Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 27.09.2019. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Ovčarstvo sve zastupljenije u valjevskom kraju

Pre četiri godina na valjevskom području bilo je oko 4.000 umatičenih grla, dok je danas ta brojka oko 12.000.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 207
  • 34
  • 0

Pre četiri godina na valjevskom području bilo je oko 4.000 umatičenih grla, dok je danas ta brojka oko 12.000 grla pramenke sjeničkog soja i to je rasa koja se najbolje prilagodila uslovima u ovom delu Zapadne Srbije i za koju su se tokom ovih godina davale subvencije.

"Država je od ove godine povećala prag za subvencije sa 10 na 30 grla što je za naše uslove stvorilo i ozbiljnije ovčare koji se na dobar i kvalitetan način bave ovom granom poljoprivrede. Primetno je i da iz godine u godinu raste broj kupaca koji dolaze iz raznih krajeva”, kaže Bojan Bošković, direktor JP Agrorazvoj valjevske doline.

Zoran Jovanović: Svrljiška ovca daje kvalitetno meso i vrlo je mlečna

Ove godine ovčari bez subvencija iz gradskog budžeta

Od ove godine grad je ukinuo subvenciju u iznosu od 5.000 dinara za nabavku novih grla. "Fond koji posedujemo je takoreći ispunjen, a pokazalo se i da je protekle dve do tri godine mali broj jagnjadi odlazio van Valjeva, a samo peuzeće Agrorazvoj u više navrata nabavljao je po 1.000 grla kako bi se podigla brojka umatičenih stada i sada smo već došli u situaciju da poljoprivrednici sa ovog područja mogu da konkurišu za podsticajna sredstva koja daje država," naglašava Bošković

Ružnija strana priče je da su za nesavesne odgojivače koji se nisu pridržavali ugovornih obaveza pokrenuti sudski postupcici koji su u većoj meri i završeni i u toku su i prinudna izvršenja, ali u Agrorazvoju smatraju da će se i na taj način, ali i podizanjem kvote za broj grla, iskristalisati situacija na terenu i da će sve više biti ozbiljnih odgajivača.

Ivan Ilić: Od ovčarstva se može živeti u Srbiji

15. ovčarska izložba u Pričeviću

Kako bi se i ove godine valjevski kraj promovisao kao budući centar ovčarske proizvodnje, u Pričeviću će u nedelju 29. septembra održati se 15. ovčarska izložba. 

"Agrorazvoj je u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom i savetodavnom službom i selekcijskim matičnim organizacijama, najpre pozvao uzgajivače da se prijave, a nakon toga je tročlana komisija obišla prijavljena domaćinstva. Na izložbi će posetioci moći da vide oko 250 ovaca i 30 do 50 ovnova koji je 50-tak odgajivača prijavilo za ovogodišnju ovčarsku izložbu. Broj učesnika koji je prijavio svoja grla za takmičarsku izložbu ostao je isti kao i prošle godine jer je želja organizatora da se podigne i kvalitet izloženih grla," objašnjava Bošković.

Kao i ranijih godina takmičiće se odgajivači sjeničke pramenke i to u više kategorije: starije ovce, dviske, mlađe ovce, stariji ovnovi i mlađi ovnovi. I ove godine vlasnicima pobedničkih grla biće dodeljene vredne novčane i robne nagrade. U sklopu ove manifestacije organizovaće se i Festival jagnjećeg pečenja, i tom prilikom učesnici će pokazati svoje umeće u pripremi jagnjećeg pečenja i gulaša od jagnjećeg mesa. Ovo je još jedna u nizu manifestacija koja promoviše valjevski kraj kao centar ovčarstva, koje je iz godine u godinu sve zastupljenije u valjevskom kraju, a ujedno je i manifestacija koja privuče najviše posetilaca sa gradskog područja.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Uzgoj ovaca 15. ovčarska izložba JP Agrorazvoj valjevske doline Bojan Bošković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.