Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 26.09.2019. 16:00

Stočari u Vojvodini: Država da ubrza isplatu subvencija

Udruženje ovčara "Čokanska cigaja" iz Sanada u čokanskoj opštini nedavno je organizovalo izložbu ovaca svih rasa. Ta izložba bila je prilika da stočari u Vojvodini razmene iskustva.

Foto: Agroklub
  • 295
  • 16
  • 0

Pored različitih iskustva, stočari su bili saglasni u jednom, a to je da država treba da ubrza isplatu subvencija za tu granu poljoprivrede. Oni su zadovoljni visinom subvencija, ali ne i kašnjenjem, s obzirom na to da subvencije za prošlu godinu još uvek nisu isplaćene.

"Imamo dobra stada i kvalitetna priplodna grla. Međutim, mislim da državne subvencije daju rezultate u očuvanju i unapređenju ovčarstva. Podsticaj od 7.000 po umatičenom grlu je itekako značajan u ukupnoj računici rentabilnosti, jedino je velika zamerka odgajivača što novac ne stiže na vreme. Mi smo svesni da će novac stići do kraja godine, ali je evidentno da od 1. januara do 31. decembra tokom cele godine imamo puno troškova, pa ne bilo loše da se isplata ubrza i da se dokumentacija za ostvarivanje subvencija malo uprosti," navodi predsednik Udruženja ovčara "Bikara" iz Vrbasa Vladimir Kankaraš.

Kankaraš uzgaja oko 60 grla ovaca, a u udruženju čiji je predsednik članovi imaju ukupno oko 18.000 ovaca. Stočari u okolini Vrbasa u ishrani ovaca najviše koriste kabastu hranu, silažu i industrijski otpad iz šećerane.

"Nema potreba da država daje neke druge dodatne podsticaje, da bi se hvalila, nego je prilika da se i ovčari hvale, ali država treba da uspostavi bolji kontakt sa ovčarima i udruženjima," navodi Kankaraš.

Stočari još uvek nisu dobili novac za subvencije za 2018. godinu

Ishrana stoke jedan od problema stočara

Ovčari se susreću sa problemom ishrane jer im nije lako da prikupljaju seno i detelinu za zimu. Posebno je teško stočarima koji imaju između 300 i 400 grla. S obzirom na to da su sela u Srbiji sve praznija, poseban problem predstavlja pronalazak radne snage, navodi Svetislav Cveta Murgaški iz Čeneja.

Murgaški ima oko 400 ovaca, od kojih je 50 dobio preko Pokrajine. Međutim, nije siguran koliko je isplativo uzgajati toliki broj ovaca ukoliko subvencije, kao što je slučaj sa prošlogodišnjim, kasne.

"Subvencije su ono što nam dobro dođe i mora da se zna kada se dobijaju, da ljudi mogu, da obezbede hranu za stada. Ne može se hrana obezbeđivati na zimu kada zaveje sneg, nego se hrana obezbeđuje kada je toplo vreme," poručuje Murgaški.

S obzirom na to da Murgaški stanuje i uzgaja ovce u blizini Novog Sada, nije imao problema do sada sa prodajom. Kako kaže, prodaje jagnjad po ceni od 300 dinara po kilogramu žive vage.

"Državne subvencije dobro dođu da možemo da obezbedimo hranu za zimski period. Nešto ovaca je na ispaši, a nešto držimo u zatvorenom prostoru. Imam 20 jutara pod lucerkom, pa obezbeđivati livadsko seno, a to stalno iziskuje košenje, baliranje i prevoz. Najveća su stavka radnici koji se angažuju za te poslove, a znamo da nema radnika. Ja idem u Deronje po radnike, donosim ih i odnosim da voze detelinu," objašnjava Murgaški.

Živko Lakić iz Nadalja ima stado od 150 ovaca. Uzgaja vlašićku i ličku pramenku. Kako objašnjava, pramenka je dobra za uzgajanje jer se može othraniti i u toku zime.

“Kada smo izbegli doterali smo i stado pramenki, pa se prilagođavamo ovim ravničarskim uslovima. Nešto se mora raditi i nekako se snalazimo. Pretežno jagnjad prodajemo privatno ili restoranima," navodi Lakić.

Objavljen pravilnik o podsticajima za nabavku mlekomata i robota za mužu

Čobani malo plaćeni

U ovoj grani stočarstva, čobani su veoma važni, a danas ih malo ima. Plate nisu dovoljno visoke da bi se neko posvetio tom poslu. Posebno je važno da čobani budu plaćeni zbog težine posla koji obavljaju.

Oni su zauzeti u toku celog dana, a često nemaju slobodan dan u toku cele godine. Tog je mišljenja čoban u Sanadu Tibor Urban koji je inače iz Oroma. On se 12 godina bavi tim poslom a, kako kaže, koliko će posao biti težak zavisi i od toga koje su rase ovaca u pitanju.

"Nije isto čuvati čokansku cigaju ili vinterberg. Plate ovčara su slabe, nisu ni približno kako se nekada uveličava u pričama. Dobar čoban mora više da se ceni, jer čobana biti neće. Čoban je zauzet čitav dan, nema slobodnog vremena ni leti ni zimi, srećom, u čuvanju stada mnogo pomažu pulini," navodi Urban.

Kako navode ovčari, cena jagnjadi je sada između 250 i 300 dinara po kilogramu. Prema njihovim rečima, od prodaje jagnjadi dobro može da se zaradi do majskih praznika, nakon čega, cena pada te neki od stočara sada imaju veliku ponudu jagnjadi. Poručuju, poželjno bi bilo da se organizuje organizovani otkup kako bi uspeli da prodaju ono što im je ostalo, piše Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Stočarstvo Subvencije Vladimir Kankaraš Svetislav Cveta Murgaški Živko Lakić Tibor Urban


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.