Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letnja rezidba vinograda
  • 06.07.2019. 10:00

Kako pravilno obaviti letnju rezidbu vinove loze

U ovom periodu godine, što se tiče radova u vinogradu, aktuelna je zelena rezidba vinove loze. Zelena rezidba se radi od kraja maja do kraja jula meseca.

Foto: Pixabay/LUM3N
  • 3.269
  • 230
  • 0

U ovom periodu godine, što se tiče radova u vinogradu, aktuelna je zelena rezidba vinove loze. Zelena rezidba se radi od kraja maja do kraja jula meseca.

Pored zimske rezidbe, sa kojom regulišemo prinos grožđa u tekućoj godini, imamo i letnju rezidbu vinove loze, kao korekcija zimske rezidbe na zrelo.

Rešiti se lastara koji troše hranljive materije i vodu

Postoji više mera. Prva koju treba spomenuti je plevidba lastara. Podrazumeva odstranjivanje svih lastara jer nepotrebno troše hranljive materije i vodu. Može da se obavi proplitanjem kroz žicu. Sledeća mera je skraćivanje rodnih lastara na nekih 20-30 centimetara od visine gornje žice. Tu treba voditi računa o tome da to skraćivanje ne radimo previše rano, a ni previše kasno jer, ako to obavljamo prerano, doći će do intenzivnog porasta zaperaka, a sa druge strane, ako obavimo previše kasno, nećemo imati zaperaka, a poznato je da mlado lišće zaperaka ima dobru fotosintetsku aktivnost.

Značaj zaperaka vinove loze i kako ih pravilno ukloniti

Sledeća mera je odstranjivanje zaperaka i zakidanje zaperaka. Zakidaju se u zoni grožđa. Jer je neophodno da prostor u zoni grožđa bude čist, da bude dobra provetrenost, da ne bude mogućnost pojave raznih oboljenja. Pravilo je da se zaperci zakidaju kad dođu u fazu 5-7 listova i zakidaju se na 2-4 lista.

Zona grožđa mora biti čista i prozračna

Zatim se radi defolijacija ili uklanjanje lišća. Slično kao i kod zaperaka, zona grožđa mora biti čista, mora biti dobra provetrenost i osunčanost, s time da treba paziti na južnu ili zapadnu stranu, koje su pod direktnim uticajem sunca, da se ne ogoli previše, kako ne bi sunce spržilo grožđe.

Toplotni talas spržio francuske vinograde, grožđe izgleda kao da je paljeno bacačem plamena

Što se tiče naredne mere, to je proređivanje grožđa, pre svega onog koje je zaostalo u porastu te ono koje je mehanički oštećeno. Na taj način utičemo da preostalo grožđe ima bolji oblik i kvalitet.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Zelena rezidba Vinova loza Defolijacija Uklanjanje zaperaka


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.