Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmiva
  • 16.11.2020. 07:30

Pad proizvodnje krmnih smeša u EU za 2,2 odsto - uzrok manja potražnja za mesom?

Zbog manje potražnje za skupljim odrescima i mlečnim proizvoda, stočari su smanjili upotrebu krmnih smeša kako bi redukovali proizvodnju mleka, ali i usporili rast i tov životinja. Očekuje se da će njihova proizvodnja iznositi 161,4 miliona tona.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 84
  • 212
  • 0

Zbog širenja životinjskih bolesti, virusa korona i promena u potražnji za životinjskim proizvodima, ove godine prema Evropskoj federaciji proizvođača stočne hrane (FEFAC) smanjiće se proizvodnja krmnih smeša u Evropskoj uniji, i to za 2,2 odsto.

Očekuje se da će iznositi 161,4 miliona tona, a smanjuje se za sve kategorije životinja.

Smanjili upotrebu krmiva zbog pada potražnje

Proizvodnja krmnih smeša za goveda smanjila se za 2,9 odsto. To je sektor na koji su najviše uticale pandemijske mere, posebno zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Zbog manje potražnje za skupljim odrescima mesa i mlečnim produktima, stočari su smanjili upotrebu krmiva kako bi redukovali eksploataciju mleka, ali i usporili rast i tov životinja.

Smanjuju broj stoke zbog nedostatka vode i krmnog bilja

Međutim, to je delimično nadoknađeno povećanom potražnjom u istočnoj Evropi, gde je zbog suše bilo manje hrane za životinje.

Kada je reč o svinjama, smanjiće se za 1,1 odsto, a glavni razlog je širenje afričke svinjske kuge što je dovelo do kineske zabrane uvoza svinjetine iz Nemačke. Španija može da popuni tu izvoznu prazninu, ali tek delimično zbog ograničenih kapaciteta.

Smanjuje se i proizvodnja hrane za živinu

Uzgajivači svinja predviđaju smanjenu potražnju za svinjskim mesom, što će dovesti do većih zaliha pa redukovati manjom potražnjom hrane za te životinje.

Nakon godina rasta, proizvodnja hrane za živinu smanjiće se ove godine za 2,7 odsto, a kako prenosi allaboutfeed, i ovde ulogu igra virus korona jer su živinari smanjili uzgoj zbog zatvaranja.

U letnjim mesecima došlo je do određenog oporavka, ali krajem godine očekuje se dalji pad, posebno u Rumuniji, Irskoj i Španiji. Takođe širenje ptičjeg gripa u nekim zemljama kočiće oporavak.

Ptičji grip hara u 15 država, a najviše pogođena Mađarska

Podsetimo, ovaj virus detektovan je u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Ukrajini, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj kao i Danskoj. Shodno tome, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) poziva na pojačavanje mera nadzora i biološke bezbednosti kako bi se države zaštitile od mogućih novih izbijanja bolesti.

Prema navodima FEFAC-a, proizvodnja hrane za živinu mogla bi da izgubi poziciju najvećeg segmenta u evropskoj proizvodnji krmnih smeša. Tako će ona krmna smeša za svinje prvi put nakon više od deset godina zauzeti prvo mesto.


Tagovi

Krmiva Hrana za životinje Ishrana Krmne smeše Proizvodnja Virus korona Zatvaranje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.