Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 11.07.2020. 17:00

Kako prepoznati i sprečiti toplotni stres kod krava?

Jedan od najvažnijih činioca komfora i dobrobiti životinja su ambijentalni uslovi, temperatura i vlažnost vazduha, koji mogu dovesti do pojave toplotnog stresa kod krava

Foto: JumpStory
  • 275
  • 13
  • 0

Visoke temperature vazduha kakve preovladavaju ovih dana mogu da ostave negativne posledice na produktivnost životinja. Jedan od najvažnijih činioca komfora i dobrobiti stoke su ambijentalni uslovi, temperatura i vlažnost vazduha, koji mogu dovesti do pojave toplotnog stresa kod krava.

Stručnjak, Srđan Kostić iz PSSRS objašnjava kako je toplotni stres takvo stanje organizma (povećana telesna temperatura, ubrzano disanje, usporen metabolizam,… ) kada grlo nije u mogućnosti da se odupre spoljašnjim i unutrašnjim toplotnim faktorima koji imaju veoma štetno delovanje po životinje. Kod njih se regulacija unutrašnje temperature odvija na četiri načina:

  1. Radijacijom,
  2. Kondukcijom,
  3. Konvekcijom,
  4. Evaporacijom.

Posledice toplotnog stresa su velike

"Kapacitet hlađenja goveda je veoma mali, a naročito kod visokoproduktivnih krava, što dovodi do niza negativnih posledica u proizvodnji, reprodukciji i smanjuje imunitet, odnosno utiče na zdravstveno stanje krava što značajno umanjuje ekonomski efekat na gazdinstvu. Toplotni stres zavisi od spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Spoljašnji faktori su: temperatura i vlažnost vazduha, temperatura objekta, radijacija sunčevih zraka i ventilacija", navodi Kostić.

Uhapšeno oko 50 farmera - protestovali zbog smanjenja proteina u ishrani krava

S druge strane, kao unutrašnje faktore navodi: bazalni metabolizam, toplotu proizvedenu u buragu, zatim onu proizvedenu kretanjem (lokomotorika). Svi ovi faktori, ističe, prouzrokuju sledeće negativne posledice: manji unos hrane za 8-12%, manja konverzija hranljivih materija, veća konzumacija vode, slabiji rast i razvoj jedinke, loš embrionalni razvoj, pad proizvodnje mleka za 3-5 litara, a u boljim zapatima i do 25%, promenjeni sastav mleka (manja količina proteina i mlečne masti), slabiji sastav kolostruma, loša plodnost (oko 50%), smanjuje se interval polnog žara - gonjenja (čak i na 10 sati).

Kako prepoznati toplotni udar kod krava?

Kao idealnu temperaturu u štali, stručnjaci kažu kako je u intervalu od 10 do 17°C, a optimalni termoneutralni interval je od 5 do 25°C. Osim ovoga, veliki uticaj na životinje ima vlažnost vazduha (što je ona veća, veći je i negativni uticaj). Zato veoma često moramo obratiti pažnju na zajednički indeks temperature i vlažnosti vazduha (THI), koji ne sme da bude veći od 100 (25°C+75% vlažnost vazduha). Ukoliko je ovaj parametar veći, životinje treba hladiti. Bitan faktor koji utiče na temperaturu tela su klimatski uslovi okoline, kao i proizvodna namena, odnosno ciklus ili proizvodni kapaciteti goveda.

Senaža spas za brdovite krajeve - kako je kvalitetno spremiti?

"Prilikom varenja hrane u buragu, oslobađa se najveći deo toplote i uz povećanu spoljašnju temperaturu i malu površinu tela životinje, problem hlađenja tj. oslobađanja toplote tela sve je prisutniji. Toplotni stres može se prepoznati na samim životinjama, imaju povećanu temperaturu, veća je učestalost disanja, pojava slina, mokro je krzno i dolazi do promena u ponašanju (neaktivnost, apatičnost, ležanje u mokrim mestima - hodnicima itd.)", upozorava ovaj stručnjak.

Prilagođavanje životinja visokim temperaturama odnosno aktivacija organa i mehanizma za rashlađivanje tela sastoji se u tome da distribuiše krv do kože i pojačava rad znojih žlezda (kod krava su netipične znojne žlezde) ubrzava disanje i dr. U slučaju da ne može da se oslobodi viška temperature, dolazi do toplotnog udara, a u najgorem slučaju i smrti.

Kako sniziti telesnu temperaturu?

"Telesnu temperaturu možemo sniziti tako što ćemo poboljšati uslove držanja, na raspolaganju uvek treba biti dostupna sveža i higijenski ispravna voda, poboljšanjem ventilacije, boljom ishranom (sočnijom, svarljivijom sa lakše dostupnim mineralnim materijama). Takođe, objekti moraju biti sa dosta prirodne svetlosti, udobni i da visina, širina i otvori omoguće nesmetanu razmenu vazduha. Ležišta moraju biti dovoljno široka i duga, prekrivena prostirkom ili gumenim podom. Broj životinja ne sme da bude veći od kapaciteta staje. Potreba za vodom se višestruko povećava u toplim razdobljima i ona mora biti čista, sveža, zdrava i na stalnom raspolaganju", savetuje Kostić.

Zašto su važni pravilni postupci pri muži?

Orošavanjem rashladite visokoproduktivna grla

Što se tiče ishrane, napominje da obrok mora da bude optimalno izbalansiran sa dovoljnim količinama proteina, energije i mineralnih materija, lako svarljiv i sočan. Osim kvaliteta, veoma bitno je i vreme hranjenja, prvi obrok dati što ranije u jutarnjim satima, a poslednji u kasnim večernjim. Ventilacija je jedan od preduslova za smanjenje procenta vlažnosti u vazduhu. Brzina kretanja vazduha treba da bude 10 km/h. Najbolji način hlađena kod visokoproduktivnih grla jeste orošavanjem. Mora se voditi računa o vrsti uređaja sa kojim se vrši orošavanje zbog veličine kapljica (0.05-0.15mm).

Ponovimo, letnji period sa visokim temperaturama je vreme kada se smanjuju proizvodne sposobnosti kod krava i one se vrlo teško bore sa toplotnim stresom i zbog toga je neophodna pomoć poljoprivrednog proizvođača, a ona se ogleda u: obezbeđivanju dovoljne količine sveže i higijensko ispravne vode, danonoćni ispust, smanjenje broja grla u prenaseljenim objektima, obezbeđenje nadstrešnice ili duboke hladovine, rednovno provetravanje objekta, redovno čišćenje i održavanje higijene štale i životinja, davanje kabaste i koncentrovane hrane najboljeg kvaliteta.


Tagovi

Toplotni stres Krave Stočarstvo Vrućine Rashlađivanje Orošavanje Produktivnost krava


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako pravilno gajiti orhideje? Orhideje zahtevaju dosta svetlosti, ali ne podnose direktnu svetlost, jer će se spržiti, dok slaba osvetljenost zaustavlja cvetanje. Optimalna temperatura za gajenje je 18-30 stepeni. Učestalost zalivanja zavi... Više [+]