Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 01.05.2020. 16:30

Kako se pobrinuti za životinje kad nastupe visoke temperature?

U vreme kada je stoka više izložena toploti, poželjno je hraniti posle zalaska sunca, jer niže temperature tokom noći ipak pomažu da se donekle oporavi od visokih dnevnih temperatura.

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 126
  • 9
  • 0

Posledice klimatskih promena sve češće osećaju i životinje. U proteklih nekoliko godina, izrazito topla leta i visoke temperature štetno su delovali na domaće životinje. 

Stoka se inače sporije i teže prilagođava visokim temperaturama i upravo je to razlog smanjenja proizvodnje na farmama. Toplota na životinje deluje tako što ih brže umara, posledično, uzimaju i manje hrane, a te količine ne mogu da podmire osnove potrebe organizma za neophodnom energijom. Takođe, jedna od posledica je i poremećena reprodukcija zato što visoke temperature utiču i na kvalitet spermatozoida kod muških grla i slab procenat začeća kod ženskih. 

Kako zaštititi domaće životinje kad temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa?

Ako je pri tom i relativna vlažnost vazduha visoka, stoka će se teže oslobađati toplote, baš kao i ljudi. U takvim situacijama nastaje temperaturni stres i to prvo kod onih grla koja su često u zatvorenom prostoru. U nekim slučajevima, ovaj stres može prouzrokvati i toplotni udar, kako objašnjavaju u PSSRS.

Kako nastaje toplotni udar?

Ovu pojavu uzrokuje povećana toplota koja se stvara u telu, a pri tom postoje teškoće u njenom oslobađanju. On nije u vezi sa dejstvom sunčevih zraka i spoljnjim uticajem već je više posledica zagrevanja kompletnog organizma. 

Najčešće se javlja u letnim mesecima i prepunim objekatima, sa slabom ventilacijom. Takođe može se javiti i prilikom transporta životinja u sredstvima prevoza gde isto tako nije rešeno pitanje provetravanja, poput, na primer, stočnih vagona ili ako se prevozi veći broj grla od predviđenog. Pored navedenih preduslova, može se javiti i tokom sparnog vremena kod radnih konja, posebno kod onih koji su nešto deblji. 

Hladna voda kao prva pomoć

Ukoliko se životinji pogođenoj toplotnim udarom ne pomogne, smrt može nastupiti skoro momentalno ili kroz nekoliko sati. Ono što možete uraditi je da životinju polivate i masirate hladnom vodom jer će se na taj način sniziti povišena temperatura, Trebalo bi da ovakvom grlu dajete da pije vode, jer će se tako podstaći lučenje znoja, a njegovim isparavanjem počeće da se telo postepeno hladi. 

Nakon što se sve ovo uradi, potrebno je pozvati veterinara, jer će on prepisati životinji neka sredstva za normalan rad srca i krvotoka, a ukoliko bude bilo potrebno i nešto što će sprečiti dehidraciju. 

Smanjenje u snabdevanju stoke vodom može izazvati smrt?

Ono što još može da se uradi u cilju sprečavanja toplotnog udara jeste polivanje njihovih ležaja ili raspršivanje vode ventilatorima, kada je temperatura iznad 30°C, a relativna vlažnost vazduha oko 80 odsto. Ova preventivna mera odnosi se na goveda, svinje i živinu, jer ove vrste najteže podnose toplotu i visoku vlagu u objektu.

Letne vrućine mogu se olakšati i tako što se u štalama stvore uslovi za prirodno strujanje vazduha. Ovo se postiže otvaranjem prozora i vrata. Objekti u govedarskoj proizvodnji najčešće su tipa poluotvorenog sistema držanja, što značajno olakšava uslove boravka od, na primer, uzgoja goveda u zatvorenim objektima. 


Tagovi

Klimatske promene Toplotni stres Toplotni udar Letne vrućine Smanjenje proizvodnje Proizvodnja goveda Posledica zagrevanja Slaba ventilacija Pozvati veterinara Poluotvorene štale


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.