Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 05.04.2022. 09:00

Stočari bankrotirali: Umesto više cene mleka, pomoć za setvu?

Sanja Bugarski ispred Saveza kaže da proizvođače otkupljivači, među kojima je najveći "Imlek", ucenjuju i umesto da podignu otkupnu cenu mleka, dodeljuju pomoć za setvu.

Foto: Depositphotos/sauletas
  • 1.070
  • 351
  • 0

Nakon što je kompanija Imlek saopštila da će dodatno povećati otkupnu cenu mleka, pa će ona biti za 20 odsto veća nego pre godinu dana, odnosno najviša u proteklih 20 godina, preneo je Tanjug, za drugu agenciju - Beta predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski izjavila je kako su proizvođači mleka bankrotirali.

"Banke mogu da počnu da plene imovinu jer proizvodnja litra mleka, posle poskuljenja stočne hrane, košta 75 dinara, a ono se otkupljivačima prodaje po 32-33 dinara, a na jugu zemlje i po 28 dinara", rekla je Bugarski.

Imlek povećao cenu mleka, stočari tvrde suprotno?

Dodala je da ih otkupljivači, među kojima je najveći "Imlek", ucenjuju i umesto da podignu otkupnu cenu mleka, dodeljuju pomoć za setvu.

"Mleko se sada prodaje po 32-33 dinara po litru, a kada je država u jesen prošle godine podigla premiju sa sedam na deset dinara, otkupljivači su povećali cenu za dinar-dva."

Povećan uvoz zbog ukrajinske krize

Istakla je da su otkupljivači litar mleka 2015. godine kupovali po 45 dinara, a danas po ceni koja je za oko 30 odsto manja.

"Farme krava se gase i u Srbiji sada nema viškova mleka, a tri sušare, od kojih jedna u vlasništvu 'Imleka' su zatvorene i niko ne proizvodi mleko u prahu, pa je džava zbog ukrajinske krize i obezbeđenja mleka u prahu za zalihe morala da uveze taj proizvod iz inostranstva", rekla je Bugarski.

Dodala je da je to bila prilika da se strane kompanije oslobode tog proizvoda za koji u Srbiji niko nije našao interes da ga proizvodi. Bugarski je rekla da bi rešenje možda bilo da se osnuje nacionalno udruženje proizvođača mleka koje bi imalo jaču moć u borbi sa otkupljivačima. 

Kako smo ranije pisali, govorilo se o formiranju 17 teritorijalnih (regionalnih) udruženja koja bi činila Nacionalni savez sa svim svojim pratećim telima.


Tagovi

Proizvodnja mleka Sanja Bugarski Stočari Cena mleka Imlek Stočna hrana Mleko u prahu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...