• Sobne biljke
  • 06.12.2020. 10:00

U hladnim danima zaštitite sobne biljke jednostavnim i prirodnim načinima

Zima je period kada se na sobnom bilju javljaju razne štetočine. U njihovoj zaštiti, treba prednost dati preventivnim metodama i prirodnim preparatima.

Foto: Depositphotos/Alexander52
  • 426
  • 21
  • 0

Zima je period kada se štetočine iz prirode javljaju na sobnom bilju. Posebno je njihovom napadu izloženo ono koje je smešteno u kuhinji ili kupatilu, gde osim toplote postoji i povećana vlažnost vazduha.

Sve to stvara idealne uslove za povećanje populacije raznih insekata. Najčešće se kao neprijatelji biljaka tokom zime pojavljuju razne leptiraste i štitaste vaši, grinje, tripsi, mušice i brojni drugi.

Prevetivne mere - proverena zaštita

Najbolja zaštita u toku hladnog perioda je redovno sprovođenje preventivnih mera. One će omogućiti da uživamo u zdravim i lepim biljkama.

Izbor mesta gde se drže, snabdevenost vodom i hranivima, vlažnost vazduha, kvalitet supstrata, veličina posude su najvažniji faktori koji deluju na njihovo zdravlje. One koje su pod stresom podložnije su napadu štetočina, pojavi bolesti i drugim problemima.

Negujte sobno cveće i zimi, evo i kako

Nikada ih ne treba ostaviti za vreme hladnih dana u malim posudama, posebno ako je vidljivo da korenje izlazi kroz otvore na dnu saksije. Koren u malom prostoru podložniji je truljenju i to može dovesti do propadanja cele biljke. Neke vrste su na to veoma osetljive, poput krasule.

Suv vazduh podstiče pojavu grinja

Centralno grejanje je još jedan stresni faktor koji negativno deluje jer stvara suv vazduh sa povećanim sadržajem prašine što isušuje lisnu masu. Osim toga, najčešće saksije držimo na prozorskim daskama ispod kojih se nalaze radijatori. Toplota isušuje supstrat i mora se obratiti pažnju na snabdevenost vodom. U zavisnosti od kvaliteta supstrata, može se desiti da je plitki površinski sloj vlažan, ali da su dublji slojevi potpuno suvi. U takvoj sredini - isušenoj i toploj, dolazi do oštećenja korena i uvenuća. Ovo će da uzrokuje i pojavu grinja.

Posebnu pažnju obratiti na snabdevenost supstrata vodom. Uobičajeno je da se sobne vrste zalivaju kada se površinski sloj, od jedan do dva centimetra, isuši. Zalivanje treba uskladiti sa kvalitetom i dinamikom isušivanja supstrata i potrebama za vodom.

Sa ishranom tokom zime ne treba preterivati, posebno sa upotrebom azotnih đubriva. Suviše azota će dovesti do preteranog stvaranja nežnih zelenih delova koji će se izduživati zbog nedostatka svetlosti. Upravo takvi sočni delovi su idealno mesto za ishranu raznih vaši.

Izolujte nove biljke

Proveravajte stanje biljaka barem jednom u toku sedmice. Pregledajte stablo, listove, cvetove, površinu supstrata, stanje na dnu posude i u podlošku ispod nje. Često će brzo delovanje na pronalazak male kolonije i njeno suzbijanje značiti spas za cveće, a vas sačuvati od neprijatne situacije da pronađete potpuno uništene listove.

Hidroponika u kući - sobne biljke koje mogu da rastu u vodi

Zima je i period kada se kupuju ili dobijaju kao poklon nove sobne biljke. Postoji mogućnost da sa njima stignu i neželjene štetočine ili prouzrokovači oboljenja. Zbog toga ih nikada ne treba držati u istoj prostoriji sa onima koje već imate.

Odredite jednu sobu koja će služiti kao karantin za nove vrste. Mesec dana je dovoljan period u kome će se pokazati da li su zdrave, da nisu na njima stigli i patogeni. Ukoliko postoji neka zaraza, simptomi će postati vidljivi. Na taj način će se sačuvati one postojeće biljke. Prilikom zalivanja i đubrenja, njih zalivamo i prihranjujemo poslednje. Tako će se sprečiti raznošenje prouzrokovača zaraze. Posle upotrebe posude za zalivanje oprati. Takođe, operite i ruke.

Folija dezorijentiše štetočine

Kod suzbijanja štetočina, prednost treba dati mehaničkim, fizičkim i bio metodama. Najbolje je kada se primeti odmah pojava male kolonije pa se prenese cveće u drugu prostoriju i pristupi njihovom suzbijanju.

Manji broj štetnih insekata može se sprati ili obrisati sa lišća. Ovo je najlakša metoda i koristi se kod većine vaši. Ukoliko se u vodu za brisanje doda malo tečnog bio deterdženta za pranje suđa, sapunjava tečnost će zatvoriti disajne puteve lisnih vaši. Zbog toga se ovaj rastvor može iskoristiti i za prskanje biljaka koju su napale vaši. Bolji efekat će imati na mlade jedinke nego na krilate insekte. Tretman se ponavlja nekoliko puta dok se ne suzbiju kompletno. Za neke vrste, brisanje će imati bolji efekat ako se uradi sa vatom namočemom u alkohol.

Na površinu supstrata i oko stabla može se staviti aluminijumska folija. Refleksija folije izazvaće dezorentiranost štetočina. Ovaj trik koristi se kada se primeti pojava tripsa.

Suzbijte lisne vaši prirodnim putem

Lovne posude žute boje možete i sami napraviti tako što ćete uzeti manju posudicu ili tanjirić koji su žuto obojeni. Dovoljno je u nju usuti malo vode i nekoliko kapi deterdženta za suđe. Napravljena klopka delovaće na razne insekte koje privlači žuta boja i oni će se utopiti se u vodi.

Listove sa štetočinama možete i otkinuti i baciti ih ukoliko se radi o manjem broju.

U poljoprivrednim apotekama imaju u ponudi mnoga sredstva izrađena na bazi prirodnih materija, kao što su na primer minerali.

Sami možete napraviti različite prirodne preparate kojim ćete tretirati bilje. Za njihovu pripremu iskoristite ulje neem-a, beli luk, čili papričice, duvan.


Tagovi

Sobne biljke Zaštita biljaka Kvalitet supstrata Prihranjivanje biljaka Pojava grinja Prouzrokovači oboljenja Zalivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB