Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost goveda
  • 19.11.2022. 13:30

Šta utiče na reproduktivni poremećaj kod krava?

Plodnost je složen proces kod krava. U većini slučajeva začeće, spajanje jajne ćelije sa spermatozoidom je uspešno, ali često se embrion ne naseljava u materici.

Foto: Depositphotos/shimonbar.mail.ru
  • 163
  • 22
  • 0

Plodnost krava na farmi je zamajac za proizvodnju mleka. Prosečna dnevna proizvodnja i efikasnost ishrane krava veći su kada je kraći međutelidbeni interval. Međutim, kravama koje proizvode puno mleka, kako navodi Svjetlana Mičić, viši stručni saradnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS, nije uvek lako da ostanu steone i ponovo se otele oko godinu dana kasnije.

Cilj svakog farmera jeste da osigura plodnost u svom stadu, dodaje, odnosno jedno tele godišnje po kravi, da bi mogao iz svog stada da obezbedi dovoljan broj kvalitetnih junica za remont stada, koje zadovoljavaju njegove kriterijume proizvodnje.

"Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju", ističe Mičić, dodavši da na uspešan tok oplodnje u velikoj meri utiču pravilna ishrana i nega kao i drugi faktori.

Rani embrionalni mortalitet

Plodnost je složen proces kod krava. U većini slučajeva začeće, spajanje jajne ćelije sa spermatozoidom je uspešno. U čak 80 do 90 odsto, kod veštačkog osemenjivanja krava dolazi do začeća, ali često se embrion ne naseljava u materici.

Neplodnost krava i junica negativno utiče na rentabilnost proizvodnje (Foto: Lucija Bencaric)

Zbog toga, procenat steonih krava po non return metodi, često ostaje ograničen na oko 55 do 65 odsto. Krava ponovo ulazi u polni žar nakon 21 dan. 

Šta činiti kad krava ne ustaje nakon telenja?

"Ovaj takozvani rani embrionalni mortalitet farmer često i ne primećuje, nego misli da krava ponovo 'traži bika jer seme nije zakačilo'. Razlog za rani embrionalni mortalitet može se naći u slabim embrionima ili maternici koja nije u stanju da prihvati embrion, na primer zbog infekcije", kaže savetodavac i navodi kako činjenica da krava ponovo ulazi u polni žar 21. dana uglavnom je posledica ljudskog faktora i ishrane. 

Primarna i sekundarna neplodnost

Kod visoko mlečnih krava, zdravlje, telesna kondicija i smeštaj moraju da budu odgovarajući, u suprotnom doći će do problema sa plodnošću. Nasuprot plodnosti, ako nedostaje sposobnost razmnožavanja, radi se o neplodnosti, jalovosti ili sterilitetu grla. Neplodnost može biti primarna i sekundarna.

Primarna je prouzrokovana urođenim nedostacima ili naslednim osobinama. Sekundarna je stečena tokom života. Ona je većinom posledica nedovoljne i neispravne ishrane, nepravilnog načina držanja kao i oboljenja drugih organa. Neplodnost se ogleda u gubitku mleka kod krava i u gubitku podmlatka.

Uzroci neplodnosti, jalovosti ili steriliteta:

  • poremećaji nasledne prirode; telad mogu imati urođene oblike jalovosti (nemaju pojedine polne organe ili je reč o nedovoljnom i nepravilnom razvoju);
  • žensko grlo u priplodu koje je blizanac s muškim teletom; u većini slučajeva žensko tele će biti neplodno;
  • preuhranjenost junica; u prosečnim štalama, grla se često drže vezana, pa se zato preporučuje da se što više kreću na svežem vazduhu i suncu uz adekvatnu ishranu primerenu njihovom uzrastu i kategoriji;
  • greške u ishrani krava (nedovoljna i nepravilna ishrana) naročito u zimskom periodu mogu dovesti do jalovosti grla (tzv. gladni sterilitet), a takvo stanje može potrajati sve dok grla ne pređu na zelenu ishranu ili pašnjački način držanja;
  • nedostatak fosfora u obroku preživara, koji je posebno izražen u sušnim godinama kada je smanjen prinos stočne hrane (koja ujedno ne sadrži dovoljno mineralnih materija); fosfor ima važnu ulogu u razvoju polnih organa, nedostatak ovog minerala izaziva poremećaj funkcije jajnika i materice što ima za posledicu privremenu ili trajnu jalovost;
  • kod starijih krava vremenom dolazi do slabljenja materičnih ligamenata, tako da maternica (uterus) pada naniže;
  • držanje grla u tamnim i vlažnim štalama;
  • metiljavost takođe pogoduje nastanku jalovosti;
  • u slučaju upale polnih organa čak i ako dođe do oplodnje, plod ne može da se zadrži i dalje razvija na upaljenoj sluzokoži, pa dolazi do njegovog uginuća.

Neplodnost krava i junica veoma negativno utiče na rentabilnost proizvodnje na farmama, pošto dovodi do smanjenja proizvodnje sirovog mleka i velikih dodatnih troškova, zaključuje Mičić.


Tagovi

Krava Steona krava Jalova krava Plodnost krava Svjetlana Mičić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.