• Ishrana prasadi
  • 25.09.2020. 07:30

Prasići se ne goje? Naučnici kažu: Dajte im hranu s ukusom maline

Kineski istraživači izneli su zanimljivo zapažanje u ishrani prasadi, na osnovu čega je utvrđeno da te životinje radije jedu hranu s mirisom i ukusom maline.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 248
  • 27
  • 0

Prelazak sa tečne na čvrstu hranu stresno je razdoblje u kojem životinje često smanjuju slabije jedu. To može uticati na zdravlje creva, ali i na celokupno stanje organizma i performanse. Zato je potrebno, piše pigprogress dodatno ih podstaknuti da probaju čvrstu.

Svinje su izuzetno osetljive životinje, s mnogo više receptora njuha od ljudi. Stoga bi adekvatni ukusi mogli da budu dobar način za privlačenje interesa prasadi, ako su odabrani na odgovarajući način.

Hrana sa ukusom maline ih privlači?

Prvi put u Kini su sprovedeni eksperimenti hranjenja prasića koji su stari od 21 do 23 dana i težine od šest do sedam kilograma. Ispred životinja je u četiri uzastopna dana stavljeno nekoliko vrsta hrane koju su birali slobodno i nasumično. Između ostalih, korišćena je i ona kompanije "Pancosoma" koja ima ukus maline za razliku od uobičajene sa aromom mleka. 

Ako smesu za svinje pravite sami - pazite na količinu

Rezultati su pokazali da su više puta dolazili da jedu iz posuda u kojima je bio obrok s ukusom voća. To se može objasniti činjenicom da voćni ukusi sadrže molekule koje uopšteno podstiču halapljivost od onih koji se koriste u mlečnim. Miris ovog voća stoga se lakše širi vazduhom i privlači svinje. 

Poboljšava i unos hrane

Pretpostavka je bila da će podsticanje prasadi na istraživanje okoline povećati unos hrane. Stoga je je održano drugo ispitivanje, slično prvom, ali u trajanju od sedam dana, kako bi se potvrdila ta hipoteza. Životinje su imale pristup istim vrstama. 

Unos hrane i preferencije imale su ponovo isti trend kao u prvom ispitivanju - bio je veći za onu s ukusom maline nego mlečnom. Unos se takođe povećavao tokom ispitivanja, a u skladu s prethodnim opažanjima prasići su postajali sve znatiželjniji za voćnu aromu.

Deluje na težinu i dnevni prirast

Nakon toga je izvedeno i treće ispitivanje kako bi se potvrdio učinak većeg unosa na težinu prasadi. Ukupno je 96 prasića nasumce podeljeno u dve grupe, a svaka je imala pristup samo jednoj vrsti hrane (bilo s ukusom mleka ili maline).

Istraživači su zabeležili početnu i konačnu težinu prasadi, izmerili unos hrane i prosečni dnevni prirast na težini.

Značaj surutke u ishrani svinja

Rezultati su bili slični prethodnom eksperimentu. Prosečni kumulisani unos hrane za životinje bio je veći za onu s aromom voća. Ovaj značajno veći unos povezan je sa većim prosečnim prirastom telesne težine i prilično većom konačnom telesnom težinom u slučaju hrane s ukusom maline. 

Ovi rezultati pružaju priliku uzgajivačima da povećaju dnevnu potrošnju i rast prasadi menjajući miris krme. Pritom značajno doprinose jačanju početnog dobijanja na težini mladih životinja, pomažući im u poteškoćama pri prelasku na čvrstu hranu.


Tagovi

Kinesko istraživanje Ishrana prasadi Krma s ukusom maline Miris krme Eksperiment


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Divlja ruza, sipurak. Ja krenula u berbu