• Ovčarstvo
  • 09.06.2019. 12:00
  • Braničevski okrug, Žagubica

Zoran Jovanović: Svrljiška ovca daje kvalitetno meso i vrlo je mlečna

"Od 100 ovaca može da se dobije 130 jaganjaca, izvestan procenat se blizni.  U jednoj laktaciji može da dâ i do 150 litara mleka, vrlo je mlečna. Kvalitet mleka je odličan, kao i sir. U moje selo dolazi dosta turista iz Beograda, koji traže ovčiji sir, toliko da ne mogu da stignem da proizvedem," kaže Zoran Jovanović iz sela Milanovac kod Žagubice.

Foto: Julijana El Omari
  • 350
  • 133
  • 0

Ovčarstvo s godinama u Srbiji ponovo dobija na značaju, a posebnu pažnju imaju domaće autohtone sorte, u prvom redu pramenke. Naročito su zanimljive svrljiške, zbog svog interesantnog izgleda; ćube na glavi i dugačkih repova, a jedan uzgajivač iz sela Milanovac kod Žagubice, kaže da su to univerzalne ovce od kojih se dobija dobra vuna, kvalitetno meso i mnogo dobrog mleka.

"Uzgajam ih zato što su autohtone, pogodne za naše područje, otporne su i imaju jako ukusno meso u odnosu na druge rase. Kod nas dolaze Smederevci nakupci koji imaju pečenjare i do sada su kupovali bilo kakvu jagnjad, ali od ove godine, dolaze kod nas i kupuju jagnjad, ali samo svrljišku, jer su videli da mušterije traže samo ovo meso. Cena je ista kao i za ostale rase ovaca. Zato, mislim da država treba za naše rase, da ipak poveća iznos trenutnih subvencija," smatra Zoran Jovanović iz Milanovca.

Svrljiška pramenka - ponos svog kraja

Od 35 svrljiških umatičenih ovaca velika dobit od mesa i mleka

Ovaj uzgajivač ima 35 svrljiških umatičenih ovaca, od kojih osim mesa veliku dobit ima i od mleka. Uprkos kasnom stasavanju i jagnjenju samo jednom godišnje, svrljiška ovca se često blizni i daje značajno više mleka od ostalih pramenki.

"Od 100 ovaca može da se dobije 130 jaganjaca, izvestan procenat se blizni. U jednoj laktaciji može da dâ i do 150 litara mleka, vrlo je mlečna. Kvalitet mleka je odličan, kao i sir. U moje selo dolazi dosta turista iz Beograda, koji traže ovčiji sir, toliko da ne mogu da stignem da proizvedem!“

Od 100 ovaca može da se dobije 130 jaganjaca, izvestan procenat se blizni

Po boji, repu, njuški bira se dobar priplodni materijal

Osim mleka i mesa, od jedne svrljiške pramenke dobije se do 3kg vune. Međutim, upravo ta vuna na glavi, odnosno ćuba je prvi znak prepoznavanja svrljiške ovce, a po boji, repu, njuški bira se dobar priplodni materijal.

"Kad sam uzeo prvi put svrljiško jagnje, nisam ni znao šta je važno kod ovce, ali kako prolazi vreme, sve sam više naučio. Kod ove ovce važno je da imaju što duži i deblji rep, da su im noge u donjem delu do 5 cm crne i da nisu krive, da su im uši crne, nos crn, ali da ne bude cela njuška crna. Kod ovaca važno je da imaju velike sise zbog mleka. Važno je da na glavi imaju što veću i izraženiju ćubu, toliko da vrlo malo može da vidi. Kod ovnova je važno da je što veća ćuba preko očiju i toliko da skoro ne vidi, odnosno malo, kako ne bi udarao“, kaže Zoran.

Svrljiška ovca - rasa koju vredi sačuvati

Telesna masa tovnih ovnova dostiže i do 100 kilograma 

Ove ovce su inače krupnijeg soja pramenki, pa telesna masa ovaca dostiže i do 60 kg, priplodnih ovnova oko 80 kg, a tovnih do 100 kg. Međutim, naš sagovornik kaže da nema pravila i da ima ovaca raznih veličina. "Pitao me je jednom jedan čovek za ovcu da li je to ovan - zbog veličine!"

Na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu odneo je dva pehara za svoje stado. Međutim, iako se nadao da će svog ovna Rajka, koji je bio atrakcija na Sajmu, prodati baš u Sremu, njegov ogledni ovan svoj dom našao je u selu nedaleko od Zoranovog.

Ogledni ovan svoj dom našao je u selu nedaleko od Zoranovog

"Nije veliko interesovanje za kupovinu priplodnog podmlatka, a kupuju uglavnom mlađe osobe, koji vole i razumeju vrednost te rase. Takođe, to su ljudi koji se ne bave isključivo ovčarstvom jer, ipak ne možemo danas da živimo samo od ovčarstva", priznaje Zoran Jovanović za Agroklub.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Pročitaj više »

Foto prilog


Tagovi

Svrljiška pramenka Ovce Autohtone sorte Ovčarstvo Ovčije mleko Ovčije meso Zoran Jovanović


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...