Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 05.02.2024. 14:00

Ako niste bacili Stare CD-ove i VHS kasete, imate priliku da ih iskoristite

Jedna od metoda u zaštiti od srna je podizanje ograde gde se provlači jedna bodljikava žica na vrhu i jedna na dnu, a postoji i čitav niz jeftinijih rešenja.

Foto: Depositphotoss/amykmitchell
  • 187
  • 11
  • 0

U zimskom periodu jedna od važnijih mera zaštite u voćnjacima je zaštita od srna i glodara. Oštećenja koja prave često dovode do slabljenja voćaka što za posledicu ima sušenje stabala. Ova oštećenja su karakteristična za zimski period jer tada nemaju druge dostupne hrane. Ovde treba da primenjujemo humane metode, koje za posledicu nemaju ugrožavanje i povređivanje životinja jer su one svakako u svom staništu, a mi smo ti koji smo na njihovoj teritoriji.

Svakako najbolja zaštita od miševa i zečeva je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Beograd Tamara Mihailović, ograđivanje voćnjaka pletenom žicom, ali je to jako skupa investicija.

"Stabla mogu da se premažu smesom koja se pravi na taj način što se zagreje ubuđala svinjska mast i doda riblje brašno - oko dva kilograma. Takođe se po voćnjaku mogu razbacati sveže orezane grane, pa se zečevi hrane tim pupoljcima, ne dirajući stabla", kaže Mihailovićeva.

Zaštitne mrežice i krečenje stabla

Jedna od najefikasnijih mera je, kako navodi ovaj stručnjak, postavljanje zaštitne mrežice oko voćaka. Postoje namenske mrežice koje se same nakon stavljanja oko sadnica motaju u rolnu.

"Jeftinija varijanta je kupovima mrežica za fasade koje se seku na određenu dužinu, uzdužno heftaju i tako postavljene mrežice mogu stajati duži niz godina. Treba voditi računa da mrežica bude labavije postavljena i ne pritezati je uz stablo", kaže savetodavac dodajući da je cilj mrežica da ne guši stablo, što može dovesti do sušenja sadnica.

Kora je zbog kreča gorka, pa je i krečenje efikasna mera (Foto: Depositphotos/solovei23@ukr.net)

Efikasnim se pokazalo i krečenje stabala, navodi Mihailovićeva, gde je kora gorka zbog kreča. Zečeve mirisom odbija i krv životinja. Kao mera zaštite od miševa, korisno je uklanjati pokošenu travu, jer oni upravo tu prave svoja skloništa.

Bodljikava žica ili jeftinije rešenje - VHS traka

U zaštiti od srna se koristi nekoliko metoda. Jedna od sigurnijih je, kako savetodavac navodi, podizanje ograde gde se provlači jedna bodljikava žica na vrhu i jedna na dnu. Visina ograde mora biti preko dva metra.

Zaštita voćnjaka od divljači: Žica do metar i po, ukopana do pola metra, na vrhu i bodljikava?

Od drugih, jeftinijih metoda se može koristiti:

  • Vezivanje CD/DVD diskova za granu voćke, pri čemu se disk okreće, blješti i plaši divljač;
  • Plastične kese kojima je skinuto dno se postave po obodu voćnjaka ili se vežu za sadnice;
  • Može da se napravi vetrenjača od plastične flaše koja pri duvanju vetra proizvodi zvukove i plaši divljač;
  • Traka od VHS kaseta za video rekordere se razvuče po voćnjaku.

"Ukoliko su oštećenja na stablu delimična, preporučuje se premazivanje kalemarskim voskom i kravljom balegom. Ako su oštećenja velika, radi se kalemljenje gde se iznad i ispod mesta oštećenja zareže u obliku slova T, pa se sa stabla uzme mlada grančica kojoj se krajevi zaseku pod uglom i umetne u T zarez, omota se kalem gumicom i na taj način je grančicom premošćen prekid kore", rekla je Mihailovićeva.

Podsetimo, jedna od popularnijih mera zaštite kod poljoprivrednih proizvođača je i električna ograda (pastir, čobanica) koja se pokazala kao efikasan način odbijanja divljači od štićenog prostora. Treba istaći da ni jedna zaštita neće obezbediti stopostotno odbijanje divljači, ali kombinacije ograđenog prostora sa električnom ogradom i PVC mreža oko mladih voćki će sigurno da pruži dovoljnu zaštitu vašoj parceli.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zaštita od srna Zaštita od glodara Oštećenje voćnjaka Pletena žica Tamara Mihailović Zaštitna mrežica Krečenje stabala Bodljikava žica VHS traka CD/DVD


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva