Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagnjenje
  • 01.05.2019. 13:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Šargovac, Banja Luka

Ovca ojagnjila četvorke - dvoje je na mamu, a dvoje na tatu

Jesenas je ovca u naselju Šargovac ojagnjila dvojke, a ovo proleće na svet je stiglo njih četvoro.

Foto: Printscreen/Alternativna TV
  • 205
  • 44
  • 0

Čini se kako je ova, 2019. godina - godina rekorda kada govorimo o prinovama u stočarstvu. Podsetimo samo, početkom godine pisali smo o kozi Gabrijeli koja je ojarila šestorke. Nakon toga su dve krave otelile trojke, a ovih je dana, na pravoslavni Veliki petak jedna ovca u banjalučkom naselju Šargovac na svet donela četvoro jagnjadi.

Bilo je to pravo iznenađenje za porodicu koja ima samo jednu ovcu. Kažu kako im i ta jedna neretko priredi iznenađenje pa je tako prošle jeseni ojagnjila dvoje jagnjadi. Nije dugo prošlo, ovo proleće darovala im je još četvoro. 

Tri ovčice i jedan mali ovan, novi su stanovnici male staje u kojima sada boravi sa svojom mamom. Dvoje ih je crno, na tatu, a dvoje belo na mamu, navodi Alternativna TV.

Dok veselo mašu repićima istražujući, njihova mama ovca budno prati svaki njihov pogled. 

Jagnje prvih nekoliko dana mora biti uz majku i sisati po volji, kao što to čine i ove četvorke, a nakon toga treba ih do 14 dana privikavati da sisaju obročno, svaka 2-3 sata. U dobi od 15 dana počinju se prihranjivati kvalitetnim senom (najbolje lucerkinim) i smesom koncentrata, a nakon 30 dana odlaze s majkom na ispašu.

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

Najbolje je jagnjad sa sise odbiti sa tri meseca jer će se tada bolje telesno razvijati. S četiri meseca odbija se jagnjad koja se tovi na sisi ili grla koja se ostavljaju za daljnju reprodukciju. Pri odbijanju treba, uz dobru prihranu voditi brigu i o tome da se jagnjad svrsta po polu, a po mogućnosti treba izmeriti i telesnu težinu. 


Tagovi

Jagnjići četvorke Jagnjenje Rekord Sisanje Odbijanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.