Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krava
  • 18.12.2021. 14:00

Kako sprečiti pojavu mlečne groznice krava?

Na početku bolesti krave slabe, snižava im se telesna temperatura i nesigurno hodaju, a kasnije nisu u stanju da ustanu, nemaju snage ni da se otele, snižava im se telesna temperatura...

Foto: Depositphotos/alexraths
  • 180
  • 61
  • 0

Mlečna groznica je metabolička bolest krava u starosti od pet do 10 godina. Obično se javlja nešto pre, tokom ili odmah posle telenja. Pojava ove bolesti je u vezi sa godinama, ali i u vezi sa ishranom tokom perioda zasušenja. Krave koje su ranije imale ovu bolest, lakše ponovo obole, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Užice Nebojša Đurić.

Grla su slabog apetita i inaktivnog digestivnog i reproduktivnog trakta. Na početku bolesti slabe, snižava im se telesna temperatura i nesigurno hodaju, a kasnije nisu u stanju da ustanu, nemaju snage ni da se otele, snižava im se telesna temperatura, slabo reaguju, oči su im izbuljene, hladnih su ušiju i suve njuške, a često se u ovom stadijumu javlja i nadimanje.

"Skupa" bolest mlečnih krava - češće se javlja subklinička forma

Ovo je klinička forma mlečne groznice, ali postoji i subklinička forma kod koje simptomi nisu baš najuočljiviji odnosno kod krave je malo snižena telesna temperatura, ne stoji baš čvrsto na nogama, telenje joj ide vrlo sporo i slabog je apetita, naglašava Đurić.

Koji su uzroci?

Smatra se da je mlečna groznica kod onih steonih rezultat iznenadnog povećanja potrebe u kalcijuma za proizvodnju kolostruma. Svoje potrebe u ovom elementu podmiruju putem obroka ili iz telesnih rezervi. U vreme telenja dolazi do povećane apsorpcija Ca iz creva i povećane njegove mobilizacije iz skeleta pod uticajem hormona, pa zato lako može doći do ovog obolenja. Zbog ovoga je neophodno zasušenim davati obroke sa niskim sadržajem pomenutog elementa kako bi se stimulisala kontinuirana mobilizacija istog iz telesnih rezervi.

Nepravilna ishrana utiče na pojavu oboljenja kod krava

Kako smo ranije pisali, iz mleka se može utvrditi pored pomenutog elementa i sadržaj neorganskog fosfora i magnezijuma, tokom različitih proizvodnih perioda. Neuravnoteženi sadržaj ovih elemenata u mleku ukazuju na mogućnost pojave ove bolesti.

Najbolja preventivna mera kod mlečne groznice je ishrana zasušenih krava sa obrocima koji sadrže nizak nivo kalcijuma, a dobro je i povesti računa o nivou proteina i energije u hrani. Vrlo je korisno odmah nakon telenja dati ga životinjama oralno ili intravenski kako bi se sprečila pojava obolenja, preporučuje užički stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mlečna groznica krava Kalcijum Bolest Uzroci Preventiva Slab apetit krava Slabljenje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta