerištu, primećuje se pre svega po belim krugovima, koji predstavljaju početak formiranja žarišta. Krugovi se brzo povećavaju i za nekoliko dana mogu da zahvate površinu od više kvadratnih metara.

Vilina kosica cveta od juna do septembra, a u avgustu seme počinje da dozreva i opada. Inače, seme viline kosice može biti u zemljištu više godina a da pritom ne izgubi klijavost. Pri povoljnim vremenskim uslovima, klija u proleće, obično nekoliko nedelja posle lucerke. Pojedine vrste viline kosice imaju sposobnost vegetativnog prezimljavanja pa kao takve predstavljaju dodatni izvor zaraze.

Preventivna agrotehnika u proizvodnji ili uništavanje?

Pri zasnivanju novih lucerišta, potrebno je upotrebljavati nezaraženo i deklarisano seme proverenih dobavljača i pregoreli stajnjak. Ranije se vilina kosica suzbijala primitivno. To su bile različite fizičke i mehaničke mere. Kao što je prekrivanje zaražaneih površina slamom i plevom, čupanje i uklanjanje napadnutih biljaka, kao i košenje i paljenje zaraženih površina.

Sa manjom setvenom normom do visokih i stabilnih prinosa lucerke

"Neke od ovih mera i danas se primenjuju, ali samo kada se radi o manjim površinama. Ovakve mere ne daju uvek zadovoljavajuće rezultate, pa se dešava da se vilina kosica, zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i upornosti, ubrzo opet pojavi na istim površinama. Herbicidi su danas ipak najefikasnije rešenje za uspešno suzbijanje ovog parazita. Preporučuje se Pivot 100 E i Kerb 50 WP, koji se primenjuju nakon prvog otkosa. Reglonom Forte lokalno se tretiraju pokošena žarišta kada lucerka dostigne visinu oko 10 -15 centimetara", naglašava diplomirani inženjer zaštite bilja Dragana Veljković iz Beograda.


Tagovi

Zasadi lucerišta Kako suzbiti Uništavanje viline kosice Vegetativno prezimljavanje Kuskutin Dragana Veljković


Autor

Miodrag Palić

Dugogodišnji novinar, kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.