Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičiji grip
  • 15.04.2020. 15:00

Usmrtili 27.000 pataka misleći da imaju ptičiji grip

Farma je zatvorena na licu mesta nakon obavljene inspekcije, a uzeti uzorci su poslati u laboratoriju. Odmah je eutanizirano 27.000 patki zbog sumnje na ptičiji grip, a par sati kasnije stigao je i nalaz.

Foto: Depositphotos/quangpraha1981@gmail.com
  • 826
  • 112
  • 0

Sumnja na ptičiji grip na farmi pataka u mestu Bekeš u Mađarskoj uzrokovale su veliki gubitak živine. Kasnijim rezultatima istraživanja koje je sprovela Nacionalna kancelarija za bezbednost hrane (NEBIH) utvrđeno je da životinje ipak nisu bile zaražene.

Farma je zatvorena na licu mesta nakon obavljene inspekcije, a uzeti uzorci su poslati u laboratoriju. Odmah je i eutanizirano 27.000 pataka zbog sumnje na ptičiji grip.

Potvrđen još jedan slučaj ptičijeg gripa u Nemačkoj

Kako piše agroinform, nakon nekoliko sati stigli su nalazi laboratorijskog ispitivanja u kojima stoji da su rezultati negativni. S obzirom da nije reč o ptičijem gripu, nisu sprovedene druge mere poput uspostavljanja zaštitnih i nadzornih zona kao i uvođenje ograničenja u tom mestu. Živinar kome je bez razloga eutanizirano jato dobiće naknadu štete.

Do sada trebalo eutanizovati oko 953.000 grla živine

Iz Nacionalne kancelarije poručuli su da se na osnovi trenutnih laboratorijskih rezultata virus ptičijeg gripa pojavio na gotovo 70 mađarskih farmi. Do sada je trebalo da bude eutanizovano oko 953.000 životinja uključujući i one koje ljudi uzgajaju u svojim dvorištima.

Preko 200 opisanih zoonoza preti zdravlju životinja, ali i ljudi

NEBIH naglašava da će mađarske vlasti i dalje delovati strogo kod svih sumnjivih slučajeva kako bi se sprečilo širenje bolesti. Važnim smatraju da svi uzgajivači osiguraju zatvaranje gazdinstva u ograđeni prostor, da se poštuju svi minimalni epidemiološki uslovi koje je propisala veterinarska služba, kao i da se živina drži u zatvorenom.

Ptičiji grip se širi Mađarskom

Krajem marta virus ptičijeg gripa identifikovan je na farmi pataka u okrugu Bač-Kiškun gde je eutanizovano oko 35.000 tih životinja. Nekoliko dana kasnije virus se pojavio na dve farme u okrugu Čongrad, a gotovo 140.000 životinja ubijeno je na farmi u blizini Čengelea, dok je 54.000 usmrćeno u selu Jileš.


Tagovi

Ptičiji grip Mađarska Farma pataka Eutanazija Mađarske farme


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.