Ako se stubovi krive, vade iz jame i lome, to će dovesti do labavljenja špalira od žica za vezivanje krakova čokota i zelenih lastara i uništavanje armature. U krajnjoj liniji to dovodi do slabljenja rasta i razvoja čokota vinove loze. Kako to sprečiti?
Često, zbog pogrešnog izbora naslona za vinovu lozu, a najčešće zbog loše ili neadekvatne impregnacije stubova, te njihovog pogrešnog rastojanja u redu, lošeg ankerisanja ili postavljanja, dolazi do lomljenja, u prvom redu onih drvenih. Osim toga, krive se, vade iz iskopanih jama u kojima su naizgled dobro pričvršćeni.
Sve napred navedeno dovodi do labavljenja špalira od žica za vezivanje krakova čokota i zelenih lastara i uništavanje armature, a u krajnjoj liniji to dovodi do slabljenja rasta i razvoja čokota vinove loze i njen kraći životni vek. Zato, treba pravilno izabrati.
Za niske čokote i mala rastojanja kao naslon se upotrebljava drveno kolje. Pri špalirskom gajenju za naslon se koriste stubovi sa žicom.
Kolje (pritke) su najčešće od bagrema ili hrasta. Kolje treba da je bez kore, jer je takvo dugotrajnije, lakše i bolje se impregnira i manje je pogodno za skrivanje raznih štetočina. Debljina kolja je četiri do šest centimetra, a dužina 150 cm do dva metra. Pobija se u zemlju 30 - 40 cm, vertikalno, na odstojanju osam do 10 cm od čokota, sa iste strane čokota. Na ravnom zemljištu pobija se sa severne strane, a na zemljištu sa nagibom sa gornje strane čokota. Kolje se pobija pomoću drvenog malja i drvene daščice, koja se stavlja na kolac. Svaki čokot kod koga se primenjuje župska i krajinska rezidba dobija jedan kolac.
Stubove (bagremove, hrastove, od čempresa ili kedra), zbog oštećenja mladih čokota, najbolje je postaviti neposredno pre sadnje ili odmah posle sadnje. Od istog ili sličnog su materijala kao i kolje. Krajnji su jači i srednji prečnik im se kreće od 15 - 18 cm, dok su unutrašnji tanji, sa srednjim prečnikom od 10 - 12 cm. Dužina im se kreće dva do tri metra, zavisno od načina gajenja (manje, veće međuredno rastojanje). Postavljaju se na pet do 10 m u redu, osim pergole tendone (odrine), gde se postavljaju pored svakog čokota.
Pre postavljanja, na stubovima, na određenim rastojanjima se provrte rupe za žicu. Ukoliko se žica neće provlačiti kroz oslonac, već na drugi način pričvršćuje za isti, pravljenje rupa nije potrebno. Postavljaju se vertikalno, osim krajnjih koji mogu biti i kosi, pri čemu se mora paziti da svi budu u pravoj liniji. Radi toga, prvo se postavljaju krajnji ili prvi unutrašnji, koji će služiti za uterivanje u pravac ostalih, koji se posle ovih postavljaju. Oslonac treba da je ukopan u zemlju za jednu trećinu od svoje dužine. Krajnji se ukopavaju 10 - 15 cm dublje od unutrašnjih. Impregnisanje treba da zahvati stub najmanje 20 - 30 cm iznad zemlje.
Danas se koriste i betonski i metalni različitih profila, koji su dugotrajniji. Metalni pocinkovani su različitih dimenzija zavisno od proizvođača. Za postavljanje drvenih kopaju se jame široke 30 cm, postavljaju i onda nabija zemlja.
Pošto krajnji stubovi trpe najveće opterećenje, moraju se učvrstiti - ankerisati, odnosno stabilizovati kamenom (ciglom) ili metalnim ankerom, kao i različitim podupiračima, obavezno sa njihove unutrašnje strane.
Kod ovog uzgojnog oblika vinove loze nema redova sa žicom i armaturom
Prvo se pobije vertikalno ili koso u polje pod uglom 75o. Na 50 - 80 cm od krajnjeg ka stazi iskopa se jama, koja ne sme biti plića od ukopanog stuba. U jamu se ubaci kamen četvrtastog oblika i težak 10 - 20 kg. Ako nema kamena, može i paket od četiri cigle. Zatim se jednim krajem deblje žice (Ø 5 mm) dobro i čvrsto sveže kamen (anker), a drugi kraj žice se priveže za gornju trećinu oslonca. Za njega se žica vezuje posle popunjavanja jame zemljom. Dobro je da se zemlja oko ankera zalije vodom i posle toga nabije radi povećanja stabilnosti.
Može da se pobije vertikalno, a onaj koji je podupirač postavlja se koso, pod uglom od 45o, ali sa unutrašnje strane reda. Da bi mu se povećala funkcija, pri osnovi podupirača postavljaju se cigla, kamen ili parče zašiljenog stuba, koji se pobijaju upravno na pravac podupirača.
Danas se krajnji stubovi učvršćuju i metalnim ankerom jer su najstabilniji.
Povećanje trajnosti naslona za vinovu lozu radi se na više načina, zavisno od pristupačnosti materijala za impregnaciju i od vrste.
Trajašnost drvenih stubova treba da bude ravna eksploatacionom veku zasada, a to će reći oko 25 godina. Građa za drvene ne upotrebljava se sveža, već ona koja se sušila najmanje godinu dana. Preporučuju se više oblice, nego rezana građa.
Tagovi
Autor