Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz stoke
  • 09.08.2020. 07:30

Šalju 2.000 bikova u ratnu zonu: Izvoz stoke iz Irske u Libiju krši zakone?

Iz Irske u Libiju bi trebalo da bude isporučeno 2.000 bikova, a udruženja za zaštitu životinja upozoravaju da se tokom prevoza i samim tim što se životinje šalju u zemlju zahvaćenu ratom narušava njihova dobrobit.

Foto: JumpStory
  • 201
  • 204
  • 0

Grupe za dobrobit životinja upozorile su da bi nadolazeća pošiljka bikova iz Irske u Libiju mogla da bude u suprotnosti sa zakonima o prevozu životinja, piše theguardian. Tokom prevoza životinje bi trebalo da imaju dovoljno prostora, hrane, vode, čistu staju, ugodnu temperaturu i ventilaciju. Međutim, ta pravila se često krše narušavajući dobrobit stoke.

Planiraju morskim putem da isporuče 2.000 bikova

Isporuka bi se trebalo da se sastoji od 2.000 bikova i bila bi četvrta takva ove godine iz Irske, a planiraju je poslati iz luke Kork u jugozapadnoj Irskoj. Ova vest dolazi nakon što je istražni odbor Evropskog parlamenta počeo da proučava kršenje pravila o zaštiti životinja tokom transporta unutar granica EU, ali i izvozu i uvozu iz trećih zemalja.

EU osniva istražni odbor za ispitivanje kršenja pravila u transportu životinja

Nevladina udruženja u Irskoj usprotivila su se izvozu životinja u Libiju u nedavnom pismu upućenom Evropskoj komisiji i Veću za poljoprivredu EU. Libija je u haosu zbog rata, a prema njihovim rečima, životinje su uginule tokom prethodnih pošiljki i to tokom plovidbe koja je trajala oko devet dana.

Organizacije za zaštitu životinja se bune

Karolin Rovli, osnivač irske organizacije za dobrobit životinja rekla je da veruje da se pošiljkama za Libiju prekršilo nekoliko propisa za zaštitu životinja tokom prevoza.

"Slanje stoke na dugo morsko putovanje u kom će biti podložne bolestima, povredama i smrtnim slučajevima i to u zemlju koja je u stanju haosa je nezakonito", tvrdi ona.

Olka Kikou, vođa udruženja Saosećanje za svetsku poljoprivredu (Compassion in World Farming), takođe tvrdi da pošiljka krši pravila o dobrobiti životinja zbog sigurnosne situacije u Libiji.

"EU ne bi smela da šalje stoku u ratna područja, bilo bi nemoguće garantovati osnovni nivo zaštite tamo. To se ne može garantovati ni za ljude, a sigurno je za životinje još gore", napomenula je.

Raste izvoz stoke iz Irske u Libiju

Prema podacima, Irska je ove godine izvezla u Libiju oko 5.650 goveda, što je mnogo više od 4.200 u istom razdoblju prošle godine. Tokom prošle godine uvezla je preko 13.000 ovih životinja.

Traže zabranu prevoza živih životinja koji traje duže od osam sati

Irska vlada kaže da je izvoz životinja unutar EU i šire ključan za održivost stočarske industrije, a poslednje dostupne brojke pokazuju da je za tu zemlju doneo skoro 460 miliona evra.  

Odgovarajući na tvrdnje da je izvoz iz Irske u Libiju prekršio propise, irsko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i pomorstva (DAFM) mejlom je odgovorilo da je uvereno da su putovanja i izvoz u skladu sa zakonom. Dodali su i da je stopa smrtnosti tokom tri prethodne pošiljke u Libiju ove godine iznosila 0,19 odsto i da slanje iduće zavisi od nekoliko faktora uključujući i vremenske uslove.


Tagovi

Prevoz životinja Libija Irska Dobrobit životinja Izvoz stoke Transport brodom


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.