Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino iz svemira
  • 22.01.2021. 07:30

Vino "odležalo" u svemiru vratilo se na Zemlju

Rezultati će pokazati kako je boravak u svemiru uticao na mehuriće i sedimentaciju vina.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 161
  • 227
  • 0

Međunarodna svemirska stanica nedavno je poslala natrag 12 boca bordovskog vina i 320 stabljiki vinove loze sorti kaberne sovinjon i merlo koje su godinu dana provele u Zemljinoj orbiti i to u ime nauke.

Cilj istraživanja je bio ispitati hemijske procese koji se odvijaju u vinu tokom bestežinskog stanja i hoće li ova kultura preživeti u sve surovijim uslovima koje donose klimatske promene. Kako smo već pisali, uporediće se s onim koje je odležalo u podrumima Bordoa.

Ova pošiljka iz svemira kapsulom "SpaceX Dragon" stigla je u Meksički zaliv, a svaka boca francuskog vina bila je smeštena unutar metalne posude radi zaštite od lomljenja. Dakle, astronauti su morali da odole, a da ne probaju. Otvaranje se očekuje krajem februara.

Nova rešenja za budućnost poljoprivrede

Tada će kompanija "Space Cargo Unlimited" iz Luksemburga, koja stoji iza ovog eksperimenta otvoriti bocu ili dve na degustaciji u Bordou na kojoj će se okupiti vinski znalci. Nakon toga slede meseci hemijskih ispitivanja čiji će rezultati pokazati kako je boravak u svemiru uticao na mehuriće i sedimentaciju.

"Misija nam je bila doprineti nauci, a cilj pronaći nova rešenja za budućnost poljoprivrede", rekao je za The Guardian, Nikolas Gum, izvršni direktor i suosnivač kompanije priznavši da će biti zabavno degustirati to vino. Dodao je da poljoprivreda treba biti ekološka i zdrava, a ujedno sposobna da hrani čovečanstvo pa da je prostor ključan.

Degustacija krajem nedelje (Foto: Facebook/deWINE)

Tvrdi da će zbog klimatskih promena poljoprivredne kulture poput grožđa morati da se prilagode na teže uslove. Ovakvim eksperimentima kompanija nastoji da istraži ponašanje biljaka u stresnim uslovima kao što je vakuum, a svoja otkrića planiraju da iskoriste kako bi ih na zemlji učinili čvršćim i otpornijima.

"U dalekoj budućnosti kada se kolonišu Mars i Mesec, oni koji budu živeli tamo, poželeće da uživaju u pogodnostima sa Zemlje, kao što su dobra hrana i vino", zaključio je.

Treba napomenuti da ovo nije prvi put da je ovakav proizvod završio u svemiru. Francuski astronaut Patrik Bodri je 1985. godine poneo bocu na šatl "Discovery". Takođe, ostala je neotvorena u tih nedelju dana boravka u orbiti.


Tagovi

Vino Svemir Space Cargo Unlimited Naučno istraživanje Vino iz svemira


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.