Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 31.08.2022. 13:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Erdevik

Uskoro kreće berba grožđa, a kod Brestovačkog - zlato u vinu?

Nešto drugačije može da se pronađe u ponudi kvalitetnih vina porodice Brestovački, a to je vino sa zlatom.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 145
  • 25
  • 0

Sremski vinogradari se pripremaju za berbu grožđa, koja predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vidi svo vinogradarsko znanje i uspeh, najviše u borbi sa vremenskim prilikama, a posebno ove godine kada je sunca bilo dovoljno, a kiše veoma malo. Svi su složni u oceni da će količinski grožđa biti manje, ali kvalitet će biti dobar, što znači da će i ove godine sremački vinari proizvesti kvalitetno vino.

I vinogradari u Erdeviku se pripremaju za berbu grožđa. Prvo će početi berba belih sorti, jer je za crvene potrebno još vremena da ostvare svoju zrelost. Inače treba podsetiti da je veoma važan odabir momenta berbe, a iskusni vinari kažu da je on veoma značajan, skoro kao i kvalitet grožđa.

Šta sve utiče na kvalitet grožđa?

Pod momentom berbe podrazumevamo trenutak kada ono dostigne svoju zrelost, kada ima odgovarajući sadržaj šećera i odgovarajuću količinu kiseline, kao i pH vrednost.

Procenjuje se da će količinski grožđa biti manje, ali da će vino biti kvalitetnije.

Zrelost grožđa se utvrđuje organoleptički, odnosno vizuelno, što znači da se posmatra fizički izgled grožđa, boja, ujednačenost, zatim i na ukusu, ali i fizičko-hemijskim analizama. Podsetimo, svaka sorta ima neki svoj period sazrevanja u zavisnosti od toga u kojoj epohi sazrevanja se nalazi, ali i on varira od godine do godine, tako da je potebno pratiti razvoj grožđa u tom kritičnom periodu.

Nemanja Opalić: Zrelost grožđa određuje se iskustvom, nije sve kako piše u knjizi

"Što se belih sorti vina tiče berba će uslediti za nekoliko dana. Ove godine berbu radimo mašinski kako bi ubrzali proces i nadam se da će sve biti dobro. Ove godine bilo je dosta sunca, ali kiše nije tako da će rod svakako biti nešto manji u odnosu na prethodnu godinu, ali važno je reći da je grožđe u dobroj kondiciji i dobrom zdravstvenom stanju", kaže vinogradar i proizvođač vina iz Erdevika Bojan Brestovački i dodaje da očekuje dobru berbu, posebno crvenih sorti kod kojih još nije došao pravi momenat branja.

Brestovački očekuje dobru berbu, posebno crvenih sorti

"Sačekaćemo da i to grožđe ostvari svoju zrelost i tek tada početi berbu".

Porodica Brestovački ima vinograde na površini od 20 hektara. Uzgajaju intenacionalne sorte poput šardonea, sovinjon blana, ali imaju i autohtone poput tamjanike, grašca. U planu za sledeću godinu je i podizanje zasada sa još jednom domaćom sortom, a to je prokupac.

"Želja nam je da napravimo balans izneđu internacionalnih i domaćih sorti uz napomenu da je inostarno tržište više zainteresovano za lokalne sorte, jer žele da probaju nešto novo, nešto drugačije", kaže naš sagovornik.

Vino sa zlatom

Upravo nešto drugačije može da se pronađe u ponudi kvalitetnih vina porodice Brestovački, a to je vino sa zlatom. Ideja da se u vino dodaje 23-karatno zlato je bila samo za porodičnu upotrebu, ali je vrlo brzo postalo interesantno za vinoljupce.

"Da, u pitanju je čisto zlato. Listići su tanjušni zahvaljujući nano tehnologiji, tako da se ni ne osete kada se pozlaćeno vino pije. Gram čistog zlata obogati 30 do 40 boca zapremine 0,75 litre", objašnjava Brestovački i dodaje da je to jako mala količina zlata, ali da lepo izgleda.

"Gram zlata obogati 30 do 40 boca", kaže Brestovački.

Vina porodice Brestovački, kao i mnoga druga koja dolaze sa padina Fruške Gore mogu se probati na raznim manifestacijama širom naše zemlje. Poslednja u nizu održana je u Rumi kada je u okviru Vinskog sokačeta svoja vina izložilo 12 vinarija iz Vojvodine, Hrvatske i Slovenije, a posetioci su mogli da probaju i vina iz Župskog kraja.


Tagovi

Berba grožđa Kvalitetna vina Bele sorte Crne sorte Bojan Brestovački Vino sa zlatom


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".