Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja cveća
  • 22.04.2020. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Platičevo

Prodaja cveća najbolja pred vikend - produžen policijski čas?

Primetno je da je prodaja cveća povećana pred vikend kada je na snazi zabrana kretanja. Verovatno zbog nemogućnosti izlaska iz kuće mnogi odmor i rekreaciju traže u sadnji cveća. Bilo bi dobro da je svaki dan tako, ali nije, kaže Ivan Pavlović iz Platičeva.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 469
  • 21
  • 0

Porodično gazdinstvo Pavlović u Platičevu godinama se bavi proizvodnjom cveća. U njihovim plastenicima koji se prostiru na blizu 3.000 kvadratnih metara, trentno ima svih vrsta saksijskog i baštenskog cveća raznih boja.

Zbog trenutne situacije Pavlovići se za prodaju snalaze kako znaju i umeju. Dostavljaju veće količine cveća na kućnu adresu, a zanimljivo je da je prodaja najbolja pred vikend kada je produžen policjski čas, jer sadnja cveća može biti dobar način za kvalitetno ispunjavanje vremena kada je na snazi zabrana kretanja.

Proizvođači cveća se nisu pronašli u ekonomskim merama Vlade?

Ivana Pavlovića, proizvođača cveća iz Platičeva ovih dana muči pitanje da li će i kome prodati saksjisko i baštensko cveće?

"U ovakvoj situaciji nije lako. Cveće je stiglo za prodaju, a nama su ruke vezane. Pijace gde smo mi najviše prodavali bile su zatvorene, pa smo prinuđeni da raznosimo cveće i na kućne adrese. Naravno ako je veća količina u pitanju, a to u svakom slučaju poskupljuje našu proizvodnju, koja je i ovako već skupa", kaže Ivan.

Najviše se proda pred vikend

U ovakvoj situaciji Ivan dodaje da hrabri činjenica da je prodaja povećana dan dva pred vikend kada je na snazi zabrana kretanja. Tada se traže sve vrste cveća.

Bilo bi dobro da svaki dan postoji potražnja za cvećem, ne samo pred vikend, kaže Ivan 

"Primetno je da je prodaja cveća povećana pred vikend kada je na snazi zabrana kretanja. Verovatno zbog nemogućnosti izlaska iz kuće mnogi odmor i rekreaciju traže u sadnji cveća. Bilo bi dobro da je svaki dan tako, ali nije."

Cene nisu previsoke, mada za one koji uživaju u cveću cena i nije neki problem.

Uz kupovinu i savet

Pavlovići su proizveli kvalitetan rasad, pa ako vas put nanese u Platičevo obavezno svratite do njih ili ih pozovite. Pored rasada dobićete i odgovore na pitanja koje cveće voli sunce, koje treba staviti u hladovinu, kako i čime zalivati. Sve je to veoma važno da biste imali dvorište, balkon ili terasu za ponos.

Baš, Pavlovići se ponose svojim cvećem. Sve tajne cvećarstva su odavno savladali. Sada imaju i kvalitet i kvantitet, a planiraju da svoju proizvodnju i prošire, da imaju svoju veleprodaju cveća.

"Planova svakako ima. Ovaj posao kada jednom počne da se radi, teško ga je prekinuti. Mi poslednjih godina najviše pažnje poklanjamo proizvodnji cveća, mada se bavimo i ratarstvom, nešto malo bostanom. Zaradimo svugde pomalo, i sve to vraćamo ponovo u proizvodnju. Ulaganje u cvećarstvo je veliko, a sav trošak koji imamo je u zimu, kada se priprema i neguje rasad. Tada se i greju plastenici, semena, đubriva. Sve je to skupo", naglašava Ivan.

Nedostaje radna snaga

Cveće traži konstantnu negu i brigu. Porodica Pavlović, njih četvoro svakodnevno su angažovani u plastenicima. Međutim, sami ne mogu da stignu, pa su prinuđeni da plaćaju radnike. Nije problem plaćanje, problem je što nema radnika, kažu Pavlovići.

Jagma za sezoncima - nedostatak radnika

Sada kada im najviše treba zbog vanrednog stanja, i zabrane kretanja, kada se radni dan završava u 18 sati, retko ko hoće u plastenik. Ipak, Pavlovići kažu proći će i ova sezona, a ostaje nada da će sledeća biti lakša i da će cveće iz Platičeva ponovo krasiti bašte, terase i balkone domaćinstava u čitavoj Srbiji.


Foto prilog


Tagovi

Prodaja cveća Ivan Pavlović Uzgoj cveća Nega cveća Plastenici Nedostatak radne snage Cena cveća


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]