Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan
  • 24.12.2019. 18:00

Novi dodaci u ishrani krava: Beli luk i citrusi smanjuju isparenja metana?!

Novi dodaci u ishrani krava koji uključuju citruse i beli luk smanjuju isparenja metana, pokazala su istraživanja švajcarske kompanije "Mootral".

Foto: Depositphotos/Mayerberg
  • 311
  • 31
  • 1

Kada se govori o globalnom zagađenju vazduha, obično se prve asocijacije odnose na: prevozna sredstva i izduvne gasove koje proizvode, na fabričke dimnjake bez odgovarajućih filtera kao i mnoge pogone hemijske industrije i slično. Međutim, krave koje tokom preživanja hrane ispuštaju velike količine gasa metana u atsmoferu, spadaju u jedne od najvećih zagađivača vazduha.

Prva komora želuca krave, ispunjena je mnoštvom bakterija koje fermentišu hranu što životinji olakšava probavu. Tokom tog procesa nastaje metan koji izlazi kroz njušku krave kada ona podrigne. U proseku, krava može podrigivati jednom u minuti, oslobađajući oko 500 litara gasa bez mirisa iz usta i nosa svaki dan.

Ishranom do neutralizacije metana 

Švajcarska kompanija "Mootral" je saopštila da bi novi sastojci u ishrani kao što su citrusi i beli luk mogli da pomognu, tako što bi neutralizovali metan koji proizvode njihove krave. 

Krave će biti deblje i manje proizvoditi gasove?

Kompanija je kako prenosi ModernFarmer razvila novu metodologiju koja će redukovati emisiju gasova u stočarstvu. Ova metodologija se zasniva na biohemijskim procesima koji se odvijaju tokom preživanja hrane. Novi, prirodni, dodaci u ishrani koji uključuju beli luk i ekstrate citrusa inhibiraju metanogene i na taj način smanjuju emisiju metana. Procenjuje se da bi smanjili emisiju metana iz probavnog sistema krava do 38%.

Neprofitna organizacija Vera odobrila projekat redukcije metana

Neprofitna organizacija (Verra) Vera koja kontroliše standard emisije ugljenika, objavila je 6. decembra 2019. godine da je odobrila program kompanije "Mootral". Objavljeno je da nova metodologija podrazumeva redukciju metana koji nastaje u probavnom sistemu preživača.

Emisije metana koje nastaju kao rezultat varenja kod stoke čine 30 odsto globalne emisije metana. Ovaj metan rezultat je fermentacije biomase koja se razgrađuje u probavnom sistemu preživača kao što su: goveda, ovce ili koze. Interesantan podatak je i taj da postoji zabluda da se veliki deo metana koji proizvode krave oslobađa flatulencijom, međutim najveći deo metana krave zapravo podrignu. Zapravo, kroz probavni proces pretvaranja šećera u jednostavne molekule se apsorbuju u krvotok i tada se stvara metan kao sporedni proizvod, dok se samo mali procenat metana proizvodi u debelom crevu krave. 

Proizvodnja biometana iz ranca

Prirodni suplementi mogu poboljšati produktivnost krava

Kompanija je završila probno istraživanje upotrebe novih suplemenata koji uključuju ekstrate citrusa i beli luk kod proizvođača mleka u Lankaširu, u Engleskoj, koje je potvrdilo da nema neželjenih efekata. Upotreba ovih prirodnih dodataka ne bi uticala na potrošače i njihovo konzumiranje mesa, a što je važno - smanjila bi emisiju gasova. Takođe, kompanija je potvrdila da dodaci mogu poboljšati produktivnost krava. Laboratorijske analize pokazale su da upotreba dodataka kao što je recimo, beli luk, ne utiče na kvalitet, miris ili ukus kravljeg mleka. 


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Mootral Metan Stočarstvo Beli luk Citrusi Zagađenje Globalno zagađenje Efekat staklene bašte Krave