Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 29.12.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Valjevo više neće subvencionisati razvoj ovčarstva?

Značajna sredstva su do sada izdvajana za stočarstvo, ali u gradskoj Komisiji za selo i poljoprivredu, smatraju da u toj oblasti mora doći do promena kada su u pitanju podsticajna sredstva u oblasti ovčarstva.

Foto: Sanja Dovečer
  • 421
  • 43
  • 0

Za narednu godinu Grad Valjevo planirao je da za podsticaje poljoprivrede i politike ruralnog razvoja izdvoji 60 miliona dinara. Povraćaj sredstava za nabavku sadnica, subvencionisanje kamata na kredite, kalcifikacija zemljišta, nabavka poljoprivredne mehanizacije, samo su deo programa podsticaja. 

U 2021. godini neće biti podsticajnih mera za ovčarstvo

Značajna sredstva su do sada izdvajana za stočarstvo, ali u gradskoj Komisiji za selo i poljoprivredu, smatraju da u toj oblasti mora doći do promena kada su u pitanju podsticajna sredstva u oblasti ovčarstva.

Valjevo: Pad broja stoke, povoljni uslovi jedino za ovčarstvo

"Za podsticajnu meru sinhronizacije estrusa kod ovaca naredne godine neće biti odvojena sredstva, a komisija za selo i poljoprivredu smatra da je struka ta koja treba da se pita. Kod ove mere, obično se dobija dva ili tri jagnjeta, koja su sitnija i nisu za priplod, već samo za komercijalnu proizvodnju, ali to ne znači da se ova mera neće vratiti u nekim budućim godinama", naglašava predsednik Komisije za selo i poljoprivredu Dragomir Vitorović.

Valjevo je u poslednjih nekoliko godina prepoznato kao ovčarski kraj, stočni fond je stabilizovan, ali je trenutno slaba potražnja za ovčijim mesom. Ponuda je daleko premašila potražnju i potpuno je neracionalno da se i dalje mera sinhronizacije estrusa kod ovaca primenjuje.

Mera veštačkog osemenjavanje krava pod lupom

I veštačko osemenjavanje krava je mera koju treba preispitati, smatra član Komisije, diplomirani veterinar Aleksandar Drinčević.

"U valjevskom kraju, krave prosečno daju 16 litara mleka, pa bi trebalo da se razmotri eventualno bolja selekcija semena. Gase se gazdinstva koja imaju po jednu ili dve krave, ostaju veliki proizvođači i možda bi njima moglo da se pomogne", kaže Drinčević.

Kada i kako obaviti remont stada muznih krava?

Inače, procedura izbora semena radi se u saradnji sa veterinarima i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom. Bira se seme srednjeg kvaliteta iz razloga što se i kod semena ekstra kvaliteta ne garantuje željeni ishod i uspešnosti je oko 70 odsto, a cena je 10 do 20 evra. To znači, da ako uzgajivač želi muško tele za dalji tov i to mu se garanture, a onda dobije žensko tele, onda su svi na gubitku, smatraju u JP Agrorazvoj koje je zaduženo za razvoj poljoprivrede. Takođe se do sada vodilo računa o izboru semena za prvotelke, mlečnosti i drugo. 

Za organizovanje Ovčarske izložbe predlog donatorsko veče

Veoma važna manifestacija za valjevski kraj, Ovčarska izložba u Pričeviću, ove godine nije održana, ali je zato u planu da se naredne godine, pored zadružnog doma otkupi parcela na kojoj bi bili napravljeni svi neophodni objekti, da ova manifestacija bude sajamskog karaktera i da traje dva dana.

Predlog je da se organizuje donatorsko veče i da se prikupe sredstva na taj način, napominje Vitorović i dodaje, da se oko 10.000 ljudi okupi na ovoj manifestaciji i da zbog toga zaslužuje i bolje uslove.

Preusmerena sredstva na nabavku mehanizacije

Zbog pandemije, otkazan je odlazak mladih poljoprivrednika u inostranstvo, poseta sajmu u Novom Sadu.

Valjevo opredelilo 52 miliona za podsticaje u poljoprivredi

Sredstva od 2,5 miliona dinara, koliko je zbog toga ostalo neutrošeno, preusmeriće se na zahteve poljoprivrednika, odnosno u investicije u fizičku imovinu, odnosno za nabavku mehanizacije za koju je ove godine vladalo veliko interesovanje.


Tagovi

Subvencije u stočarstvu Valjevo Estrus kod ovaca Razvoj ovčarstva Dragomir Vitorović Osemenjavanje krava Aleksandar Drinčević Ovčarska izložba Nabavka mehanizacije


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.