Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osmi mart
  • 08.03.2020. 08:00

Za 8. mart najtraženiji 'boksevi' ruža - boja više nije važna

Među mlađom populacijom su sve više prodavaniji takozvani 'boksovi' od ruža, odnosno dekorativne kutije u kojima se nalazi aranžman kojima je osnovni sadžaj cvet crvene ili ruže u nekoj od drugih boja, navodi Vukašin Dimić.

Foto: Dragoslav Mihajlović
  • 1.605
  • 22
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo "Plantaža Mihajlović" iz okoline Kragujevca više od dve decenije snabdeva veliki broj cvećara širom cele Srbije. Iako su fokusirani najviše na proizvodnju ruža, u vreme Osmog marta iz ovog rasadnika u velikoj meri otkupljuju se kale.

Kale - jednostavne za gajenje, a dobra zarada

Kala je, kaže Dragoslav Mihajlović, i veoma jednostavna za uzgajanje, proizvodnja nije zahtevna, a s obzirom na to da ne uspeva na visokim temperaturama, u plastenicima rasadnika "Plantaža Mihajlović" obezbeđeni su adekvatni uslovi za proizvodnju ovog cveta.

"Proizvodnja kala je lagana. Rastu u tropskim šumama i kad krenu kiše ovaj cvet brzo vegetira i 'ide' u cvetanje. Mi smo joj obezbedili uslove tako što je uzgajamo u plasteniku i grejemo ga", objašnjava naš sagovornik.

Razno cveće prodaju u celoj Srbiji

Kale, lizijantus, alstromerija, suncokret, hajdučka trava u boji, hiperikum, ruže i druge vrste koje uzgajaju Mihajlovići našle su put do mnogih gradova u Srbiji.

Cveće sa Plantaže Mihajlović otkupljuju cvećare iz većeg dela Srbije

"Prodajemo cveće u Srbiji i pokrivamo veći deo zemlje. Otkupljuju cvećare iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Vršca, Beograda, Zlatibora, Paraćina, možda ove godine počnemo da se pojavljujemo i na tržištu u Nišu", navodi naš sagovornik.

Kupci se sve više odlučuju za cvetne aranžmane

Među cvećarama u kojima se može kupiti njihovo cveće je i cvećara "Flamingo" u Novom Sadu koja iz ovog rasadnika otkupljuje više različitih vrsta biljaka.

"U rasadniku Plantaža Mihajlović kupujemo u toku prolećnog i letnjeg perioda, kada je proizvodnja na našem području najaktuelnija, a od njih pretežno nabavljamo zelenilo, širok spektar ruža u boji, kale, lizijantus, suncokret, veroniku, hajdučku travu, trefern i tako dalje", objašnjava Vukašin Dimić iz cvećare “Flamingo”.

Uzgajivači cveća nemaju pauzu ni u jednom periodu godine

On dodaje i da je iz godine u godinu sve veća potražnja za cvećem, posebno u vreme Osmog marta i Dana zaljubljenih, napominjući da se kupci u poslednje vreme sve više odlučuju za poklone u vidu cvetnih aranžmana.

"Za Osmi mart najveći broj kupaca se odlučuje za kupovinu uglavnom buketa, čiji je osnovni sadržaj ruža. Među mlađom populacijom su sve više prodavaniji takozvani 'boksovi' od ruža, odnosno dekorativne kutije u kojima se nalazi aranžman kojima je osnovni sadžaj cvet crvene ili ruže u nekoj od drugih boja", navodi Vukašin.

Više nije važna samo boja cveta

Iako je, kako kaže, crvena ruža osnova prodaje kada je u pitanju rezani cvet, za njom je sve više u potražnji, dodaje, i bela i ruža ostalih boja.

Nekada samo crvena, a danas su i ostale boje ruža dobile na značaju

"Nekada davno se obraćala pažnja na odabir boje cveta, ali u današnjem svetu sve je bitniji izgled nego sama boja, što je na radost velike većine cvećara. Svaki cvet je lep na svoj način bez obzira na svoj kolorit."

Rasadnik na 8.000 kvadrata

Ruža je okosnica proizvodnje i porodice Mihajlović, koja uz pomoć sezonskih radnika, godišnje proizvede oko 56.000 cvetova ove biljke. Rasadnik se prostire na 8.000 kvadrata na kojima se nalaze plastenici, a na još tri hiljade kvadrata proizvodi se cveće na otvorenom. Međutim, i taj deo je zaštićen protivgradnom mrežom.

"Po ružama smo prepoznatljivi. Ruže su i najtraženije cveće u svim prilikama. Međutim, ovaj cvet je veoma zahtevna biljka. Često je napadaju bolesti, uglavnom pepelnica i plamenjača. Zbog toga je prisutna u skoro svim voćnjacima jabuke i u vinogradima, jer kada određena bolest napadne ružu poljoprivrednici znaju da je velika mogućnost da će se pojaviti i kod jabuke i vinove loze", objašnjava Dragoslav.

Nedostaju stručnjaci iz oblasti cvećarstva

U cilju prevencije bolesti kod ruže, Mihajlovići sprovode redovne tretmane, a od ove godine uvode i kišne rampe odnosno rampe za prskanje kako ne bi morali da borave u objektima dok se tretmani obavljaju. Ipak, primećuju da i dalje nema dovoljno stručnosti u Srbiji kada je u pitanju cvećarstvo.

Proizvođači cveća dosta lutaju kad su u pitanju biološke mere

"Povrtarstvo je dosta naprednije što se toga tiče i proizvođači cveća još uvek lutaju kad su u pitanju biološke mere borbe u vidu unošenja predatora odnosno insekata koji su korisni i koji jedu i uništavaju one insekte koji su štetni."

Ruža donosi dobru zaradu

Iako je veoma zahtevna, ruža je, zaključuje Dragoslav, ekonomski isplativa biljka. Ukoliko su klimatski uslovi povoljni, prema njegovim rečima, u godini bude nekoliko berbi ruže što omogućava i dobru zaradu.

"Ruža je isplativa biljka za proizvodnju rezanog cveta, jer se u toku jedne godine bere dva ili tri puta sa jedne sadnice", napominje Dragoslav.

Za oko mesec dana očekuje se i početak berbe ovog rezanog cveta, a ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, u rasadniku "Plantaža Mihajlović" zašareniće se ponovo više od 50.000 ovog najpopularnijeg cveta i neizostavnog poklona u značajnim prilikama i datumima.


Tagovi

Osmi mart Prodaja cveća Dragoslav Mihajlović Vukašin Dimić Boks ruža


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]