Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 27.09.2021. 18:00

Nemačka od Poljske traži izgradnju ograde za zaštitu od ASK-a

U zoni između dve ograde populaciju divljih svinja planiraju svesti na nulu pojačanim lovom i uklanjanjem uginulih životinja.

Foto: Depositphotos/shimonbar.mail.ru
  • 172
  • 52
  • 0

Poznato je da Nemačka ima plan za izgradnju ograde duž granice s Poljskom zbog zaštite od afričke svinjske kuge (ASK) koja tamo hara među krdima. Ali, nedavno je zatražila i pomoć od te zemlje kako bi što pre suzbili bolest koja negativno utiče na izvoz svinjetine iz Nemačke koji je prvi puta zabranjen u septembru prošle godine, piše reuters.

Kako bi tome stali na kraj, Evropskoj komisiji su predstavili plan izgradnje zaštitnog koridora postavljanjem duplih ograda. U zoni između njih populaciju divljih svinja planiraju svesti na nulu pojačanim lovom i uklanjanjem uginulih životinja.

"Proširenje koncepta zaštitnog koridora i na poljsku stranu predstavljalo bi efikasnu metodu za sprečavanje širenja ASK-a na zapad", kazala je nemačka državna sekretarka iz Federalnog ministarstva hrane i poljoprivrede, Bajte Kaš. Ali, prema njenom mišljenju, Poljska još uvek nije spremna na to.

Napomenula je da su im oni ponudili kadrovsku, organizacionu i finansijsku podršku.

"Nastavićemo razgovore o tome i pokušaćemo da ih uverimo da je važna prekogranična saradnja u borbi protiv ove bolesti koja predstavlja opasnost za celu Evropu", poručila je.

Ove godine pogođene manje farme

Prema poslednjim podacima, od početka septembra u toj je zemlji prijavljeno ukupno 103 izbijanja virusa kod domaćih životinja, što je isto koliko i cele 2020. godine. A do sada je gotovo 37 hiljada ovih životinja radi toga moralo biti ubijeno.

Ali, ta je brojka još uvek ispod lanjske kada je sredinom septembra usmrćeno čak 50 hiljada domaćih svinja. Ovakva se situacija objašnjava činjenicom da su ove godine, za razliku od prošle, uglavnom pogođene farme male i srednje veličine. 

Otprilike je 2.148 slučajeva ASK-a potvrđeno kod divljih svinja u Nemačkoj od kada je prvi put pronađena bolest. Većina slučajeva dolazi iz saveznih država Brandenburg i Saksonija koje se graniče s Poljskom.

Kako piše pig progress, ova bolest nedavno je potvrđena i na Haitiju, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Severnoj Americi. To je prvi tamo prijavljeni slučaj još od 1980-ih. Zaražene životinje su zaklane, a ograničen je prevoz svinja i određen karanten za neka područja. 


Tagovi

ASK Nemačka Poljska Ograda Svinje Afrička svinjska kuga


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.