Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterina
  • 04.04.2019. 14:00

Problemi za vreme i posle telenja krava i kako ih rešiti

Krava je skupa životinja i ako se pri telenju pojave neki od poremećaja, odmah treba pozvati veterinara da proceni da li je potrebna hitna intervencija ili da se sačeka prirodni tok porođaja. Posteljica (loža) treba da bude izbačena odmah posle telenja, odnosno u roku od šest sati. Krave relativno dobro podnose zaostajanje lože, ali kasnije ostaju sterilne. Za brže izbacivanje lože u vodi za napajanje staviti vitamine, šećer i so.

Foto: Depositphoto/xtrekx
  • 7.154
  • 88
  • 0

Pri telenju krava mogu nastati različiti poremećaji i nepravilnosti. Ako su porođajni putevi uski, a tele veliko (krupno) - krava se ne može sama oteliti. U takvim slučajevima veterinari se odlučuju za porođaj - carskim rezom. Normalan položaj teleta je kada se pojavi plodni mehur u kojem se nalaze prednje noge i na njima glava. Nije dobro ako se u plodnom mehuru nalazi jedna noga ili noge bez glave, glava bez nogu ili uopšte nema ni nogu ni glave.

Oprezno sa izvlačenjem teleta silom

Ako je tele u pravilnom položaju krenulo kroz porođajni kanal, ono se može jakim kanapom izvlačiti. Za povlačenje su dovoljne dve-tri fizičke jače muške osobe, koje treba snagom da vuku ali tako da se krava telkinja ne pomera sa svog ležećeg mesta. Upotrebom prevelike sile u potezanju mogle bi se polomiti kosti zdelice krave ili deo tela teleta, a to su povrede od kojih i krava i tele mogu uginuti. Ne sme se tele izvlačiti traktorom ili motokultivatorom.

Zasušenim kravama potrebna posebna ishrana

Problemi sa izbacivanjem posteljice (lože)

Posle porođaja ili pobačaja domaćih životinja dešava se da posteljica ne bude odvojena, odnosno odlepljen i izbačena iz materice. Normalno je da krava izbaci posteljicu u roku od šest sati po telenju, ovca i koza u roku od tri, dok kod krmača i kuja ona biva istisnuta odmah sa plodom. Ako krava ne izbaci posteljicu ni 12 sati po telenju - znak je da je ona zadržana ili zaostala.

Zdravstvene posledice su lako uočljive

Pri otežanom izbacibavanju posteljice, krave se napinju, a iz vagine vise plodovi ovojnice koje se mogu spustiti do poda štale. U početku nema znakova promena zdravstvenog stanja, ali posle tri dana krava prestaje sa preživanjem, ima proliv ili zatvor, a smanjuje se i lučenje mleka.

Takođe je otežano izlučivanje mokraće, a iz materice se cedi lepljiv i smrdljiv sekret braon boje. Kasnije počinje da se širi neprijatan truležni smrad zbog raspadanja zadržane lože. Zbog ovih tegoba česte su i infekcije polnih organa. Srećom, iz ovih tegoba krava retko biva životno ugrožena, ali često ostaje sterilna.

Kako hraniti krave dok su steone i nakon telenja

Uzroci za zadržavanje posteljice u krava

Prema rečima dr veterine Aleksandre Jelesijević-Gligorić iz Beograda uzroci za zadržavanje posteljice mogu biti različiti. "Problemi obično nastaju kada se istegne zid materice od krupnog ploda ili dvojki (blizanaca), kao i zbog produženog i napornog porođaja. Osim toga, tkivo posteljice može da otekne zbog smetnji u krvotoku, ali i zbog alergije. Zadržavanje posteljice je najučestalije u krava koje su bolovale od bruceloze i gljivičnih infekcija izazvanim buđavom hranom," ističe Jelesijević-Gligorić.

Kako sprečititi zadržavanje posteljice?

Da se posteljica ne bi zadržavala pri telenju, neophodna je odgovarajuća higijena na farmi, redovno kretanje gravidnih krava, kvalitetna ishrana za vreme bremenitosti. "Kravama telkinjama treba davati A, D i E vitamine, kao i selen. Pred porođaj životinjama ne treba davati preobilne obroke, a za napoj krava posle telenja u kofu vode staviti jedan kilogram šećera i šaku soli," naglašava doktorka Jelesijević- Gligorić.


Tagovi

Stočarstvo Krav Telenje Tele Izbacivanje posteljice Aleksandra Jelesijević Gligorić 


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.