Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji gripa
  • 27.11.2020. 18:00

Ptičji grip ne jenjava: U Poljskoj eutanazirano više od 900.000 koka nosilja

Virus ptičjeg gripa vrste H5N8 pronađen je na živinarskoj farmi u poljskom selu Vroniavaj, a sva zaražena živina je usmrćena.

Foto: Depositphotos/maddas
  • 118
  • 16
  • 0

Do sada je ptičji grip rezultirao smrću ili eutanazijom najmanje 1,6 miliona pilića i pataka u Evropi. Nove vesti o zarazi ovim virusom stižu iz Poljske.

Izbijanje influence otkriveno je početkom nedelje u zapadnom delu te zemlje, a njihova državna novinska agencija PAP izveštava da je virus vrste H5N8 u selu Vroniavaj, 33. puta otkriven u toj državi ove godine. Reč je o farmi na kojoj se uzgaja 930.000 koka nosilja, a sve su eutanazirane. 

Dodatan problem je što su u blizini polja na kojima obitavaju mnoge divlje ptice, pogotovo guske koje bi ga mogle da prenesu na domaće životinje.

Izbio ptičji grip kod najvećeg EU izvoznika živine - eutanaziraće preko 35.000 brojlera?

Sličan slučaj dogodio se ove jeseni i u Holandiji. Ta je država najveći EU izvoznik živine, a gotovo pola miliona brojlera je uginulo ili eutanazirano kako bi se sprečilo širenje virusa.

Virus raširen u celoj Europi, ali i Aziji

Ovaj zarazan i smrtonosan oblik ptičjeg gripa brzo se širi Evropom i dovodi živinarsku industriju u stanje pripravnosti zbog prethodnih izbijanja.

Do sada je pronađen u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Irskoj, Švedskoj, a od prošle nedelje i u Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj. Pogođene su i Rusija i Kazahstan, a reuters javlja da je ove nedelje pronađen i kod divljih labudova u kineskoj provinciji Šanksi.

Ptičji grip potvrđen u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma ćuraka

Broj usmrćene živine u Rusiji je dostigao 1,8 miliona do kraja oktobra. Takođe je stradalo gotovo 1,6 miliona na jednom gazdinstvu u blizini Kazahstana, pokazuju podaci Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Živinarska industrija trpi ekonomske posledice

Iako je većina pronađenih slučajeva do sada uključivala zarazu divljih ptica, u zadnje vreme se beleži sve veći broj proboja virusa i na farme. To bi uveliko moglo da uspori božićnu prodaju krajem godine, što bi moglo da pogodi celu živinarsku industriju i uzorkuje značajne ekonomske gubitke.

O simptomima koji ukazuju na prisutnost H5N8 čitajte ovde.

"Rizik od prenošenja virusa divljim pticama je veći nego u poslednje dve godine, jer u Evropi postoje njegovi različiti tipovi“, rekla je za reuters PR Instituta "Friedrich Loeffler".

Glavna vrsta u Evropi ove godine je H5N8, koji je značajno uticao na smrtnost živine 2016. i 2017. godine, ali bilo je i slučajeva pojave tipa H5N5 i H5N1.

Ptičji grip se širi Evropom

Iako je rizik za ljude mali, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ove nedelje je izjavila da stanje treba pažljivo pratiti, a poznato je da je vrsta H5N1 opasna i za ljude.


Tagovi

Ptičja gripa Virus H5N8 Poljska Eutanazija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]