Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dopunska ishrana
  • 12.09.2020. 10:00

Šargarepa, krompir i tikve odlična su dopuna u ishrani krava

Korenasto krtolasto povrće ima jako visok nivo svarljivosti, manje celuloze i izuzetnu voluminoznost sa sadržajem vode i do 90 odsto, koje ove životinje rado konzumiraju.

Foto: Bigstock/lubomira08
  • 1.143
  • 60
  • 0

Ako ste se nekada zapitali da li krave jedu povrće i koje, odgovor je da i to najčešće iz grupe korenasto krtolastih vrsta. Pojedino povrće može da posluži kao odlična dopuna ishrani goveda naročito u zimskom periodu radi pozitivnog učinka stimulacije probavnih procesa. Korenasto krtolasto povrće ima jako visok nivo svarljivosti, manje celuloze i izuzetnu voluminoznost sa sadržajem vode i do 90 odsto, koje ove životinje rado konzumiraju.

Povrtarske vrste služe samo kao dopuna u ishrani zbog izuzetno niskog nivoa masti i proteina i zbog toga se u obrok dodaje u manjim količinama. Očišćene, sirove i iseckane na komadiće, poželjno ih je u obrok postepeno dodavati od oko dva do tri kilograma dnevno.

Krave rado konzumiraju krompir, šargarepu, tikve

Proteini predstavljaju temelj ishrane krava u proizvodnji mleka, stoga njihov poželjan aminokiselinski sastav, ima direktan pozitivan uticaj. Dodavanjem krompira u obrok, pospešuje se proizvodnja obzirom da on u svom proteinskom sastavu sadrži aminokiseline lizin i metionin koji su po sadržaju jednaki i sa nekim animalnog porekla.

Pitanje je jedino da li davati sirov ili kuvani krompir. Sirovi se najčešće daje u jesenjem periodu, očišćen od ostataka zemlje, može, ali i ne mora biti oljušten. Onaj koji je proklijao ili je pozeleneo se kuva i kao takav se daje stoci. Krompir se u ishranu uvodi postepeno, tri do četiri kilograma dnevno. Svako preterano davanje izaziva dijareju.

Krave vole slatko - stočna melasa je idealan dodatak obroku

Šargarepa je odličan izvor betakarotena. U pripremi za obrok potrebno ju je dobro iseckati na sitne komade, da ne bi došlo do začepljenja jednjaka. Do pet kilograma dnevno sveže očišćene šargarepe sasvim je dovoljno za odraslo muzno grlo u laktaciji. Svako preterivanje u količinama, može dovesti do neželjenih efekata acidoze.

Jestivi deo tikve/bundeve sadrži i do 80 odsto vode, sedam odsto ugljenohidrata, vrlo malo belančevina i masti, pa minerala, od kojih se izdvaja kalijum. Uz navedene sastojke, takođe sadrži i brojne vitamine. Posebno je bogata provitaminom A, vitaminima B1, B2, C što izuzetno povoljno deluje na metabolizam i opšte zdravlje krava. Koristi se u sirovom stanju ili kuvana, a po hranljivoj vrednosti slična je stočnoj repi.

Davati povrće u svežem stanju

Bilo koje od sočnih voluminoznih krmiva, naročito iz grupe korenasto krtolastih vrsta koje sadrže jako veliki procenat vode, poželjno je davati u svežem stanju. Svako skladištenje i čuvanje zbog visokog procenta vlage, dovodi do gubljenja hranjivih materija, brzog kvarenja i propadanja.

Šta je zeleni krmni konvejer i zašto je važan u ishrani muznih krava

Prvi znaci kvarenja krompira, šargarepe, tikve ili drugog korenastog povrća znak je da iste treba odstraniti i ni u kojem slučaju davati životinjama da jedu. Ako se na primer siliraju i čuvaju za zimu ili pravilno uskladište za nastupajuće hladne dane, imaju puni kapacitet delovanja kao dopunski obrok suvim voluminoznim krmivima.


Tagovi

Ishrana krava Dopunska ishrana krava Povrće u ishrani krava Korenasto krtolasto povrće Voluminozna krmiva Suva voluminozna krmiva Prvi znaci kvarenja


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.