Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 16.11.2023. 17:00

Ministarstvu: Ako sva sredstva odu ratarima, šta će biti sa stočarima?

Govedari traže pravedno raspoređivanje sredstava, svinjari sastanak sa predsednicom Vlade i predsednikom Srbije.

Foto: AK grafika
  • 504
  • 141
  • 0

Nakon nekoliko dana protesta poljoprivrednika, redakciji Agrokluba tri stočarska udruženja poslala su saopštenje u kom izražavaju svoje mišljenje po pitanju aktuelnih pitanja, a u prvom redu raspodele sredstava u agrarnom budžetu.

"Kao što znamo kroz prethodnih godinu dana svemu ovome je doprinela veoma niska cena sirovog mleka. S tim u vezi želeli bismo da vam predložimo da imate u vidu, prilikom raspodele budžeta,  za 2024. godinu da se vodi računa o ravnomernoj raspodeli budžeta. Kako ne bi sredstva otišla u jednom pravcu, već da se povećaju i ravnomerna davanja sredstava i ka stočarskoj proizvodnji", uputio je predlog ministarstvu poljoprivrede predsednik Odgajivača goveda simentalske rase Rasina-Kruševac Borjan Simonović.

Sa teladima ispred Ministarstva, ako ne odgovore na zahteve stočara

Njega prati i Milija Palamarević ispred Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije koji kaže da je upumpavanje sredstava "gore" desetinama puta veće nego za ostatak Srbije, te najavljuje odvođenje teladi pred vrata ministarstva.

Konkretne podatke koji ne idu u prilog trenutnom stočnom fondu dao je Zoran Milićević iz Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS).

"Samo podatak koji je ministarka izjavila na jednom sastanku pre desetak dana, jeste da je eutanazirano 135.000 svinja, a sumnja se i na veći broj, kao i drastično smanjenje goveda, ovaca, koza, autohtonih rasa, živine, najvećim delom dovodi stvaranje viška žitarica. Složio bih se se povećanjem iznosa po hektaru ali uz obavezu da se svaki hektar opravda sa stočnim grlom", rekao je Milićević.

Podsetimo, pored zahteva poljoprivrednika koji protestuju za povećanje subvencija po hektaru, ukidanja akciza za gorivo, brisanja poljoprivrednika iz kreditnog biroa i drugo, pet zahteva odnosi se na stočarsku proizvodnju, pre svega govedarsku. Protestne blokade danas su na devet punktova više nego juče (15.11.), mahom u mestima Vojvodine, a ovih dana blokiran je bio Đerdapski koridor kod Požarevca.

naslovna fotografija: Depositphoto/maddas/Stramyk


Tagovi

Protest Vlada Ministarstvo poljoprivrede Zoran Milićević Milija Palamarević Borjan Simonović Stočari Govedari Svinjari Agrarni budžet


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...