Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 14.04.2023. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Slobodan Cvetković: Nadmašićemo prošlogodišnju posetu Sajma poljoprivrede

Nekako osećamo ali i vidimo po pristiglim prijavama da svi žele da budu deo ove važne sajamske istorije, rekao je direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Foto: Novosadski sajam
  • 522
  • 85
  • 0

Novosadski sajam će u ovoj godini obeležiti 100 godina postojanja, a od 20. do 26. maja organizovaće i 90. Međunarodni poljoprivredni sajam. Ova dva velika jubileja, bila su povod za intervju sa generalnim direktorom Slobodanom Cvetkovićem koji je za čitaoce Agrokluba predstavio retrospektivu veka Sajma i otkrio detalje obeležavanja važnog događaja pred nama.

Ove godine obeležavate vek postojanja Novosadskog sajma i 90 godina od Poljoprivrednog, na koji način će se to obeležiti krajem maja?

Novosadski sajam je najstarija sajamska kuća u ovom delu Evrope i ujedno referentna, kompetentna i dobro organizovana pozornica na kojoj nastupaju najbolje kompanije i pojedinci iz celog sveta, mesto gde se prezentuju najsavremenija dostignuća u poljoprivredi, agroindustriji, lovstvu, energetici, turizmu, već čitav jedan vek. Najvažnija priredba Novosadskog, svakako je Međunarodni poljoprivredni sajam koji će ove godine biti priređen devedeseti put. 

Poljoprivredni sajam je najveća i najznačajnija smotra agrara u ovom delu Evrope, koja okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, iz Srbije i sveta. Tako će biti i na ovom velikom događaju koji priređujemo od 20. do 26. maja na zatvorenom i otvorenom prostoru Novosadskog sajma i u Kongresnom centru "Master".

Uz sve do sada dobro poznate segmente kao što je Izložba poljoprivredne mehanizacije, Nacionalna izložba stoke i Izložba proizvoda sa dodatom vrednošću - Izložbe organskih, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i "Srpski kvalitet" i kraft piva, koje se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, biće tu stručni i poslovni susreti koji će se održavati u Kongresnom centru, AgroB2B susreti, ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga, uz tradicionalne prateće programe, Poklon-igre za posetioce, Veče šampiona i druge. 

Naš poljoprivredno-prehrambeni sektor interesantan Italijanima

Ove godine zemlja partner biće Italija. Zašto je izabrana Italija i sa kojom ponudom će izaći za posetioce i firme?

Zvanje Zemlja prijatelj i status Zemlja partner, podrazumeva predstavljanje institucija i kompanija iz oblasti agrara te zemlje na Poljoprivrednom sajmu. Zemlja partner ima mogućnost promocije istorije, kulture, običaja, tradicije, gastronomije kroz posebne programe, ne samo na Novosadskom sajmu nego i u Novom Sadu. Posebno je značajno organizovanje stručnih, B2B i poslovnih susreta u cilju povezivanja sa privrednim subjektima u Srbiji, kao i posredovanje u kontaktima sa izlagačima.

Italija će se predstaviti širem auditorijumu u Novom Sadu (foto: V. Stapić)

Prvi partner bila je Mađarska 2010. godine, zatim Portugal, Austrija, Hrvatska, Kraljevina Holandija, Bosna i Hercegovina, Francuska. Da je saradnja Italijanskih i srpskih privrednika duga i čvrsta, potvrđeno je još 2015. godine na Poljoprivrednom sajmu, kada je bila prijatelj, kao i 2016. godine kada je nastupila kao zemlja partner.

Mislim da bi svaka zemlja koja želi da bude zemlja partner, rado iskoristila mogućnosti koje joj se pružaju. Pri tome, nemojte da zaboravite da je ova mediteranska zemlja jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije i da je srpski poljoprivredno-prehrambeni sektor veoma interesantan Italijanima.

Furlanija-Venecija-Julijska krajina će posebno nastupiti na Sajmu. Zašto je došlo do takve odluke i kojom ponudom će se ona predstaviti?

Zahvaljujući dobrom decenijskom odnosu koji imaju regije Autonomne Pokrajine Vojvodine i regije Furlanija-Venecija-Julijska krajina, logično je bilo da se uspostavi i saradnja jer prostora za saradnju uvek ima i to u svim aspektima. Priliku da se predstave iskoristiće i predstavnici italijanskog sajma koji se nalazi u Pardenoneu.

Za izlagače terminski popusti

Koje zemlje će biti zemlje prijatelji? Zlatni sponzor? Banka partner?

Kao što i sami znate, sajmovi nude jedinstvene prilike da se na atraktivan i upečatljiv način, kompanije predstave domaćim i stranim izlagačima, poslovnoj publici, ali i velikom broju posetilaca iz zemlje i inostranstva. 

Izložba mehanizacije posebno zanimljiva posetiocima

Zlatni sponzor je Al dahra, kompanija koja je prepoznala značaj događaja kakav je Međunarodni poljoprivredni sajam. Banka partner je kao i prošle godine Banka Poštanska štedionica, a Generalni sponzor je Globos osiguranje.

Da li će biti nekih posebnih pogodnosti za posetioce povodom ovih jubileja, ali i za učesnike?

Nastupom na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, izlagači proizvode i usluge prezentuju publici iz celog sveta. Imaju mogućnost da iskoriste prisustvo svih nivoa vlasti ali i vodećih evropskih agrobiznis kompanija, kako bi unapredili i proširili poslovanje.

Kako bi izlagačima pomogli da odluku o nastupu što lakše donesu, godinama unazad pružamo im mogućnost da iskoriste pravo na značajne terminske popuste. Ne postoji nikakav preduslov u vezi sa delatnošću, potrebno je samo da pošalju prijave. Za to su odobreni određeni popusti za avansna plaćanja od 8,6 ili četiri odsto.  

Da li se zna ko će otvoriti Sajam?

Na ovo pitanje je sada suviše rano odgovarati, ali kao i prethodnih godina, informaciju ćemo imati uoči Poljoprivrednog sajma.

Koliko će ljudi biti angažovano?

Posebno zanimljiva Izložba stoke

Kada je u pitanju naša najvažnija manifestacija, svi zaposleni, na Novosadskom sajmu rade gotovo ceo dan svih dana trajanja istog. Takođe, tokom organizovanja velikih događaja, sarađujemo sa studentskim zadrugama, pa tako upošljavamo studente koji nam mnogo pomažu, ali i honorarce. Teško je u ovom trenutku predvideti tačan broj angažovanih lica, ali pretpostavljam da će ih biti barem nekoliko stotina.

Šta se sve istaklo tokom poslednjih 100 godina na Novosadskom sajmu?

Od Prve međunarodne izložbe i sajma rasne stoke, koja je održana od 14. do 18. marta 1931. godine, pa sve do danas, posle možda i najtežeg perioda kroz koji je Sajam prošao, a to je bila 2020. godina i KOVID, teško je odgovoriti na ovakvo pitanje, jer je nemoguće navesti sve događaje, ličnosti, pa čak i eksponate koji su ostavili trag u istoriji.

Vek Novosadskog sajma: Od "zemaljskih" vašara do ere interneta i inovacija

Ono što je svakako sigurno i što se najviše istaklo jeste pregalaštvo svih zaposlenih na Novosadskom sajmu, i onih koji su u penziji i onih kojih više nema, a koji su decenijama unazad utabali put, da mi danas budemo ovde gde jesmo. 

"Ova godina biće posebna po broju posetilaca"

Koje su bile najznačajnije godine Međunarodnog sajma poljoprivrede tokom poslednjih 90 godina po poseti?

Mislim da su pedesete godine prošlog veka bile možda među najznačajnijim godinama za našu sajamsku kuću, kada je Poljoprivredni 1955. godine dobio status "međunarodni", gde su učesnici bili izlagači iz Sovjetskog Saveza, Istočne Nemačke, Velike Britanije, Čehoslovačke, Mađarske i Italije. Nekako je prva asocijacija na najvažnije godine Poljoprivrednog sajma povezivana upravo sa Josipom Brozom Titom, jer je SFRJ bila velika država, imala je snažnu privredu i poljoprivredu, bila je epicentar svetske i poljoprivrede i industrije.

Može se reći da je Međunarodni poljoprivredni sajam bio jedna vrsta Titove pasije. Otvarao ga je sedam puta, a navraćao je skoro svake godine idući u svoju rezidenciju u lovištu Karađorđevo, kod Bačke Palanke. Tokom sedamdesetih i osamdesetih, popularnost Poljoprivrednog sajma dostigla je svoj vrhunac.

Velika zainteresovanost izlagača

Kakvu posetu očekujete ove godine na Poljoprivrednom sajmu?

Mi smo u posebnoj godini Novosadskog sajma. Nekako osećamo ali i vidimo po pristiglim prijavama da svi žele da budu deo ove važne sajamske istorije. Jedan od pokazatelja je i broj izlagača, a koji su se prijavili mnogo ranije nego što je to uobičajeno, tako da očekujemo da će ova godina biti posebna po broju posetilaca, i da ćemo nadmašiti prošlogodišnju posetu, koja je bila 140.000 posetilaca!


Tagovi

Novosadski sajam Međunarodni sajam poljoprivrede Slobodan Cvetković Izložba mehanizacije Izložba stoke Junilej 90. Sajam poljoprivrede Vek Novosadskog sajma Zemlja partner Italija Terminski popusti Posećenost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)